Draai voor klassieke weergave

Hoe beheer je de dagelijkse schermtijd op je mobiele telefoon? Tips en uitleg

Je zit waarschijnlijk veel meer tijd op je mobiele telefoon dan je denkt. Een whatsapp berichtje hier, een e-mailtje daar. Ongemerkt zit je zelfs een paar uur per dag op je telefoon. Wil je weten hoeveel minuten per dag je nou precies naar je beeldscherm kijkt? Zó kom je achter je schermtijd!

Nederlanders zitten steeds vaker en langer achter hun mobiele telefoon

Nederlanders zitten gemiddeld 2 uur en 15 minuten per dag achter hun mobiele telefoon. Dat klinkt weinig, maar als je het doorrekent, zitten we meer dan een maand per jaar op onze smartphone. Er zijn kleine verschillen te zien tussen het geslacht, leeftijd en mobiele merk van de gebruiker.

Zo zitten Apple-gebruikers dagelijks 10 minuten langer op hun telefoon dan gebruikers van andere merken, zitten vrouwen nét wat meer op hun smartphone dan mannen. En geldt: hoe jonger je bent, hoe meer je achter je scherm zit. Hoe zit dat bij jou – zit je langer dan 2 uur en 15 minuten per dag achter je telefoon? Zo kom je erachter!

Hoe lang zit ik achter mijn mobiele telefoon?

Schermtijd is de tijd dat het scherm van jouw telefoon aan staat. Vaak kan je je schermtijd achterhalen door een standaard app op je telefoon. Deze app geeft een aantal gegevens - die laten zien hoe lang jij elke dag je telefoon gebruikt - weer. Wat ook fijn is, is dat deze app precies weergeeft hoeveel tijd je aan je verschillende apps besteed. Dan weet je óól waar je de meeste tijd aan besteed. De app geeft de schermtijd weer per dag, maar kan ook het gemiddelde van een week of jaar weergeven. Hierdoor kan je zien of het gebruik van je mobiele telefoon is toegenomen in een bepaalde periode. 

Schermtijd achterhalen als iPhonegebruiker

Heb je een mobiele telefoon van Apple? Dan heb jij mazzel, want de functie ‘schermtijd’ behoort tot de standaard apps van de iPhone. Deze functie zit zelfs standaard in het instellingenmenu. Heb je hem toch gemist? Kan gebeuren, je vindt hem gelukkig snel.

Waar vind je je schermtijd overzicht op je iPhone?

Wanneer je op je startscherm bent, swipe dan van links naar rechts. Scroll nu naar onder voor je schermtijd. Zet deze op actief en vanaf nu kan je hier elke keer je schermtijd controleren. Naast schermtijd toont deze app ook hoe lang je bepaalde apps gebruikt. Vind je dat je wat minder tijd mag besteden aan bepaalde apps, dan kun je een app-limiet instellen. Dit limiet zorgt ervoor dat je (bijvoorbeeld) de social apps niet meer kan openen. Super handig!

Schermtijd-beheren

Schermtijd achterhalen als Androidgebruiker

Heb je een mobiele telefoon van Samsung, Nokia, Motorola of Huawei? Dan heb je een Android telefoon! Ook op deze telefoons kan je je schermtijd achterhalen.

Hiervoor dien je een app te installeren via de Play store. Als je 'schermtijd' intikt, verschijnen er verschillende apps. Ze zijn allemaal fijn in gebruik, kijk naar het aantal reviews en de vormgeving van de app. Als je er een goed gevoel bij hebt, download dan de app. Met deze app kan je je schermtijd achterhalen en zie je hoeveel tijd je besteed aan welke apps.

Als je een app-limiet wil instellen, dien je hiervoor een aparte app te installeren. Hiermee stel je een maximale tijd in dat je de app kan gebruiken. Wel prettig om te weten: de app wijst je alleen op het gebruik en verbied jou nooit de toegang tot je apps. Het is dan aan jou of je jezelf eraan houdt of dat je toch de melding weg klikt en doorgaat waar je mee bezig was.

Schermtijd-beheren

Nu je weet hoe vaak je je mobiel vasthebt, is het tijd voor de volgende zaak. Een mobiele telefoon is gemiddeld genomen viezer dan een toiletbril of een vaatdoekje. Is het mobieltje een bron van besmetting, bijvoorbeeld voor het coronavirus? Zo kun je je mobiele telefoon het beste schoonmaken.

Auteur: Ilse Bloemendal