Ga naar de inhoud

Online privacy in gevaar: persoonsgegevens niet veilig in Amerikaanse cloudopslag

Update:
Persoonsgegevens in gevaar Amerikaanse Cloud

Uit een recente analyse blijkt dat veel Nederlandse overheidsorganisaties, scholen en essentiële bedrijven hun e-maildiensten onderbrengen bij Amerikaanse techgiganten zoals Microsoft en Google. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen roept op tot voorzichtigheid bij het gebruiken van dergelijke Amerikaanse cloud-services, vooral als het gaat om gevoelige informatie zoals persoonsgegevens of staatsgeheimen.

Oproep tot bewuste keuze Amerikaanse cloud

Van Huffelen benadrukt het belang van het veilig opslaan van gegevens. Ze raadt aan om kritisch na te denken voordat je gevoelige informatie in een Amerikaanse cloud plaatst.

Gevaar van de Amerikaanse cloud

Dit advies komt voort uit de vrees voor Amerikaanse wetten die bedrijven kunnen dwingen om opgeslagen data over te dragen aan de Amerikaanse overheid. Het fundament van haar zorg ligt in het rapport van het Instituut Clingendael, gesponsord door de AIVD, waarin ze de risico’s van dergelijke wetgeving aan de orde stellen.

TIP: Zo stel je een tweestapsverificatie in voor extra bescherming voor je accounts.

Europese alternatieven en internationale onderhandelingen

Naast waarschuwingen, pleit Van Huffelen ook voor het verkennen van Europese alternatieven voor cloudopslag. Verder wordt onderstreept dat er op Europees niveau wordt onderhandeld met Washington. Doel van deze gesprekken is om te waarborgen dat gegevens van Europese burgers beschermd blijven tegen inzage door Amerikaanse veiligheidsdiensten.

De staatssecretaris drukt Nederlandse instanties op het hart een gedegen afweging te maken alvorens te kiezen voor Amerikaanse clouddiensten.

Waaruit bestaat de Europese cloud?

De tekst gaat onder de video verder >>

Wie is Alexandra van Huffelen?

Alexandra van Huffelen is een Nederlandse politica en bestuurder.

  • Ze was lid van de politieke partij D66 (Democraten 66).
  • Van Huffelen heeft verschillende politieke functies bekleed, waaronder lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 2010 tot 2013.
  • Ze was ook wethouder van financiën, verkeer, vervoer, organisatie en luchthaven van Rotterdam van 2014 tot 2020.
  • In 2020 werd Alexandra van Huffelen benoemd tot staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Rutte III, belast met de portefeuille Toeslagen.
  • Haar aanstelling volgde op het aftreden van Menno Snel als gevolg van het toeslagenschandaal. In die rol was zij betrokken bij het afhandelen van de problemen met de kinderopvangtoeslag.

Bron van nd

Meer over: