Ga naar de inhoud

We ‘zitten’ dood te gaan, ontdek de gevaren van zitten

Update:
Zitten

In een wereld waarin we steeds meer zitten, blijkt dit gedrag niet zonder gevolgen te zijn. Langdurig zitten wordt steeds vaker in verband gebracht met ernstige gezondheidsrisico’s. De vraag die opkomt is: zijn we onszelf langzaam aan het ‘doodzitten’?

Dit artikel onderzoekt de schadelijke effecten van langdurig zitten op onze gezondheid en werpt een specifieke blik op Nederland, dat nog altijd Europees kampioen zitten blijkt te zijn.

Lang achter elkaar zitten: een sluipend gevaar

Langdurig zitten blijkt niet alleen ongezond, maar kan zelfs leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Professor Hidde van der Ploeg, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, toont aan dat veel zitten de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 vergroot.

Het cruciale verschil tussen zitten en staan ligt in het gebruik van onze grootste spieren, de beenspieren. Het niet-gebruiken van deze spieren leidt tot verminderde opname van suiker en vet in de cellen, wat schadelijk is voor de stofwisseling en de algehele gezondheid.

Kans op eerder overlijden

Schokkend genoeg blijkt uit het onderzoek van Van der Ploeg dat mensen die tussen de 8 en 11 uur per dag zitten 15% meer kans hebben om eerder te overlijden. Bij meer dan 11 uur per dag zitten stijgt dit zelfs naar 40%. Het belang van een goede balans tussen zitten, staan en bewegen gedurende de dag wordt benadrukt als een preventieve maatregel.

Veelvoorkomende klachten door lang zitten

Naast het verhoogde risico op ernstige aandoeningen, brengt langdurig zitten ook directe fysieke en mentale klachten met zich mee. Rugpijn, moeite met helder denken, vermoeidheid en pijnlijke benen zijn slechts enkele voorbeelden. Een simpele oplossing zoals regelmatig opstaan en bewegen vermindert deze klachten en bevordert de algehele gezondheid.

Nederland als Europese zitkampioen

Ondanks beweegcampagnes blijft Nederland Europees kampioen zitten. Nieuwe cijfers van onderzoeksbureau TNO tonen aan dat meer dan een kwart van de werkende bevolking nog steeds langer dan 8,5 uur per dag zit. Thuiswerken, versterkt door de pandemie, heeft het zitgedrag niet verminderd maar eerder vergroot.

Bekijk de volgende oefeningen die ongetwijfeld baat hebben als je een zittend beroep hebt. De tekst gaat onder de video verder >>

Thuiswerken en de uitdagingen

Thuiswerken blijkt een blijvende trend te zijn, maar het heeft zijn eigen uitdagingen. Het gebrek aan natuurlijke beweegpauzes en sociale druk om te bewegen, maken het moeilijk om het zitgedrag te doorbreken. Campagnes gericht op de beweegcultuur op de werkvloer hebben effect gehad, maar ze lijken minder invloedrijk bij thuiswerkers.

Sporten compenseert niet

Ondanks het feit dat Nederland ook Europees kampioen sporten is, kan dit het schadelijke effect van langdurig zitten niet volledig compenseren. Marjolein Douwes, projectleider bij TNO, benadrukt dat regelmatig opstaan en bewegen tijdens het werk essentieel is om negatieve gezondheidseffecten te minimaliseren.

Ben je ook zo geschrokken? Bekijk dan deze video. Super leerzaam. En hop, van die bank af!

Foto: Rido by Canva

Meer over: