Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Nieuw: 112 is ook te bereiken via sms en app: Zo werkt het!

Wist je dat de alarmcentrale 112 ook te bereiken is via de sms en app? De afgelopen maanden heeft de 112-alarmcentrale een nieuwe sms-functie en app gelanceerd. Er is nog niet veel ruchtbaarheid aan gegeven.  En aangezien veel mensen dit niet weten, leggen wij je in eenvoudige stappen uit hoe je de alarmcentrale 112 bereikt zonder te hoeven bellen.

 Tekst gaat onder de advertentie verder.

Alarmcentrale 112 bereiken via sms

Stel je voor. Er wordt bij je ingebroken en je bent niet in staat om hardop te praten en je wilt wel de alarmcentrale bereiken. Dankzij de sms-functie is dit sinds anderhalf jaar mogelijk. Waarom dit nu pas naar buiten komt? Omdat deze functie oorspronkelijk gemaakt is voor mensen die niet met 112 kunnen bellen. Denk bijvoorbeeld aan slechthorenden. Nu heeft men ingezien dat het noodzakelijk is dat de rest van de mensen dit ook weet!

Handig 6-stappenplan

Om gebruik te maken van deze functie, moet je je wel even aanmelden. Een handig 6-stappenplan.

 1. Pak je mobiel en open 'berichten';
 2. Sms ‘aanmelden’ naar 112;
 3. Je krijgt nu een sms ‘Bevestig uw aanmelding'; 
 4. Sms ‘aanmelden akkoord’ naar 112;
 5. Je krijgt nu een sms ‘Uw aanmelding is gelukt;
 6. Je kunt nu via sms communiceren met 112. Doe dit alleen als je in nood bent of als u een noodsituatie ziet. Misbruik is strafbaar.

De sms’jes komen bij de centrale in Driebergen binnen. Vanuit daar worden ze gedistribueerd naar de meldkamers. Een medewerker van de 112-centrale leest het bericht en stuurt dan een sms terug.

112 sms

Alarmcentrale 112 bereiken via een app

Begin dit jaar is de 112NL-App gelanceerd. Deze app is beschikbaar voor iOS en Android. Hiermee kan je sms’en en bellen. Deze app is voor iedereen bedoeld. Via de app krijgt de alarmcentrale gelijk allerlei informatie binnen. Denk aan je naam en exacte locatie. Ideaal als je niet weet waar je precies bent.

Het 9-stappenplan voor de 112 app

 1. Download de 112-NL app;
 2. Vul je telefoonnummer in;
 3. Je ontvangt een code via sms die je in moet vullen;
 4. Vul je voor- en achternaam in. Zo weet de meldkamer gelijk wie je bent;
 5. Stel je voorkeurstaal in;
 6. Vul in of je problemen hebt met spreken of horen;
 7. Deel eventueel je locatie en stel notificaties in;
 8. De app is klaar voor gebruik;
 9. Je kunt nu 112 bellen of sms’en.

112 app

Lees ook:

Bron: NOS, NU
Auteur: Ilse Bloemendal