Ga naar de inhoud

Zo maak je veilig gebruik van social media


Sociale media zijn handig én leuk. Het helpt ons om in contact te blijven met familie en vrienden. Door apps als Instagram en Facebook blijf je op de hoogte van wat iedereen meemaakt. Daarnaast kun je er leuke foto’s en updates op delen en spelletjes op spelen. Wel is het belangrijk om te weten hoe je veilig gebruikmaakt van social media. Hier wat handige tips om verstandig én veilig met social media om te gaan. 

Steeds meer senioren online te vinden

Jongeren maken veel meer gebruik van social media dan ouderen. Zoals Facebook, Instagram of WhatsApp. Momenteel zijn senioren met een heuse inhaalslag bezig en zijn steeds meer online te vinden. Volgens het CBS maakt 89% van de mannen en vrouwen van 55 tot 65 jaar gebruik van sociale media. Onder 65 tot 75-jarigen is dit 76% en van de 75-plussers maakt 40% gebruik van sociale media. Senioren geven voorkeur aan het maken van tekstberichten en maken dan ook het meest gebruik van WhatsApp.

Voordelen van social media

  1. Het gaat eenzaamheid tegen. Je kunt namelijk gemakkelijk in contact komen met naasten
  2. Je krijgt het gevoel dat je erbij hoort
  3. Je gaat mee met de tijd. Hoe fijn is het om even met je kleinkind te Whatsappen?
  4. Je blijft op de hoogte van wat er allemaal gebeurt in de buurt en/of de wereld
  5. Ze stimuleren je hersenen. Ze geven prikkels en houden je hersenen actief
  6. Je blijft zelfstandig. Je kunt door het gebruik van social media, veel dingen zelf regelen

Veilig gebruik van social media

Helaas zitten er naast voordelen ook wat gevaren aan het gebruik van social media. Maar wanneer je volgende tips in acht neemt, kun je er veilig en verantwoord gebruik van maken.

Kies voor een sterk wachtwoord

Uit onderzoek blijkt dat het meest gebruikte wachtwoord 123456 is. Het is daarom van groot belang dat je jouw wachtwoord langer en een stuk minder voorspelbaar maakt. Zo wordt je wachtwoord minder snel geraden en/of gehackt. Zorg ervoor dat jouw wachtwoord uit minimaal 12 karakters met zowel kleine als grote letters, cijfers en speciale tekens bestaat. Ook is het aan te raden om voor elk socialmediakanaal een ander wachtwoord te gebruiken. Mochten mensen toch je wachtwoord achterhalen, dan is het probleem wat minder groot. In dat geval heeft diegene toegang tot maar 1 socialmediakanaal in plaats van allemaal.

Log niet in zonder wachtwoord

Bij Facebook is het tegenwoordig mogelijk om zonder wachtwoord in te loggen, zodra je al eerder ingelogd bent geweest op een apparaat. Het is verstandiger en veiliger om deze optie uit te schakelen en voor inloggen met een wachtwoord te kiezen. Zo is je profiel een stuk beter beveiligd. Ga in Facebook naar ‘instellingen’ en kies voor ‘beveiliging en aanmelden’. Klik onder ‘aanmelden’ op ‘aanmelden met je profielfoto’. Hier kun je het aanmelden met profielfoto uitschakelen.

Eens online, altijd online

Wees je ervan bewust dat iets wat je online zet, bijvoorbeeld een foto, soms voor altijd online kan blijven staan. Zelfs zodra je een foto hebt verwijderd, kan deze ‘voor eeuwig’ op het internet rond blijven zwerven. Stel jezelf daarom de volgende vraag: vind ik het erg als deze foto over een aantal jaar nog op het internet te vinden is? Als er anderen op de foto staan, vraag dan eerst altijd toestemming voordat je deze foto online plaatst. Wel zo fijn, vooral met kleine kinderen of onbekende personen. 

Kies je eigen publiek en vrienden

Op elk socialmediakanaal kun je jouw privacy voorkeuren instellen. Op Facebook kun je bijvoorbeeld kiezen of je bericht openbaar is en dus door iedereen bekeken mag worden of dat alleen vrienden dit mogen zien. Hiermee geef je aan wie jouw berichten kunnen zien en voor wie jouw account zichtbaar is.
Wees daarnaast kritisch over wie je wel en niet toevoegt op social media. Het lijkt misschien leuk om zoveel mogelijk vrienden op Facebook te hebben, maar daar schuilt gevaar in. Accepteer niet ieder vriendschapsverzoek dat je krijgt, maar controleer goed of het echt iemand is die je kent en dat het geen nepaccount is. Dit kunnen namelijk mensen met kwade bedoelingen zijn.

Denk na over wat en wanneer je iets plaatst

We weten inmiddels dat het niet slim is om op social media te laten merken dat je niet thuis of op vakantie bent. Maar zodra je op vakantie bent, wil je vaak toch een mooie foto met je vrienden of geliefden delen. Op sociale media is dit echter geen goed idee. Hierdoor weten inbrekers ook dat je niet thuis bent. Zo maak je het de inbrekers wel heel makkelijk. Ook zodra je je account hebt afgeschermd of alleen maar goede vrienden op social media hebt, is dit alsnog geen slim idee. Je weet nooit wie je echt kunt vertrouwen. Zet ook nooit op social media dat je alleen thuis bent. Mensen die kwaad willen, kunnen hier gebruik van maken.

Let op met persoonlijke gegevens

Vul niet te veel persoonlijke gegevens in op social media, zoals je adres of telefoonnummer. Ook deze informatie kan op het internet rond gaan zwerven. Op verschillende socialmediakanalen kun je je je privacy instellingen aanpassen. Controleer deze regelmatig. Doe je vaak spelletjes op Facebook? Ook de makers van deze spelletjes vragen je vaak om je persoonlijke gegevens. Vul dit niet klakkeloos in, omdat je graag verder wil spelen. Bedenk eerst goed of je wil dat de makers van het spel deze gegevens van jou hebben. Laat zo weinig mogelijk informatie over jezelf op internet achter.

Log niet in middels Facebook

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je downloadt een app en moet daarvoor een account aanmaken. Maar behalve de optie om je te registreren, kun je ook kiezen voor ‘inloggen met Facebook’. Zo ben je niet minutenlang bezig met het invullen van allerlei gegevens. Hoewel dit verleidelijk klinkt, kijk hiermee uit! Dit bespaart je misschien tijd en moeite, maar je geeft de appmakers hiermee veel meer gegevens dan nodig is. Sommige apps zijn speciaal gemaakt om zoveel mogelijk persoonsgegevens te verzamelen en zijn er daarom mee gebaat zodra jij voor ‘inloggen met Facebook’ kiest. Om te voorkomen dat jouw gegevens in verkeerde handen terechtkomen, kun je dit dus beter niet doen.

Soms kan reclame heel uitnodigend zijn. Zeker wanneer iets te mooi lijkt om waard te zijn, is dit vaak ook het geval. Klik daarom niet zomaar op een link, maar controleer eerst of de gebruiker die het bericht geplaatst heeft bekend en betrouwbaar is. Achter een link kan namelijk zo een virus zitten. En dat wil je natuurlijk niet!
Na het lezen van dit artikel kun je met een gerust gevoel een post schrijven op Facebook of foto’s liken op Instagram! 

Lees ook:

Meer over: