Ga naar de inhoud

De overgang voor mannen: welke klachten horen bij de penopauze?


Ook mannen krijgen bij het ouder worden last van hormonale verschijnselen: de andro- of penopauze genoemd. Het is een stadium van ‘instabiliteit’ in het leven van de man – zo rond de 40 à 50 jaar – net als bij een vrouw, die in de overgang zit. Er is een verschil met de vrouwelijke menopauze en de klachten die daarbij horen. We nemen je mee in de hormoonveranderingen van de man.

De vrouwelijke menopauze is een stuk bekender dan de mannelijke penopauze. Toch gebeurt er ook wat met de hormonen van mannen. Bij vrouwen gaat het om het hormoon oestrogeen, wat in een paar jaar sterk daalt. Bij mannen gaat het om het hormoon testosteron, wat langzaamaan – in tientallen jaren – daalt. In principe vormt de penopauze geen probleem, tenzij het klachten met zich meebrengt. En dat komt bij ongeveer 12% van de mannen tussen de 40 en 70 jaar voor.

Top 10 symptomen van de penopauze

  1.  Afname van libido en lust
  2. Erectieproblemen
  3. Vermindering van spierkracht
  4. Bloedarmoede
  5. Stemmingswisselingen en depressieve klachten
  6. Vermindering in energie
  7. Verminderde vitaliteit
  8. Minder goede nachtrust
  9. Botontkalking of osteoporose
  10. Verminderd algemeen welbevinden

Hoe werkt het testosteron?

Hoewel vaak wordt gedacht dat alleen mannen testosteron hebben, hebben vrouwen dit ook. We hebben namelijk dezelfde hormonen, alleen in andere verhoudingen. Het mannelijke geslachtshormoon testosteron wordt bijna volledig geproduceerd in de testikels, de zaadbal. Door het bloed komt testosteron in het lichaam terecht. Via deze weg heeft het hormoon invloed op de botten, spieren, hersenen, het bloed, immuunsysteem, de erectiekracht én het libido. 

Een penopauze of midlifecrisis?

Als mannen last hebben van hun hormonen, roepen we gekscherend dat ze een ‘midlife crisis’ hebben. Dat klopt deels, aangezien de midlife crisis de ontwikkelingsfase van mensen tussen de 35 en 60 jaar omvat. Op het moment dat hormonen gaan opspelen, kondigt de vraag ‘wat je nog wil bereiken de komende helft van je leven’ zich vaak aan. In principe staat het los van elkaar. Zeker omdat het veel vaker voorkomt dat mannen een laag testosteron hebben zonder klachten, dan dat ze echt een testosterontekort hebben.

Ik zit in de penopauze, wat nu?

Merk je dat je toch last krijgt van verminderde zin in seks of problemen met een erectie? Dan kun je je mannelijker voelen door extra testosteron te slikken. Bij meerdere vervelende symptomen zoals slaapstoornissen en stemmingswisselingen, zijn er verschillende soorten medicatie die daarbij kunnen helpen. Je kunt bij de huisarts langsgaan om te onderzoeken of je klachten worden veroorzaakt door een te laag testosteron en om de juiste medicatie te krijgen.

Tijdens de peno- of menopauze vraagt je lichaam meer van jezelf. Goed voor je lichaam zorgen is extra belangrijk in deze periode. Denk daarbij aan de volgende dingen. 

4 tips tegen klachten in de penopauze

  • Stop met roken (of zoveel mogelijk minderen);
  • Zorg voor een gezonde BMI (gezond gewicht);
  • Eet gevarieerd: groenten, fruit, vlees en vette vis;
  • Sport (krachttraining) stimuleert de productie van testosteron.

Startpagina geeft géén medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Ook interessant voor jou:

Ben je ook benieuwd wat je het best kunt eten om je libido te verhogen? Of hoe je het best over je seksleven kunt praten.

Meer over: