Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zoete trek? Door deze voedingsmiddelen krijg je minder zin in suiker

Constant zoete trek? Als je een paar kilo’s kwijt wilt maar een echte zoetekauw bent, kan dat best eens lastig worden. Gelukkig kun je het jezelf een stuk makkelijker maken door dingen te eten die lekker zijn én je zin in suiker verminderen. Dan wordt het weerstaan van die snoeppot ineens een makkie.

Want minderen met suiker betekent gelukkig echt niet dat je nooit meer iets zoets kunt eten. Margriet.nl legt uit welke voedingsmiddelen een gezond en lekker alternatief zijn. 

Suikerverslaving?

Hoewel je niet écht verslaafd kunt raken aan suiker, gebruiken experts toch vaak het woord ‘suikerverslaving’, omdat suiker voor veel mensen moeilijk te weerstaan is. Hoe meer je ervan eet, hoe vaker je zin hebt in meer zoetigheden. Dit heeft te maken met pieken in je bloedsuikerspiegel: wanneer je suiker eet, krijgt je bloedsuikerspiegel een piek. Wanneer hij dan weer daalt, vraagt je lichaam om meer suiker. Als je wilt minderen is het belangrijk om deze cyclus te doorbreken. Hoe doe je dat?

Voedingsmiddelen waarvan je minder zin in suiker krijgt

De onderstaande voedingsmiddelen op je boodschappenlijstje zetten is een goed begin. De voedingswaarde in de samenstelling van deze voedingsmiddelen helpen om die hunkering naar suiker te verminderen. Bonus is: ze zijn nog lekker ook.

Kaneel

Veel mensen die wat gezonder willen eten, gebruiken kaneel als vervanger voor suiker. Dit is een goed idee om twee redenen: allereerst heeft kaneel van nature een zoete smaak, wat ervoor zorgt dat je zin in zoetigheid bevredigd wordt op een gezonde manier. Kaneel heeft ook een stabiliserende werking op de bloedsuikerspiegel, wat betekent dat je na het eten van kaneel ook minder trek in suiker hebt. Vervang het schepje suiker in je koffie met kaneel en roer - in plaats van honing - wat kaneel door je yoghurt heen.

Zoete aardappel

De naam zegt het al: zoete aardappel. Lekker zoet, dus! Maar wel een stuk gezonder dan dat stuk appeltaart, want zoete aardappel zit boordevol vezels, vitamine C, magnesium en kalium. Volgens voedingsexperts geven de voedingsstoffen in zoete aardappel je hetzelfde, fijne gevoel als chocolade doet. Je stilt de hunkering naar suiker ermee én je schijnt er zelfs minder stress van te krijgen. Er zijn nog meer gezondheidsvoordelen van zoete aardappel.

Pompoen

Pompoen lijkt veel op zoete aardappel, maar heeft nog een aantal andere voordelen. Pompoenpitten stillen namelijk de trek naar zoetigheid én zijn goed voor je darmen. Wanneer je veel suiker eet, kun je namelijk last krijgen van parasieten in je darmen, iets waar pompoenpitten bij kunnen helpen. Je kunt de pitten roosteren of rauw eten, gewoon los of door een gerecht of bakje yoghurt.

Blauwe bessen, braambessen en frambozen

Bijna al het fruit is lekker zoet en een goede vervanger van minder gezonde, zoete snacks. Blauwe bessen, braambessen en frambozen zijn een extra goede keuze, omdat bosvruchten veel antioxidanten bevatten en je bloedsuikerspiegel in balans brengen. Eet je bij je ontbijt een handje van deze bosvruchten door je yoghurt of havermout, dan merk je dat je later op de ochtend veel minder zin in suiker hebt.

Meloen

Groente- en fruitsoorten die veel water bevatten werken zuiverend in het lichaam, omdat ze bacteriën als het ware ‘wegspoelen’. Meloen smaakt daarbij ook nog eens lekker zoet, waardoor je minder trek krijgt in andere zoete snacks. Je hoeft meloen echt niet altijd zo uit het vuistje te eten, het is bijvoorbeeld ook heel erg lekker door eens salade.

Benieuwd hoe het zit met alternatieven voor suiker zoals ahornsiroop of kokosbloemsuiker? Dit zijn gezonde alternatieven voor suiker. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.