Ga naar de inhoud

Zó verandert je vagina naarmate je ouder wordt

In samenwerking met:

Door de jaren heen verandert ons lichaam. Dat je er in je gezicht een paar rimpels bij krijgt en dat je haar steeds dunner wordt, dat is vast geen nieuws. Maar wist je al dat ook je vagina en vulva zichtbaar ouder worden? 

Van rimpels tot haarverlies: Margriet.nl legt in dit artikel uit wat er door de jaren heen allemaal met je vagina gebeurt. 

De veroudering van je vagina 

Laten we vooropstellen dat elke vagina en vulva anders is. Hierdoor kunnen de veranderingen naarmate je ouder wordt ook per persoon verschillen. Daarnaast zijn onder andere het krijgen van kinderen, het gebruik van anticonceptie en de leeftijd waarop je in de menopauze komt, belangrijke factoren voor hoe je bij je intieme zone verouderd. Toch ondergaat je geslachtsorgaan hetzelfde verouderingsproces als de rest van je lichaam, en dat is per 10 jaar in de volgende fases op te delen:

30 jaar 

Als je de anticonceptiepil slikt, dan kun je rond je dertigste levensjaar merken dat je vagina droger begint te worden. De oorzaak? De pil voorkomt een eisprong, en dat kan na een aantal jaar zorgen voor een verminderde aanmaak van natuurlijk glijmiddel. 

Daarnaast krijgen veel vrouwen tussen hun dertigste en veertigste een kind. Ook dat heeft grote invloed op de veroudering van je geslachtsorgaan. De vulva kan door de verandering van hormonen tijdens een zwangerschap donkerder kleuren, er kunnen vaginale spataderen ontstaan én tijdens de bevalling rekt de vagina op. Dit zijn tijdelijke veranderingen, maar dit is vaak wel het moment waarop artsen aanraden om je bekkenbodemspieren te trainen. Door de zwangerschap en bevalling kunnen de spieren logischerwijs wat losser worden, waardoor ook ongewenst urineverlies kan optreden. 

40 jaar 

Heb je jarenlang je schaamhaar geschoren, gewaxt of geharst? Dan kun je hierdoor rond je veertigste duidelijke tekenen van veroudering gaan zien. Er kunnen pigmentvlekjes op de huid rondom je vagina en vulva ontstaan en je hoeft waarschijnlijk steeds minder haar weg te scheren. Dat laatste komt doordat het oestrogeen in je lichaam rond deze leeftijd afneemt, waardoor je haar dunner wordt. Ook daar beneden!

50 jaar 

Vaak merken vrouwen rond hun vijftigste de eerste symptomen van de overgang. Doordat de productie van je vrouwelijke hormonen in deze periode afneemt, kun je last krijgen van een drogere en minder rekbare vagina. Hierdoor kun je ook te maken hebben met een rode huid en jeuk rondom je geslachtsorgaan. Als je rond deze leeftijd helemaal stopt met menstrueren, dan ervaar je het meeste effect van de veroudering van je vagina. De droogheid en verminderde rekbaarheid worden in dit geval vaak erger en de pH-waarde van je vagina verandert. Hierdoor heb je meer kans op infecties van bacteriën en schimmels.  

60 plus

Na je zestigste levensjaar zijn je overgangsklachten misschien al over, je vagina en vulva veranderen nog door. Bijna 60 procent van de vrouwen van 60 jaar of ouder heeft last van vaginale droogheid. Dit komt door een verandering van je hormoonbalans. Ervaar je veel last van de droogte? Dan kan glijmiddel een oplossing bieden. Als laatste blijft ook de haargroei steeds meer afnemen. Veel vrouwen zien dat als een positieve verandering. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.

In samenwerking met:

Meer over: