Ga naar de inhoud

Verkouden: gebruik je wel of geen hoestdrank?

Update:
Hoestdrank bij verkoudheid

Er zijn artsen die pleiten ervoor om te stoppen met de verkoop van hoestdranken. Volgens hen is niet bewezen dat een verkoudheid minder lang duurt als je een middel neemt. Is er sprake van een placebo-effect bij het innemen van een hoestdrank? Gebruik jij bij een nare hoest of verkoudheid vaak hoestdrank? Lees hier meer over.

Hoesten heeft een functie bij een verkoudheid

Hoesten heeft bij verkoudheid een functie. Door te hoesten werkt het lichaam binnendringende ziekteverwekkers uit het lichaam. Hoesten is dus geen kwaal op zichzelf, maar een symptoom van iets anders. Door het symptoom de kop in te drukken, los je het onderliggende probleem niet op, zeggen de artsen. Wanneer je niet zou hoesten tijdens een verkoudheid krijg je mogelijk alleen maar meer en langer last van hoesten. Het lichaam is dan niet meer zelf in staat om het probleem op te lossen.

Verkouden? Lees ook deze tips tegen verkoudheid.

De oorzaak van hoesten

Het vervelende gehoest is vaak de aanleiding voor mensen om naar en hoestdrank te grijpen. Hoesten is een reactie van het lichaam op irritatie van de zenuwen onder het slijmvlies. Wanneer dit slijmvlies irriteert, produceert het meer slijm. Dit resulteert in hoesten. Het slijmvlies tast je aan op diverse manieren: door aan sigarettenrook, extreem koude of warme lucht (en droge lucht, zoals in een vliegtuig).

De bijwerkingen van hoestdrank

Als je wel een hoestdrankje gebruikt, is het goed om je bewust te zijn van de bijwerkingen. Artsen wijzen op de mogelijke bijwerkingen als een droge mond of moeheid. Vaak zit er codeïne in een hoestdrank, dat is een opioïde. Je raakt hiervan versuft, wat de rijvaardigheid beïnvloedt.

Wat kun je wel nemen bij verkoudheid?

Gebruik bij hoest door verkoudheid warm water met honing en citroen. Grootmoeders recept werkt altijd goed. En verder is het gewoon een kwestie van je lichaam de tijd gunnen om het van binnen even flink door te spoelen.

Ben je elke dag verkouden? Onderzoek dan of je niet ergens een allergie voor hebt in plaats van een verkoudheid.

Disclaimer: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: