Draai voor klassieke weergave

Mijn doucheputje stinkt: wat kan ik hieraan doen?

Heb je de hele badkamer gepoetst en geboend, en dan ruikt het binnen de kortste tijd alweer bedompt. Bah! Die vieze lucht komt waarschijnlijk uit het doucheputje. Of de gootsteen ruikt niet fris. Wat kun je aan een stinkend doucheputje doen?

Zelfs als je badkamer brandschoon is, lijkt het een beetje vies als de doucheput stinkt of de gootsteen muf ruikt. Misschien probeer je met luchtverfrissers, zakjes potpourri of lekker ruikende oliestokjes het probleem te maskeren, maar het voelt gewoon niet fris. Wat kun je doen tegen een doucheputje dat ruikt als het riool? Het goede nieuws is, dat je het probleem eenvoudig zelf kunt oplossen, met de schoonmaakmiddelen die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt.

Wat voor stank precies?

Om te beginnen: bepaal wat voor lucht het is. Ruik je een rioollucht, dan is de oorzaak waarschijnlijk iets met de stankafsluiter. Dat is bijvoorbeeld het waterslot onder de doucheput of de zwanenhals onder de gootsteen. Als die niet goed functioneert, kunnen de luchtjes uit het dieper gelegen riool onbelemmerd je badkamer in wapperen. Ruik je vooral een schimmellucht, dan is het waarschijnlijk aangekoekt vuil (zeepresten) in het doucheputje of de gootsteen, of in de buis eronder, die de ellende veroorzaakt.

Aanpakken met soda en azijn

Wat kun je doen? Ga met soda en azijn aan de slag. Dat zijn allebei milieuvriendelijke - en betaalbare - middeltjes om schoon te maken. Los de soda, dat kan schoonmaaksoda zijn of baking soda, op in een klein beetje lauw water tot een papje. Giet dat papje in het afvoerputje en laat het een paar minuten zitten. Nu giet je daar een glas schoonmaakazijn bij. Soda en azijn bij elkaar gaan bubbelen en borrelen. Na een uurtje kun je er kokend water achteraan gieten, om zeker te weten dat de laatste zeepresten worden weggespoeld.

Ook koffieprut schijnt een wondermiddeltje te zijn, dat het proberen waard is. Giet achtergebleven koffieprut met wat heet water door het putje: de koffie lost vet op. Als je dit trucje regelmatig doet, los je de problemen met de putlucht ook op. Andere huismiddeltjes zijn een blikje cola, dat dood bacteriën en kan door het bruisen een eventuele verstopping verhelpen, of een scheutje bleek.

Handschoenen aan, de zwanenhals eraf

Komt de stank door een verstopping, dan kun je de zwanenhals onder de gootsteen schoonmaken en ontstoppen. Pak een emmer en gebruik handschoenen, want het is geen fris klusje. Zet de emmer onder de gootsteen, schroef de zwanenhals los en laat het afvalwater in de emmer lopen. Waarschijnlijk kun je de verstopping nu zien. Boen de zwanenhals goed schoon en spoel ‘m door. Schroef alles daarna weer terug. Spoel het nog even na met een beetje heet water, dan kun je meteen controleren of je alles weer waterdicht hebt vastgeschroefd.

Pak de mechanische ontstopper

Een verstopping kun je ook verhelpen met een ouderwetse plopper. Zet de plopper over het putje, druk eventueel de wateroverloop in de wastafel dicht met een washandje of een dweil en duw de plopper hard naar beneden en trek hem omhoog. Op die manier kun je een verstopping verhelpen. Heb je een trekveer, dan kan dat ook helpen. Dat is een lange, flexibele metalen veer, die je ver het buizenstelsel in kunt duwen. Door de trekveer rond te draaien, maait hij alle viezigheid aan de binnenkant van de buizen weg. Zo kun je een verstopping aanpakken die niet direct onder de wastafel of het doucheputje zit, maar wat verder in de afvoer zit.

Zwaar geschut: chemische middelen

Helpt dat niet? Dan zit er niks anders op dan een speciaal middeltje te kopen om de gootsteen te ontstoppen. Bij elke bouwmarkt kun je gootsteenontstoppers vinden. Het zijn behoorlijk chemische middelen, volg de aanwijzingen op de verpakking nauwgezet op, draag handschoenen als je ermee bezig bent en zet een raampje open om te luchten. Als dat ook niet helpt, kun je altijd een loodgieter bellen om te helpen. 

Hou het doucheputje fris

En nu wil je het zo houden! Maak daarom regelmatig, liefst elke dag, het doucheputje schoon. Haal eventuele haren uit het putje en zorg dat er geen zeepresten blijven zitten. Wip ook regelmatig het roostertje of zeefje uit de doucheput en haal haren en resten shampoo en doucheschuim die zich daar verstoppen weg. Af en toe even spoelen met soda en azijn en het putje van de douche blijft voortaan blinkend schoon.

Is het putje weer fris? Pak dan meteen de rest van de badkamer aan met deze acht geniale trucs om de badkamer schoon te maken. Of neem de rest van het huis onder handen – weet jij welke plekken altijd worden overgeslagen bij de grote voorjaarsschoonmaak

Auteur: Sabina Posthumus