Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Deze podcasts zijn de moeite waard om te luisteren

Podcasts zijn het afgelopen jaar razend populair geworden. Iedereen luistert het, van jong tot oud. Ben jij al aan het podcasten? We tippen een paar populaire podcasts én we vertellen je hoe je ze op je telefoon of computer eenvoudig kunt vinden. Er is voor iedere interesse of kennisgebied wel wat te ontdekken.

Heb je nog nooit een podcast geluisterd en weet je eigenlijk niet wat het is? Geen probleem, we praten je bij. Het zijn korte radioprogramma’s, die via internet worden verspreid. En net zoals radioprogramma’s kunnen deze - reportages zijn, interviews of hoorspelen - over van alles gaan. Zo langzamerhand zijn er zoveel verschillende podcasts, dat je het zo gek niet kunt verzinnen of er is wel een podcast over. Het is fijn dat je ernaar kunt luisteren wanneer je maar wilt, ze zijn altijd beschikbaar.

Podcast-app-icoon
Waar zijn die podcasts te vinden? Heb je een smartphone, dan zitten ze waarschijnlijk in de podcast-app op je telefoon. Die herken je aan een icoontje dat lijkt op een paarse radio-antenne.

Smartphones assortiment

Heb je geen smartphone of kun je het icoontje niet vinden? Je kunt ook naar de website gaan van bijvoorbeeld NPO, daar vind je de podcasts die door de Nederlandse omroep worden gemaakt. Ook via programma’s en websites zoals Spotify, PlayerFM of Overcast kun je podcasts luisteren, gewoon via je computer. Probeer het eens uit, bijvoorbeeld met een van deze podcasts:

1. Top 2000 a gogo

Leo Blokhuis is de alwetende goeroe van de popmuziek, en waarschijnlijk ken je hem van zijn radiouitzendingen op Radio 2 en zijn rol in de televisieprogramma’s rond de Top 2000. Krijg je niet genoeg van zijn muziekfeitjes en de meeslepende verhalen achter beroemde popmuziek, dan is dit een heerlijke podcast voor je. Hij bespreekt een album, een oeuvre of een onbekend aspect van de muziekwereld. De documentaires - met veel muziekfragmenten - duren maximaal een half uurtje.

2. Verborgen verhalen

Deze podcast van de ANWB laat je met hele andere ogen naar Nederland kijken. Want wist je bijvoorbeeld dat er een griezelige hond rondwaart in de Achterhoek? En dat er in Overijssel goud in de grond zit? Of zijn dit sprookjes, mythes, fantasierijke verhalen? In deze podcast gaat journalist Pascal van Hulst die mysteriën ontrafelen.

3. Universiteit van Nederland

Geen opleiding of cursus, geen tentamens en geen cijfers, maar met de Universiteit van Nederland luister je naar wetenschappers die in vijftien minuutjes antwoord geven op intrigerende vragen, zoals: hoe kom je van nachtmerries af, hoe word je een betere sporter zonder te trainen en wat kun je doen om gelukkiger te worden. Op de website vind je een overzicht van alle mini-colleges van de universiteit.

4. Vullings en Van der Wulp

Elke week nemen politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp door wat er gebeurt in Den-Haag en de rest van de wereld. Zo blijf je bij op het gebied van politiek, en alle geruchten en voorspellingen rondom het Binnenhof.

5. De Willem Podcast

Dikke boeken zijn er over hem geschreven, en nóg zijn we niet uitgepraat: Willem Holleeder. Wil je echt alle ins-en-outs weten van het proces tegen deze topcrimineel en alles wat er rondom hem speelt, dan is deze podcast (gemaakt door Nu.nl) echt iets voor jou. Twee misdaad-journalisten volgen de actualiteit en putten uit hun archief en geheugen.

6. Marc-Marie en Aaf Vinden Iets

Er zijn veel grappige en luchtige podcast, zoals De Man met de Microfoon, de Krokante Leesmap en Man Man Man. Dit is een nieuwe: Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius bespreken op een lichtzinnige manier wat ze is opgevallen in roddelbladen, wat er op televisie was en wie er veel in het nieuws kwam. Allebei hebben ze over zo ongeveer alles een eigen en ludieke mening, ze kunnen er daardoor wel uren over praten.

Lees ook

Auteur: Sabina Posthumus