Draai voor klassieke weergave

Social media accounts na overlijden, wat regel je?

Wat gebeurt er met jouw social media-accounts na je overlijden? Uit onderzoek blijkt dat 70% van alle Nederlanders hier niets voor geregeld heeft. Het is juist heel belangrijk om dit wel te doen. Door nu al dingen te regelen, voorkom je dat je vrienden en familie worden opgescheept met jouw 'digitale erfenis' als je komt te overlijden. Ook voorkom je dat je ongewenst online ‘doorleeft’. Dit moet je regelen per platform! 

Social media-account na overlijden

Facebook, Instagram, Twitter: tegenwoordig zijn veel mensen op social media te vinden. Als je gebruik maakt van social media, staat er veel persoonlijke informatie van je op het internet. Denk aan foto’s, video’s en berichten. We zetten van alles online, zonder er vaak over na te denken wat er met deze data gebeurt. Je staat er misschien niet bij stil, heb je je wel eens afgevraagd wat hiermee gebeurt als iemand overlijd? Dit bepaal je namelijk zelf, mits je het van tevoren geregeld hebt. Zo kan je het gewoon laten zoals het is, kan je je profiel een herdenkingsstatus geven of laat je je account volledig verwijderen. Er bestaat helaas geen mogelijkheid om al je social media-accounts in één keer te verwijderen.

Wat voor digitale voetprint wil jij achterlaten? 

Het is verstandig om alvast na te denken over wat jij wilt wat er gebeurt met jouw social media profielen op het moment dat je komt te overlijden. Kies voor hetgeen wat voor jou het prettigst voelt. Vind je het lastig? Ga dan in gesprek met je naasten. Voor veel mensen kunnen de berichten, foto’s en video’s op de tijdlijn van een overleden persoon bijdragen aan de rouwverwerking. Wanneer je geen keuze maakt, beslissen je naasten over wat er met je social media-accounts gebeurt. 

In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn per platform en welke handelingen je moet uitvoeren als je je digitale erfenis wilt regelen, voordat je komt te overlijden of wat je moet doen als je de social media-accounts van een al overleden dierbare wilt beheren of verwijderen. 

Facebook 

Als iemand overlijdt en een Facebook-account heeft, zijn er 3 opties:

  1. Je kunt de herdenkingsstatus toekennen
  2. Een beheerder van je Facebook-account aanwijzen
  3. Het Facebook-account verwijderen na overlijden

Facebook-account verwijderen 

Wanneer je kiest voor het verwijderen van een account, zal het profiel worden verwijderd. Alle posts, updates, foto’s en video’s zijn niet meer zichtbaar. Om het Facebookaccount te verwijderen ga je naar Algemeen – Instellingen – Account beheren – Accountverwijderingsverzoek indienen. 

Herdenkingsstatus op Facebook

Als je hebt gekozen voor een herdenkingsstatus, blijft het profiel zichtbaar en voegt Facebook naast jouw naam de tekst ‘Ter nagedachtenis’ toe. Alle berichten, foto’s en video’s die jij ooit hebt geplaatst, blijven zichtbaar voor de familie en vrienden met wie jij die inhoud hebt gedeeld. Berichten plaatsen is niet meer mogelijk. Om een herdenkingstatus toe te voegen, ga je naar Algemeen – Instellingen – Account beheren – Herdenkingsstatus toevoegen. 

Een beheerder na overlijden

Tot slot heeft Facebook nog een andere mogelijkheid. Zo kan je een contactpersoon aanwijzen die jouw account beheert na het overlijden. Deze persoon kan het Facebookaccount de herdenkingsstatus geven, de profielfoto wijzigen, berichten plaatsen en nieuwe vrienden accepteren. Later kan deze persoon besluiten of jouw profiel zo blijft staan, verwijderd wordt of een herdenkingsstatus krijgt. Om een beheerder aan te wijzen, ga je naar Algemeen – Instellingen – Account beheren – Contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus.

Instagram

Aangezien Instagram onder Facebook valt, biedt Instagram ook de mogelijkheid om een instagram account te verwijderen of een herdenkingspagina toe te kennen. Het is alleen mogelijk om als familielid iemand zijn/ haar account te verwijderen. 

