Ga naar de inhoud

Gezichtsscanners tegen identiteitsfraude

Update:
Gezichtsscan

Om identiteitsfraude aan te pakken, zijn er gemeenten die overwegen gezichtsscanners in te zetten bij het aanvragen van nieuwe paspoorten of rijbewijzen. Deze technologie, voornamelijk bekend van luchthavens, moet helpen bij het vaststellen of de aanvrager wel echt de persoon is die hij of zij beweert te zijn.

Dit initiatief komt voort uit de groeiende zorgen om identiteitsfraude, maar er hangen nog vraagtekens rond de privacyimplicaties van dergelijke scans.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Privacywetgeving versus identiteitsbeveiliging

Terwijl de plannen voor het gebruik van gezichtsscanners door sommige gemeenten, zoals Almere en Utrechtse Heuvelrug, steeds concreter worden. Rijst de vraag hoe deze praktijk zich verhoudt tot de privacywetgeving. Gezichtsscans worden beschouwd als bijzondere persoonsgegevens, wat een zeer zorgvuldige omgang vereist.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Voordat deze technologie breed kan worden ingezet, moet er nog veel getest worden. Het is nog onduidelijk wanneer de eerste gemeente daadwerkelijk gezichtsscanners gaat gebruiken. Niet alleen de technische implementatie, maar ook de wettelijke grondslag en de impact op privacy zijn punten van aandacht.

Een kwestie van tijd en toetsing

De plannen voor het toepassen van gezichtsscanners bij gemeentelijke diensten illustreren een poging om identiteitsfraude tegen te gaan. Maar voordat deze plannen werkelijkheid worden, moet er nog een hoop gebeuren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderstreept dat gemeenten op eigen initiatief en onder eigen verantwoordelijkheid handelen bij het invoeren van dergelijke systemen. Het benadrukt het belang van een risicoanalyse om te voldoen aan de privacywetgeving.

Met de voortdurende ontwikkelingen op het gebied van technologie en beveiliging lijkt de vraag niet zozeer óf, maar wánneer gezichtsscanners een vast onderdeel worden van het aanvraagproces voor identiteitsbewijzen.

Bron: NOS

Meer over: