Draai voor klassieke weergave

Na jaren wordt Startpagina in een nieuw jasje gestoken - dit zijn de wijzigingen

Al 22 jaar wijst Startpagina de weg door de online walhalla genaamd internet. In al die jaren is het design nauwelijks aangepast, tot nu. Om onze gebruikers nog beter van dienst te zijn, heeft de website een opfrisbeurt ondergaan. En dit is wat dat voor jou betekent.

Nieuwe vs. oude design

De verschillen tussen het nieuwe en het oude design zijn als volgt. Naast minder en rustiger kleurgebruik en een ander lettertype, wordt op de nieuwe website gebruik gemaakt van vijf kolommen in plaats van vier, omdat we tot de conclusie kwamen dat vrijwel alle gebruikers de website bezoeken met een apparaat dat een hoge schermresolutie heeft. En daar is ruimte voor een extra kolom. Daarnaast hebben de onderdelen waar de grootste behoefte ligt bij onze bezoekers, een prominentere positie gekregen. Zo is het laatste nieuws nu bovenaan de website in het midden gepositioneerd. 

Testversie

Om je te laten wennen aan het nieuwe design, hebben we ervoor gekozen eerst een testversie live te zetten. Zo kunnen we de feedback van onze vaste gebruikers inwinnen. Wil je ook je mening geven? Dat kan via het oranje gezichtje rechtsonder op de vernieuwde pagina. Aan de hand van deze feedback passen we de website hier en daar nog aan, voordat we het definitieve design doorvoeren. Momenteel kun je dus ook nog gebruikmaken van de oude versie. De nieuwe versie zet je zelf aan door middel van de ‘switchknoppen’ rechtsboven op de homepagina: 

Switchknoppen Startpagina
  
Functionaliteiten en achtergrondkleur

Omdat het om een testversie gaat zijn sommige functionaliteiten nog niet omgezet naar het nieuwe design. Het kan zijn dat jouw veelgebruikte functionaliteit nog niet is meegenomen in deze versie. Dit zal in de aankomende tijd veranderen. Hiervan zullen we je ook op de hoogte houden middels informatievelden op de website. Het is voor nu alleen mogelijk om de kleur antraciet in te stellen als achtergrond. Gaandeweg zullen wij nog een aantal kleinere tests doorvoeren om te kijken wat fijner is en waar de meeste vraag naar is. Elke vorm van feedback vinden wij zeer waardevol. 

Kleuren

We hebben ondervonden dat de gebruiker meer behoefte heeft aan rust en overzicht. Daarom maken we met het nieuwe design gebruik van minder en rustigere kleuren. In de eerste testversie waren de bloktitels in de kleuren blauw en oranje. Hier zijn groen en rood aan toegevoegd. Zo proberen we het zo overzichtelijk mogelijk te houden én tegemoet te komen aan de wensen van onze gebruikers. 

Het verschil zit vooral, zoals hierboven genoemd, in visuele aanpassingen. Naast een ander lettertype, kleuren, positie nieuwsblok en de vijf kolommen, zijn dit de voornaamste vier wijzigingen:


1.    Navigatie

Een van de grotere wijzigingen is de navigatie van Startpagina. De herkenbaarheid is groter gemaakt door het tonen van ons logo. Daaronder kan je door middel van knoppen op de blauwe extensiebalk naar de gewenste pagina’s. 

2.    GoeieVraag en Themapagina’s

Voorheen stonden ook onze platformen GoeieVraag en Thema’s in het hoofdmenu. Deze zijn nu terug te vinden onder de knop ‘meer pagina’s’. 

Meer pagina zoekfunctie

3.    Persoonlijke links

De manier waarop persoonlijke links worden getoond is al enige tijd geleden gewijzigd. Voorheen waren er 25 links in één keer te zien. Omdat dit veel ruimte in beslag nam is dit teruggedraaid naar 5 links per pagina’s. Heb je meer persoonlijke links ingesteld? Dan kan je door middel van de paginanummers eronder, bladeren naar de volgende ingestelde links. 

Van verticaal naar horizontaal

Je bent je huidige persoonlijke links niet kwijtgeraakt door de nieuwe opzet. Mocht je ze niet allemaal in beeld zien, kun je ze vinden door te bladeren via de paginanummers die onderaan de eerste 5 linkjes staan. Er zijn meerdere ‘pagina’s’ en je klapt het blok nu niet meer verticaal naar beneden uit, maar je scrolt als het ware horizontaal van links naar rechts en terug.

4. Nieuwe inklapfunctie

Met deze vernieuwde functionaliteit kun je een blok inklappen en daardoor ruimte creëren op je overzichtspagina. Door zelf de keuze te maken welke blokken je eventueel wilt inklappen maak je jouw startpagina persoonlijker en (voor jou) gebruiksvriendelijker. 

Werkwijze inklappen blokken

Het desgewenst inklappen van een blok is mogelijk door het pijltje ^ rechts in de bloktitel aan te klikken. Daarmee klap je het blokje dicht. Als je het weer open wilt vouwen, klik je nogmaals op het pijltje.
 
Inklappen_blokken_startpagina

Startpagina.nl krijgt een visuele opfrisbeurt, maar blijft de vertrouwde website met handgeselecteerde linkjes en betrouwbare Nederlandse websites.

Is je iets opgevallen of wil je graag feedback geven? Stuur dit dan naar: de redactie van Startpagina

Auteur: Anouk Bruel