Instagram account verwijderen

Wanneer je kiest voor het verwijderen van een account, wordt het profiel verwijderd. Alle foto’s zijn niet meer zichtbaar. Als je ervoor kiest om je Instagram-account te laten opheffen, dan kun je jouw nabestaanden vragen om jouw profiel te laten verwijderen wanneer jij er niet meer bent. 

Herdenkingsstatus op Instagram

Een herdenkingspagina of een in memoriam status op Instagram is een mooie manier voor je nabestaanden om jouw foto’s te bewaren en jou te herinneren. Jouw foto’s, video’s en berichten blijven op Instagram staan en zijn zichtbaar voor de mensen met wie jij ze hebt gedeeld. Jouw profiel kan niet meer worden aangepast: er kunnen geen vind-ik-leuks, tags, berichten of reacties meer worden achtergelaten. Ook krijgt je profiel geen nieuwe volgers meer. Je kunt een Instagram account verwijderen bij de instellingen. 

Twitter

Had je overleden dierbare een Twitteraccount? Wanneer er iemand overleden is, heb je alleen de mogelijkheid om het account helemaal te verwijderen. 

Twitter-account verwijderen

Als je een Twitteraccount wilt verwijderen, dien je een verzoek in bij het Helpcentrum van Twitter. Let wel op, het formulier is in het Engels en het vraagt enige inspanning. Zo heb je een akte van overlijden nodig en een kopie van je eigen ID. Als je alle stappen doorlopen hebt, beoordeelt een medewerker je verzoek en wordt uiteindelijk het account verwijderd. 

Linkedin

LinkedIn kan na overlijden alleen volledig verwijderd worden. Gelukkig is dit niet heel moeilijk!

LinkedIn-account verwijderen

Een LinkedIn account is eenvoudig te verwijderen via het helpcenter van Instagram. Ook dit formulier is in het Engels. Wanneer je antwoord hebt gegeven op een tiental vragen, neemt een medewerker van LinkedIn het bezoek in behandeling. Indien nodig, vraagt hij of zij wat aanvullende informatie aan. Daarna zal het account binnen een paar dagen zijn verdwenen. 

 apple-accessoires-the-iphone-6-left-has-a-47-inch-screen-the-iphone-6-plus-right-has-a-55-inch-screen

Google-account

Dit social medium komt waarschijnlijk niet als eerste in je op, maar bijna iedereen heeft wel een Google-account. Een voordeel is dat deze accounts aan verschillende platformen zit gekoppeld. YouTube is hier een voorbeeld van. Als je wilt dat de digitale voetprint van je overleden dierbare zo klein mogelijk is, is het verstandig om zijn of haar Google-account te verwijderen.

Google-account verwijderen

Het verwijderen van een Google account is een tijdrovende klus. Omdat er tegoeden op dit account kunnen staan, is de Amerikaanse site hier erg streng in. Zo moet je o.a. een rechterlijk bevel bij de Amerikaanse rechtbank aanvragen. Na het volgen van verschillende juridische stappen zal het account uiteindelijk verdwijnen. Zoek op Google: “Een verzoek met betrekking tot het account van een overleden gebruiker indienen” en je komt op de juiste pagina terecht. 

Apple-ID

Had je overleden dierbare een iPhone, MacBook of iPad? Dan is het ook verstandig om zijn of haar Apple-account te verwijderen. Dit is heel eenvoudig, aangezien Apple hiervoor (nog) geen proces heeft. 

Apple-account verwijderen

Als je een Apple account van een overledene wilt verwijderen, kan je telefonisch contact opnemen met de klantenservice van Apple. 

Een account van een overleden dierbare opheffen? Houd dit dan bij de hand!

  • Accountnaam van de overleden persoon
  • Webadres van het account van de overleden persoon
  • E-mailadres van de overleden persoon
  • De overlijdensakte
  • Jouw gegevens als contactpersoon


Extra tip: Social media erfenis regelen

Je kunt niet bij alle social media platformen aangeven wat er gebeurt met je profiel op het moment dat je komt te overlijden. Het is daarom slim om een soort social media testament aan te maken, waarin je aangeeft welke accounts je hebt. Zet duidelijk je gebruikersnamen en wachtwoorden neer en geef aan wat er met dit account moet gebeuren en wie dit eventueel moet regelen. Verstandig om diegene alvast van tevoren op de hoogte te stellen! 

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal