Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Nieuw uiterlijk voor Startpagina.nl: visuele aanpassingen en functionaliteiten

Al 22 jaar wijst Startpagina.nl de weg door de online doolhof genaamd internet. In al die jaren is het design nauwelijks aangepast, tot nu. Om onze gebruikers nóg beter van dienst te zijn, heeft de website een opfrisbeurt ondergaan. In dit artikel lees je wat er anders is, de komende tijd nog verandert én wat dat voor jou betekent. 

Tekst gaat verder onder de advertentie

Met trots presenteren wij jullie - nu eindelijk - de eerste weergave van het nieuwe design: 

Nieuwe vs. oude design

Om tot een zo goed mogelijk nieuw design te komen, konden onze bezoekers de afgelopen maanden werken met een testversie van ons nieuwe design. Hierop hebben jullie ontzettend veel feedback gegeven. Nogmaals dank hiervoor! Al jullie feedback is verzameld en zoveel mogelijk toegepast. We hebben vooral ondervonden dat de gebruiker meer behoefte heeft aan rust en overzicht. 

Daarnaast hebben de onderdelen waar de grootste interesse ligt bij onze bezoekers, een prominentere positie gekregen. Zo is het laatste nieuws meer bovenaan de website gepositioneerd. 

Minder en rustiger kleurgebruik + 5 kolommen

We maken met het nieuwe design gebruik van minder en rustigere kleuren. De basiskleuren blijven blauw en oranje en hier en daar een vleugje rood. 

Naast het kleurgebruik wordt op de nieuwe website gebruik gemaakt van 5 kolommen in plaats van 4, omdat we tot de conclusie kwamen dat vrijwel alle gebruikers de website bezoeken met een apparaat dat een hoge schermresolutie heeft. En daar is ruimte voor een extra kolom. 

Dit is nog niet zichbaar op de homepage: binnenkort wordt dit nog gevuld met relevante blokken. De meeste reclameblokken passen dan door de extra kolom precies in de kolommen, waardoor het een mooier en rustiger geheel wordt. Wel zo prettig! 

Op de extentiepagina's (weer & verkeer, nieuws, radio en tv) wordt wel al volledig gebruik gemaakt van de 5 kolommen. 

Nieuw-design-startpagina.nl

Functionaliteiten

Het kan zijn dat jouw veelgebruikte functionaliteit nog niet is meegenomen in deze versie. Dit zal in de aankomende tijd veranderen. Gaandeweg voeren wij nog een aantal kleinere tests door om te kijken wat fijner is en waar de meeste vraag naar is. Elke vorm van feedback vinden wij zeer waardevol. 

De komende tijd gaan wij stapsgewijs kleine aanpassingen aanbrengen en blijven wij deze wijzigingen telkens monitoren. Het doel hiervan is dat wij uiteindelijk een zo optimaal mogelijke website voor al onze gebruikers creëren. 

Kleuren van de blokken

In de eerste testversie waren de bloktitels in de kleuren blauw en oranje. Hier is later rood en groen aan toegevoegd. Zo proberen we het zo overzichtelijk mogelijk te houden én tegemoet te komen aan de wensen van onze gebruikers. Eventuele visuele aanpassingen (titels van de blokken en achtergrond) worden stapsgewijs nog doorgevoerd. 

Zoekbalk positie

Internet breidt zich elke minuut verder uit. Miljoenen websites bieden informatie aan. Met een prominentere positie voor de zoekbalk vind je nóg sneller wat je online zoekt. 

Verschillende onderdelen hebben een nieuwe positie 

Zoals je ziet staan er een paar onderdelen op een andere plek. Dit is minimaal en misschien even wennen, maar uiteindelijk zal je hier heel blij mee zijn. De onderdelen waar de grootste behoefte aan is, hebben een prominentere positie gekregen. Zo staat het weer bovenaan. Wel zo prettig, scheelt je een hoop scrollen. 

Re-design-navigatie

Navigatie

Eén van de grotere wijzigingen is de navigatie van Startpagina. De herkenbaarheid is groter gemaakt door het tonen van ons logo. Daaronder kan je door middel van knoppen op de blauwe extensiebalk naar de gewenste pagina’s gaan. 

GoeieVraag en Themapagina’s

Voorheen stonden ook onze platformen GoeieVraag en Thema’s in het hoofdmenu. Deze zijn nu terug te vinden onder de knop ‘meer pagina’s’. 

Meer pagina zoekfunctie

Nieuwe inklapfunctie

Met deze vernieuwde functionaliteit kun je een blok inklappen en daardoor ruimte creëren op  je  overzichtspagina. Door zelf de keuze te maken welke blokken je eventueel wilt inklappen maak je jouw startpagina persoonlijker en (voor jou) gebruiksvriendelijker. 

Blokken volledig naar beneden verschuiven is niet meer mogelijk. De keuze van de in te klappen blokken wordt nog bepaald in de komende tijd. Op dit moment is het blok Persoonlijke Links niet inklapbaar, doordat gebleken is dat veel bezoekers hier dagelijks gebruik van maken. 

Werkwijze inklappen blokken

Het desgewenst inklappen van een blok is mogelijk door het pijltje ^ rechts in de bloktitel aan te klikken. Daarmee klap je het blokje dicht. Als je het weer open wilt vouwen, klik je nogmaals op het pijltje.
Alleen de titelbalk blijft dan zichtbaar (afb. rechts), het uitvouwblok met linkjes wordt verborgen. 
 
Inklappen_blokken_startpagina

De komende tijd passen wij 1 voor 1 dingen aan, zodat we tussentijds kunnen blijven testen en monitoren om de beste keuzes te maken. Startpagina.nl krijgt een visuele opfrisbeurt, maar blijft de vertrouwde website met handgeselecteerde linkjes en betrouwbare Nederlandse websites. 

Is je iets opgevallen of wil je graag feedback geven? Stuur dit dan naar: de redactie van Startpagina

Auteur: Ilse Bloemendal & Anouk Bruel