Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Gordelroos: wat is het en hoe kom je ervan af?

Ben je op een leeftijd dat je alle kinderziektes ruimschoots achter je hebt gelaten, slaat het waterpokkenvirus alsnog toe. Datzelfde virus veroorzaakt namelijk gordelroos, een ziekte waar je vatbaar voor bent als je wat ouder bent, of als je weerstand daalt. Wat is gordelroos? En wat kun je er tegen doen?

Het begint met een paar prikkende, jeukende of pijnlijke plekjes op je rug of schouders, maar kan zich snel uitbreiden tot een grotere rode, gevoelige plek. Blaasjes of vlekjes ontstaan op je gezicht, rug, schouders, borstkas of ergens anders op het lichaam.

Wat zou het zijn? Zonnebrand? Allergie? Als je ziet dat de uitslag en de pijn maar aan één kant van het lichaam zit - in de vorm van een trosje -, dan zou het gordelroos kunnen zijn. Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Als je die ziekte als kind hebt gehad, blijft het virus achter in je lichaam. Vermindert je weerstand, dan kan het weer actief worden. 

gordelroos

Wat kun je doen tegen de jeuk?

De plekjes kunnen erg kriebelen of zeer doen. Zinkzalf of talkpoeder met menthol, te koop bij de drogist, kan de jeuk en de pijn wat verzachten. Gelukkig drogen de blaasjes op de huid na een week of twee op, het worden korstjes. De jeuk en de plekjes trekken dan weg.

Pas op, besmettelijk

Heb je gordelroos, dan ben je besmettelijk voor mensen die nog geen waterpokken hebben gehad en zich niet tegen waterpokken hebben laten inenten. Vooral voor zwangere vrouwen is een besmetting met waterpokken risicovol, hou daar goed rekening mee.

Restklachten: pijn, ontsteking

In uitzonderlijke gevallen blijven de plekken erg pijn doen, of veroorzaakt het virus een ontsteking van de aangezichtszenuw. Dat is de reden dat mensen zich laten vaccineren tegen gordelroos. Dat kan via de huisarts, de kosten voor het vaccin moet je zelf betalen.

Gordelroos samenvatting:

  • Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus;
  • Rode vlekken, blaasjes op de huid en pijn zijn klachten die horen bij gordelroos;
  • Opvallend: alle vlekken en blaasjes zitten maar aan één kant van het lichaam;
  • Gordelroos gaat in de meeste gevallen vanzelf over;
  • Je kunt je tegen gordelroos laten vaccineren.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook:
- Bescherm je huid in de zon met de juiste zonnebrand. Dit moet je weten over zonnebrandcrème. 
- In de lente en de zomer loop je kans op een tekenbeet. Weet wat je moet doen met deze tips!

Bron: RIVM, Thuisarts
Auteur: Sabina Posthumus