Ga naar de inhoud

De cloud – wat is het en hoe werk je ermee?

In samenwerking met:

Veel mensen slaan tegenwoordig documenten en foto’s op in de cloud. Klinkt handig, maar wat is het precies, hoe werk je ermee en zijn er gevaren? We leggen je in dit artikel uit wat de cloud inhoudt, waarom het verstandig is om de cloud ook te gebruiken, wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met de cloud en welke gevaren er zijn. 

Wat is de cloud?

De cloud is een begrip wat de laatste jaren steeds meer gebruikt wordt. Begrijpelijk dat je niet precies weet waar het voor staat, ondanks dat je er misschien al van gehoord hebt. De cloud, dat zijn toch wolken? Hoewel het wat gek klinkt, is dat precies wat de cloud inhoudt. De cloud staat voor het werken en opslaan via internet. Je slaat je bestanden niet op de computer of usb-stick op, maar online in ‘de lucht’. 

Wat zijn de voordelen van de cloud? 

1.    Bestanden zijn altijd veilig omdat ze op het internet staan opgeslagen

Het werken met de cloud heeft ontzettend veel voordelen. Te beginnen met de zekerheid die de software biedt. Omdat alles op het internet staat opgeslagen, hoef je je geen zorgen meer te maken of die oude computer het nog wel even volhoudt. Mocht je computer het begeven, heb je nog altijd toegang tot je bestanden. Ze staan namelijk op het internet – en niet op de harde schijf van je computer. Daarom zijn je bestanden ook veilig bij een brand of inbraak. 

2.    Bestanden zijn op elk apparaat met werkend internet te openen 

Ten tweede is flexibiliteit een groot voordeel. Je bestanden zijn op elk apparaat met internet te openen. Waar je ook bent, je hebt altijd toegang tot je bestanden. Of je nou met je mobiel in een café zit, een congres volgt op je laptop of op de computer van je dochter een bepaalde video wilt laten zien. 

3.    Back-up van al je bestanden 

Op een computer, smartphone of tablet staan vaak veel waardevolle, emotionele bestanden. Dat filmpje van de eerste stapjes van je kleinkind tot de foto’s van de uitvaart van een dierbare. Om te voorkomen dat je deze bestanden kwijtraakt, wordt er altijd geadviseerd om een back-up te maken. Dit is niets meer dan een kopie van je bestanden op een andere plek, in dit geval op het internet.

4.    Je kunt meerdere apparaten met elkaar synchroniseren

De cloud bied je ook de mogelijkheid om meerdere apparaten met elkaar te synchroniseren. Dit houdt in dat al je elektronische apparaten met elkaar in verbinding staan en automatisch updaten. We geven een voorbeeld om dit wat duidelijker te maken.

Wanneer je een foto opslaat op je mobiel, is hij ook zichtbaar op de cloud van je tablet. Maar ook als je een document aanpast op je laptop, staat die nieuwste versie gelijk op je computer. Handig he, die cloud? Dit voordeel is vooral erg handig voor mensen die meer dan één digitaal apparaat gebruiken. 

5.    Per ongeluk verwijderde bestanden haal je zo terug

Heb je per ongeluk een bestand verwijderd? Geen zorgen. Verwijderde bestanden worden eerst naar een prullenbak verplaatst. Deze bestanden blijven ongeveer 4 weken in de prullenbak staan. Tijd genoeg om erachter te komen dat je dat ene bestand toch nodig hebt.

Cloud-seniorweb-startpagina.nl
Cloud-seniorweb-startpagina.nl

Wat heb je nodig om te werken met de cloud?

Ben je enthousiast geworden en wil je graag aan de slag met de cloud? Begrijpelijk! Voor het werken met de cloud heb je een werkend apparaat met internet nodig. Dit kan een mobiel, computer, laptop of tablet zijn. Ook een stabiele internetverbinding is handig. Heb je hier niet zoveel verstand van? Er zijn genoeg specialisten (in de omgeving of via de provider) die jou hierover kunnen adviseren. Tegenwoordig zit in bijna elk huis glasvezel, dat komt wel goed! Tot slot heb je de software zelf nodig, die kun je downloaden.

Wat voor clouddiensten zijn er allemaal?

Er zijn veel bedrijven die de mogelijkheid bieden om je bestanden op het internet op te slaan. Meestal is dit voor een beperkte hoeveelheid opslag gratis. Wanneer je meer bestanden wilt opslaan, moet je bijbetalen. Hoeveel dit bedrag is, verschilt per aanbieder en de hoeveelheid opslag die je nodig hebt.

Alle clouddiensten zijn op alle apparaten te gebruiken. De bij het apparaat horende diensten zijn voor de hand liggend, niet vereist. Welke clouddienst het beste bij jou past, hangt dan ook af van jouw wensen en de apparaten die jij bezit. Wanneer je een iPhone of iPad hebt, is het aan te raden om de iCloud van Apple te gebruiken. Androidgebruikers kunnen dan weer terecht bij Google of OneDrive. Als je meerdere apparaten hebt van verschillende merken, is Dropbox wat voor jou. Deze aanbieder biedt zelfs de mogelijkheid aan om een app op je verschillende devices te installeren. Zo heb je een duidelijk overzicht van alle bestanden die in de cloud staan opgeslagen. Superfijn!

Wat je ook kiest, het is verstandig om een grote (en bekende) clouddienst te gebruiken. De kans dat deze bedrijven failliet gaan (en je je bestanden kwijt bent) is nihil. En mocht dit wel gebeuren, dan wordt dat goed opgelost.

4 bekendste clouddiensten

  1. OneDrive is de (gratis) online opslagdienst van Microsoft.
  2. Google Drive is de gratis onlineopslagdienst van het internetbedrijf Google.
  3. iCloud is de gratis online opslagdienst van Apple.
  4. Dropbox is een gratis onlineopslagdienst.

Nadelen en gevaren van de cloud 

Veel mensen zijn bang dat hun bestanden niet veilig zijn op het internet, of dat anderen zelfs toegang kunnen krijgen tot hun gegevens. Als je een betrouwbare cloudaanbieder kiest, een veilig wachtwoord instelt en deze gegevens veilig bewaart, hoef je je hier géén zorgen over te maken. Wel is het slim om geen vertrouwelijke informatie op te slaan, zoals een kopie van je paspoort, ID of creditcard. 

Er zijn wel een paar punten die als nadelig worden ervaren:

  • De gratis opslagruimte is beperkt. Tegen betaling is er meer opslagruimte te huur
  • Om bij je bestanden te komen heb je een werkende internetverbinding nodig   

De SeniorWeb Cloud-quiz

Wat weet je over de cloud? Test het met de SeniorWeb Cloud-quiz! Na deelname ontvang je ook nog Cloudtoptips van SeniorWeb!

In samenwerking met:

Meer over: