Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Stoelgang problemen? Deze 14 fruitsoorten hebben een laxerende werking

In samenwerking met:

Vakantie en obstipatie: ze gaan vaak hand in hand door het veranderde ritme, ander eetpatroon of een jetlag. Gelukkig is de oplossing voor verstopping simpel: je vindt ‘m gewoon in de fruitmand. Veel fruitsoorten werken namelijk laxerend.

Margriet.nl heeft de meest laxerende fruitsoorten op een rij gezet.

Wanneer heb je last van verstopping?

Waar de een meerdere keren keer per dag naar het toilet gaat voor een grote boodschap, hoeft de ander misschien maar 3 keer per week. Wanneer heb je dan last van verstopping? Dat heeft vooral te maken met het ontlastingspatroon dat voor jou normaal is. Als je van jezelf weet dat je niet iedere dag hoeft, dan is dat ook niets om je zorgen over te maken. Ga je normaal 3 keer per dag en nu ineens 3 dagen niet, dan kan het zijn dat je last hebt van obstipatie.

Obstipatie houdt in dat je poep te lang in de dikke darm vast blijft zitten. Dit is de plek waar normaal gesproken vocht uit de ontlasting wordt gehaald. Dat betekent dat hoe langer je poep daar vastzit, hoe harder en droger het wordt. Je begrijpt: dat maakt het poepen er niet makkelijker op. Andere signalen, bij verstopping, zijn dan ook dat het poepen moeilijk gaat of zelfs pijnlijk is.

Oorzaak van verstopping

Obstipatie ontstaat vaak door een verstoring in ritme. Een onregelmatig voedingspatroon, onrustig of verandering in leefritme of stress kunnen allemaal zorgen voor verstopping in de darmen. Dit verklaart waarom je op vakantie vaak last krijgt van obstipatie.

Ook ongezonde voeding, overgewicht en weinig beweging kunnen leiden tot slecht functionerende darmen. Medische oorzaken van verstopping zijn zeldzaam, maar niet onmogelijk. Zo kunnen het gebruik van bepaalde medicijnen, een traag werkende schildklier of een darmtumor ook oorzaken zijn.

Darmen natuurlijk op gang brengen

Als je merkt dat je minder poept dan normaal, is dat niet meteen iets om je zorgen om te maken. Vaak wordt er van obstipatie gesproken als je minder dan 3 keer per week naar het toilet gaat. Om alles weer goed op gang te brengen, is het belangrijk dat de darmbeweging gestimuleerd wordt en dat je ontlasting weer zacht wordt. Dit doe je door genoeg te drinken én een gezonde voeding met veel vezels te kiezen. Vezels werken namelijk als een spons en houden vocht vast, wat weer zorgt voor een goede ontlasting.

Laxerende fruitsoorten

Als je sneller resultaat wilt zien, kun je ook kijken naar voedingsmiddelen die laxerend werken. Met name fruitsoorten bevatten vaak bepaalde stofjes, zoals fenylsateïne, die een laxerend effect op de darmen hebben. In de onderstaande 14 fruitsoorten komen deze stofjes het meeste voor, en deze kun je daarom het beste eten als je last hebt van obstipatie.

 1. Pruimen: zowel vers als gedroogd werken deze heel goed
 2. Bramen
 3. Gojibes
 4. Açaibes
 5. Frambozen
 6. Blauwe druiven
 7. Bosbessen
 8. Kersen
 9. Kiwi
 10. Avocado
 11. Gedroogde rozijnen
 12. Peer
 13. Appel
 14. Banaan: volgens verhalen werken deze juist verstoppend, maar dat is volgens het Voedingscentrum niet bewezen. Een banaan bevat veel vezels, waardoor dit fruit de darmen stimuleert.

Andere laxerende voeding

Het wordt aanbevolen om dagelijks 2 porties fruit per dag te eten, wat neerkomt op zo’n 200 gram fruit. Bij last van verstopping, is het handig om je hier aan te houden. Drink daarnaast genoeg water: minimaal 1,5 á 2 liter per dag. Andere laxerende voedingsmiddelen die je kunt proberen zijn cafeïne, chilipepers, kokosolie en olijfolie.

Lees hier meer tips tegen verstopping.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl

In samenwerking met: