Ga naar de inhoud

Plastic bewaarbakjes die verkleuren; 15 schoonmaaktips

Update:
plastic bakjes schoonmaken

Plastic bakjes zijn onmisbaar in onze keukens. Ze bieden een handige manier om voedsel op te slaan en mee te nemen. Echter, zonder de juiste zorg kunnen ze snel vies worden of een oranje of gele gloed krijgen. Wat kun je hiertegen doen?

Schoonmaken van plastic bakjes routine

Een van de belangrijkste aspecten van plastic bakjes is het schoonhouden. Hier zijn enkele stappen en tips om ze grondig te reinigen:

  1. Leeg de bakjes: Verwijder al het voedsel en lekresten voordat je begint met schoonmaken.
  2. Week ze in warm water: Vul de bakjes met warm water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Laat ze weken om eventuele vastzittende vlekken los te maken.
  3. Schrob grondig: Gebruik een zachte spons of een afwasborstel om de binnen- en buitenkant van de bakjes schoon te schrobben. Vermijd schuursponzen om krassen te voorkomen.
  4. Spoel goed af: Zorg ervoor dat je de bakjes grondig uitspoelt om eventuele zeepresten te verwijderen.
  5. Laat ze drogen: Laat de bakjes volledig drogen voordat je ze opbergt. Plaats ze op een rek of gebruik keukenpapier om het vocht te absorberen.
  6. Controleer op geurtjes: Als je merkt dat je bakjes een onaangename geur vasthouden, vul je ze met een mengsel van water en azijn en laat je ze een nacht staan.
  7. Kies voor BPA-vrije plastic bakjes om de blootstelling aan schadelijke chemicaliën te verminderen.

Vieze plastic bakjes met oranje vetvlekken verwijderen

Na verloop van tijd vertonen je opbergbakjes verkleuringen en, ondanks de inspanningen van de vaatwasser, blijven er hardnekkige oranje vetvlekken achter.  Het kan een uitdaging zijn om de meest vieze plastic bewaarbakjes schoon te maken.

Vlekkentips

  1. Gebruik baking soda en water: Een pasta van baking soda en water kan effectief zijn bij het verwijderen van hardnekkige vlekken en geuren. Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat of bicarbonaat, is een wit poederachtig zout dat veelzijdig wordt gebruikt in zowel huishoudelijke als culinaire toepassingen. Breng de pasta aan op de vlek, laat deze een tijdje inwerken en schrob vervolgens met een zachte spons. Spoel goed af.
  2. Kokend water: Giet kokend water in het vieze bakje en laat het enkele minuten staan. Het hete water zal helpen bij het losmaken van voedselresten. Wees voorzichtig bij het omgaan met kokend water en gebruik hittebestendige bakjes.
  3. Citroensap en zout: Snij een citroen doormidden en strooi zout op het vruchtvlees. Gebruik de citroenhelft om het bakje te schrobben. Het zuur van de citroen en het schurende zout helpen bij het verwijderen van vlekken.
    Ontdek nog meer tips wat je allemaal kunt doen met citroen.
  4. Zet ze in de zon: Als je bakjes vergeeld zijn, zet je ze in direct zonlicht. De zon heeft een natuurlijk blekend effect dat helpt om de verkleuring te verminderen.
  5. Gebruik koffiedik: Voor bakjes die vlekken hebben van voedsel als tomatensaus, gebruik je koffiedik om ze te schrobben. Het schurende effect van het koffiedik helpt bij het verwijderen van de vlekken.
  6. Staalwol of een zachte borstel: Voor zeer hardnekkige vlekken gebruik je een zachte staalwol of een oude tandenborstel om voorzichtig te schrobben. Zorg ervoor dat je een zachte staalwol gebruikt om krassen op het plastic te voorkomen.
  7. Gebruik maïzenapasta: Maak een pasta van maïzena en water en breng deze aan op vlekken. Laat het opdrogen en veeg het daarna af. Dit helpt bij het verwijderen van olieachtige vlekken.
  8. Afwasmiddel en keukenpapier: Voor een snelle oplossing tegen vlekken in je bakjes heb je alleen afwasmiddel, water, keukenpapier en het betreffende bakje nodig. Vul het bakje half met water, voeg een paar druppels afwasmiddel toe, plaats een vel keukenpapier bovenop, sluit het bakje af met het deksel en schud gedurende ongeveer een minuut. Spoel daarna af, en de vlekken zijn verdwenen. Deze methode is eenvoudig, snel en vereist alledaagse huishoudelijke artikelen.

Vermijd het bewaren van voedsel met sterke kleurstoffen of tomatenproducten voor langere perioden in plastic diepvriesbakjes.

Video schoon met afwasmiddel en keukenpapier

De tekst gaat onder de video verder >>

@facesbyadi This hack has saved so many of my Tupperware friends. Try it!!!! #fyp #cookingvideos #cookinghacks #lifehacks #hacks #stainremover #foryou #foryoupage ♬ original sound

Wat moet ik doen met oude of versleten plastic bakjes?

Wanneer ze echt versleten zijn kun je proberen oude plastic bakjes te recyclen, als dat mogelijk is in jouw regio. Anders is het verstandig om ze weg te gooien volgens de juiste milieuregels. Overweeg bij aanschaf van nieuwe bakjes om duurzamere materialen te kiezen om de impact op het milieu te verminderen.

Hoe bewaar je het beste plastic bakjes en al die deksels?

  • Door je plastic bakjes en deksels op een georganiseerde en overzichtelijke manier op te bergen, houd je de keuken netjes en is het gemakkelijker om voedsel op te slaan en te bewaren.
  • Kies een vaste plek voor de bewaar- en diepvriesbakjes.
  • Gebruik een speciale mand, bak of doos om de deksels op één plaats te bewaren. Dit voorkomt dat deksels zich verspreiden in laden of kasten.
  • Label deksels met de bijbehorende bakjes of gebruik kleurcoderingssystemen. Dit maakt het gemakkelijk om de juiste deksels te vinden die bij specifieke bakjes horen.
  • Regelmatig opruimen is essentieel. Controleer of deksels nog steeds bij de bakjes passen en verwijder deksels die geen bakje hebben of beschadigd zijn.
  • Of plaats de deksels rechtop in een bak of lade met sleuven om te voorkomen dat ze zich ophopen en moeilijker te vinden zijn.
  • Leer jezelf en je gezin aan om direct na gebruik de deksels terug te plaatsen bij de bakjes. Dit voorkomt dat ze verdwijnen.
  • Overweeg om overbodige bakjes en deksels weg te doen. Hoe minder je hebt, hoe gemakkelijker het is om georganiseerd te blijven.

Met een beetje zorg en planning zorg je ervoor dat je plastic bakjes schoon en georganiseerd blijven, zodat ze hun doel dienen en je tijd besparen in de keuken.

Meer over: