Ga naar de inhoud

Podcasts voor ouderen: populariteit neemt verder toe, onze tips!

Update:
Podcasts

Ben jij al verslaafd aan het luisteren naar podcasts? Zo niet, dan over een tijdje vast wel. Er is voor iedere interesse of kennisgebied wel wat te ontdekken in Podcastland. Er zijn inmiddels ook veel populaire podcasts voor ouderen. En voor de digibeten onder ons: halverwege dit artikel lees je hoe je een podcast op je telefoon of computer beluisterd.

Tips en inspiratie voor boeiende afspeellijsten

Het fenomeen van podcasts groeit gestaag in populariteit en steeds meer mensen zoeken via deze weg naar inspiratie voor boeiende luisterervaringen om aan hun afspeellijst toe te voegen. We bieden graag wat hulp.

Waar kun je een podcast beluisteren?

Podcasts beluister je via verschillende platforms, waaronder Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast en Pocket Casts. Video podcasts zijn ook makkelijk via YouTube, door de YouTube-app te downloaden.

Wat is een podcast precies?

Een podcast is een audio-opname die je streamt of download op je computer of smartphone. Er zijn de afgelopen tijd honderden bijgekomen. Ze variëren in vorm en inhoud, van uitgebreide thrillerreeksen en grote interviews tot hoorspelen, korte nieuwsberichten en gesproken columns. Tal van mediabedrijven maken er dagelijks gebruik van.

Populariteit van podcasts enorm toegenomen

De populariteit van podcasts is de afgelopen jaren enorm toegenomen, mede dankzij het gemak van gebruik op smartphones. Het proces van podcasting werkt met apps met functies om te bladeren en te zoeken naar interessante afleveringen. Door een abonnement te nemen op een podcast, krijg je elke nieuwe aflevering automatisch gedownload naar je smartphone. Hierdoor blijf je op de hoogte.

Het is ook mogelijk om podcasts te zoeken en op te slaan op een computer, en deze vervolgens over te zetten naar een telefoon om later te beluisteren.

Podcasts luisteren tips voor beginners

Podcasts zijn korte radioprogramma’s op internet. En net zoals traditionelen radioprogramma’s zij het reportages, interviews of hoorspelen over van alles. Zo langzamerhand zijn er zoveel verschillende podcasts. Het maakt niet uit wat voor onderwerp je bedenkt, er is altijd ergens een uitzending die er wel een keer aandacht aan besteedt.

Podcast-app-icoonWaar zijn podcasts te vinden? Heb je een smartphone, dan zitten ze meestal in de podcast-app op je telefoon. Je herkent het aan het icoontje dat lijkt op een paarse radio-antenne.

Heb je geen smartphone of kun je het icoontje niet vinden? Je kunt ook naar de website gaan van tv-zenders zoals de NPO, daar vind je de podcasts die de Nederlandse omroep maakt. Ook vindt je podcasts via programma’s en websites zoals Spotify, PlayerFM en Overcast. Deze kun je ook gewoon luisteren via je computer. Probeer het vooral eens uit.

Top 10 populaire podcasts

1. Maarten van Rossem – De Podcast

Historicus Maarten van Rossem geeft zijn kijk op het nieuws en de actualiteit van vandaag. Met wisselende onderwerpen uit de geschiedenis.

2. De Grote Podcastlas

De Grote Podcastlas is als een audio-atlas, samengesteld door 3 deskundige geografen: Max, Leon en Hugo. Elke week nemen ze je mee op een reis naar verschillende landen, waar ze fascinerende verhalen en interessante feiten met je delen. In 3 blokken behandelen ze vaste thema’s en onthullen ze de hoogtepunten en eigenaardigheden van elke bestemming, van Tadzjikistan tot België en van Zuid-Korea tot Tuvalu. De Grote Podcastlas biedt alles wat je ook vindt in de wereldatlas.

3. Beste Zangers De Podcast

In Beste Zangers De Podcast gaat de bekende zanger Jaap Reesema in gesprek met collega-artiesten over de nummers die een speciale betekenis voor hen hebben.

4. Wat Goéééd

De positieve podcast met Martien Meiland en Erica Renkema heet Wat Goéééd. Martien Meiland en Erica Renkema praten je in deze podcast wekelijks bij over het laatste nieuws, maar met een positieve twist. In een wereld waar al zoveel ellende is, richten ze zich op de goede en mooie dingen in het leven. Ook interviewen ze wekelijks een bekende gast op hun eigen unieke manier.

5. Universiteit van Nederland

Geen opleiding of cursus, geen tentamens en geen cijfers, maar met de Universiteit van Nederland luister je naar wetenschappers die in 15 minuten per aflevering antwoord geven op intrigerende vragen, zoals: hoe kom je van nachtmerries af, hoe word je een betere sporter zonder te trainen en wat kun je doen om gelukkiger te worden. Op de website vind je een overzicht van alle mini-colleges van de universiteit.

6. Marc-Marie en Aaf Vinden Iets

Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius bespreken op een lichtzinnige manier wat ze is opgevallen in roddelbladen, wat er op televisie was en wie er veel in het nieuws kwam. Allebei hebben ze over zo ongeveer alles een eigen en ludieke mening, ze kunnen er daardoor wel uren over praten.

7. De Saarpodcast

In de Saarpodcast bespreken Femke en Barbara van Saar Magazine alles, maar dan ook echt alles, over wat vrouwen boven de 50 zoal bezighoudt. Van hangende oogleden tot het wel of niet dragen van een verkeerde bh.

8. Oudere Jongere podcast

In deze podcast onderzoeken Tanja Slootmans en Laura van den Akker de generatieverschillen. Ze voeren gesprekken aan de keukentafel met zowel ouderen als jongeren, geïnspireerd door actuele gebeurtenissen. Begrijpen ze elkaars perspectieven? Hoe zien ze de wereld? Zijn de verschillen tussen hen onoverkomelijk of zijn ze bereid van elkaar te leren?

9. TOEN en NU

‘TOEN en NU’ is een podcast die het verhaal vertelt van ouderen die geconfronteerd worden met ingrijpende gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen brachten hen uit evenwicht, maar boden tegelijkertijd de mogelijkheid om een nieuwe richting in te slaan, met verrassende vooruitzichten. De podcast wordt geproduceerd door UP! ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van het Jo Visser fonds.

10. Podcast Zestig – Omroep Max

Toen onze moeders de leeftijd van 60 bereikten, werd vaak gedacht dat hun leven grotendeels voorbij was. Voor de huidige generatie vrouwen van 60 daarentegen begint er juist een drukke fase. Elles de Bruin praat hierover in het podcastprogramma ‘Zestig’ van Omroep Max. Omroep Max heeft daarnaast een ruim aanbod. Je vindt er spannende, leerzame, ontroerende en muzikale podcasts.

Het voordeel van luisteren naar een podcast

Podcasts bieden verschillende voordelen. Of het nu in de trein, in de auto of tijdens het wachten is, er zijn talloze momenten gedurende de dag waarop het beluisteren van een podcast handig is. Met de mogelijkheid tot downloaden kan je als luisteraar op elk gewenst moment naar een podcast luisteren. Ook zonder internetverbinding. Het is fijn dat je ernaar kunt luisteren wanneer je maar wilt, ze zijn altijd beschikbaar.

Door naar podcasts te luisteren tijdens een wandeling, zet je met gemak 10.000 stappen per dag. Mooi voordeel toch? En de saaiste klusjes zijn ineens niet meer saai: de badkamer soppen is gewoon leuk met een spannende podcast op je oren. Je kunt zelfs een taal leren, bijvoorbeeld Spaans, tijdens het poetsen van je huis. Hoe leuk is dat: ¡Disfruta escuchando!

Meer over: