Waarom heet de menopauze de menopauze?

Dit suggereert dat het om een pauze gaat, terwijl je menstruatie echt niet meer terug gaat komen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Menopauze is een internationaal neologisme, ontleend aan Frans ménopause ‘overgang’ [1823; TLF] of aan modern Latijn mēnopausis, en gevormd op basis van Grieks mḗn (genitief mēnós) ‘maand’ en paûsis ‘het ophouden; pauze’, Het woord beschrijft het ophouden van de menstruatie, de maandstonden, van de geslachtsrijpe vrouw. Zie ook → menstruatie. Toegevoegd na 2 minuten: Wat betreft het gebruik van pauze: pauze zn. ‘onderbreking, rust’ Mnl. pause ‘poos’ [1482; MNHWS]; vnnl. pause, poose ‘onderbreking, rust’ [1599; Kil.]. Ontleend aan Latijn pausa, dat ontleend is aan Grieks paũsis ‘rust’, bij het werkwoord paúein ‘(be)eindigen’, verdere herkomst onbekend. Pauze heeft dus verwantschap met het Griekse woord voor beëindigen.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/menopauze
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/pauze

pauze komt in dit geval van het Griekse woord "pausis" dat stopzetten betekent. En dan klopt het dus wel.

In het Grieks heet het "μεν παυσις". Vrij vertaald betekent dit laatste maand (παυσις betekent ophouden). μεν betekent maand. De Grieken maakte het dus logisch, maar wij hebben het vreemd genoeg naar menopauze vertaald. Trouwens wel grappig, 'meno' betekent in de muziektermen 'verzachtend' of 'minder hard'.

Wist je dat de menopauze is niet de naam 'menopauze' tot een jaar na uw laatste periode? menopauze, het woord, is een combinatie van twee Griekse woorden die betekenen maand en beëindigen. menopauze betekent letterlijk vertaald "het einde van de Maandbladen." de gemiddelde vrouw in de menopauze rond de leeftijd van vijftig tot een, hoewel het kan variëren van de jaren dertig aan uw vijftiger jaren.

Bronnen:
http://www.gotocld.com/nl/menopauze-een-ni...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100