Draai voor klassieke weergave

Hoe kan het dat ik elke ochtend verkouden ben?

Moet je vaak niezen en heb je voortdurend het gevoel dat je verkouden bent? Misschien ben je dan niet verkouden, maar heb je last van een allergie. Hoewel de symptomen erg op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen. Dit zijn de verschillen en overeenkomsten tussen een verkoudheid en allergie.

Wanneer spreek je van een allergie?

Als je last hebt van een allergie, ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen: allergenen. Kom je met een allergeen in aanraking, dan ontstaat er een allergische reactie. Een allergische reactie is een heftige afweerreactie van het lichaam. Meestal ontstaan allergische klachten direct na het contact met een allergeen, soms kan het uren duren voordat er een allergische reactie ontstaat. Wist je dat een kwart van de Nederlanders last heeft van een allergie?

Testjezelf op allergie

Symptomen allergie

 • Loopneus of verstopte neus
 • Veel niezen
 • Jeuk
 • Tranende en jeukende ogen
 • Hoesten
 • Vermoeidheid
 • Huiduitslag
 • Concentratieproblemen
 • Benauwdheid

Wat is een verkoudheid?

Bij een verkoudheid is het slijmvlies in je neus, bijholten en keel ontstoken. Verkoudheid komt door een virus, dat kan zich erg snel verspreiden, bijvoorbeeld via de ademhaling. Als iemand uitademt, komen er druppeltjes in de lucht. Als je verkouden bent, zit er een virus in deze druppels. Andere mensen ademen deze druppeltjes in. Ook via onze handen is het mogelijk om een virus door te geven. Omdat je je handen vaak gebruikt, kan de verspreiding erg snel gaan.

Verkoudheidsbalsem zorgt voor verlichting

Symptomen verkoudheid

 • Loopneus of verstopte neus
 • Minder ruiken
 • Niezen
 • Hoesten
 • Keelpijn
 • Vermoeidheid
 • Traanogen
 • Heesheid
 • Oorpijn
 • Oorsuizen

Overeenkomsten tussen verkoudheid en allergie

Een verkoudheid lijkt best veel op een allergie. Dit zijn de overeenkomsten:

Veel symptomen komen overeen
Als je allergisch of verkouden bent, zijn er veel dezelfde symptomen. Je hebt een loopneus, moet niezen, hoesten en hebt hoofdpijn en een loopneus. Ben je vaak moe? Dit kan ook een symptoom zijn van een allergie. Misschien ben je allergisch voor je dekbed, kussen of huisstof.

Het kan zomaar ineens ontstaan
Een verkoudheid of een allergie kan zich uit het niets ontwikkelen. Dat vinden mensen vanzelfsprekend bij een verkoudheid, maar ook een allergie kan zich nog op een latere leeftijd ontwikkelen. Dat je nooit eerder allergisch voor iets was, hoeft niet te betekenen dat je dat nu ineens niet bent.

Je lichaam wil zichzelf genezen
De symptomen van een allergie of verkoudheid ontstaan doordat je immuunsysteem de strijd aangaat met een infectie of doordat je lichaam deze onbekende stoffen uit de weg ruimt. Dit kan voorkomen bij een allergie en verkoudheid.

Boeken over allergie

Verschil tussen een verkoudheid en een allergie

Ondanks de vele overeenkomsten, zijn er wel degelijk verschillen tussen een verkoudheid en een allergie. Dit zijn de verschillen:

Bij een allergie houden de klachten langer aan
Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over. De klachten kunnen hooguit een paar weken aanhouden. Als je dan nog steeds klachten hebt, is er vaak wat anders aan de hand. Dat kan een allergie zijn. Misschien is huisstofmijt of een huisdier de oorzaak. Is het lente? Dan is de kans groot dat je last hebt van hooikoorts.

Kijk naar de reactie van je immuunsysteem
Het is van groot belang om te kijken naar de reacties van je immuunsysteem. Zo moet iedereen wel een keer niezen van stofdeeltjes in de lucht. Als je blijft niezen, kan dat ook op een allergie wijzen. De stofdeeltjes zijn hetzelfde, maar de immuunreactie verschilt.

Bij een allergie heb je geen last van koude rillingen of koorts
Bij allergieën heb je geen last van koude rillingen of koorts. Koorts gaat altijd samen met een virus. Heb je koorts? Dan ben je waarschijnlijk verkouden.

Je hebt uit het niets last van de bovengenoemde symptomen
Als je plots last krijgt van niesbuien, wanneer je buiten aan het wandelen bent, dan kan dit wijzen op een allergie. Als je een loopneus krijgt zonder enige blootstelling aan allergenen, ben je waarschijnlijk verkouden. Let in ieder geval altijd goed op wanneer je ‘verkouden’ wordt. Als dit op bepaalde tijdstippen, locaties of momenten gebeurt, kan het zijn dat je ergens allergisch voor bent. Leg hierbij zoveel mogelijk verbanden om te achterhalen waar je allergisch voor kunt zijn.

Hoe kan het dat ik elke ochtend verkouden ben?

Ben ik verkouden of allergisch? De vragenlijst

Het kan soms lastig zijn om te achterhalen of je last hebt van een verkoudheid of een allergie. Je kunt jezelf wel nog een paar vragen stellen:

 1. Heb je pijn? Dan heb je waarschijnlijk een verkoudheid.
 2. Heb je koorts? Dan heb je waarschijnlijk last van een verkoudheid.
 3. Heb je jeukende, waterige ogen? Dan heb je waarschijnlijk een allergie.
 4. Heb je al langer dan 2 weken last van de symptomen? Dan heb je waarschijnlijk last van een allergie. 
 5. Hoe lang hebben de symptomen zich voorgedaan? Als ze geleidelijk aan komen, heb je waarschijnlijk last van een verkoudheid. Anders kan er sprake zijn van een allergie.

Twijfel je of je last hebt van een verkoudheid of een allergie? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan met gerichte vragen bepalen of je klachten overeenstemmen met allergie.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

Lees ook:

- Voedingssupplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op gezonde voeding. Deze vijf voedingssupplementen zijn bewezen effectief.
- Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt. Deze 7 drankjes geven je immuunsysteem een oppepper.

Bronnen: Thuisarts.nl, Allesoverallergie.nl, CBS
Auteur: Ilse Bloemendal