Ga naar de inhoud

Facebook Verhalen: dit is het en zo werkt het

Update:

Social media is niet meer weg te denken uit ons leven. We gebruiken massaal apps als Facebook, Instagram en WhatsApp. Aan deze apps worden constant nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Zo ook de verhalen van Facebook – ook wel Facebook Stories genoemd. Dit zijn foto’s en video’s die na 24 uur verdwijnen.

Wat zijn Facebook Verhalen en hoe werkt het precies?

Facebook, wat kan je er allemaal mee?

De mogelijkheden van Facebook zijn eindeloos. De meeste gebruikers delen hun dagelijkse bezigheden, maken er nieuwe vrienden mee of vinden vrienden van vroeger terug en houden contact met familie en vrienden over de hele wereld. Daarnaast kan je op Facebook verschillende spelletjes spelen, zowel alleen als met je vrienden. Facebook heeft meer dan één miljard leden en is ontzettend populair. Het wordt niet voor niets het meest populaire social medium ooit genoemd. Volgens een onderzoek van Newcom Research maken steeds meer senioren gebruik van social media. Zo maakt 36 procent van de 80-plussers gebruik van Whatsapp en maakt 68 procent van de 65-79-jarigen gebruik van Facebook. 

Stories, wat zijn het en waar komen ze vandaan?

Stories zijn foto’s of video’s die 24 uur lang te bekijken zijn. Facebook maakt momenteel gebruik van deze functie, maar Snapchat was de eerste van de social media kanalen die de functie ‘Stories’ introduceerde. In deze Stories, ook wel verhalen genoemd, vertel je een verhaal aan de hand van foto’s en video’s. Voeg een video of foto toe aan jouw verhaal en deel deze met je vrienden. De Stories blijven dan een dag in jouw verhaal staan, waarna ze automatisch worden verwijderd. Toen deze functie geïntroduceerd werd, was het gelijk razend populair. Ondertussen zag Facebook haar gebruik erg afnemen. Het duurde dan ook niet lang tot Facebook een eigen variant introduceerde.

Nieuwe update op Facebook: Facebook Stories

Facebook Stories zijn een rits verticale afbeeldingen en video’s die je achter elkaar bekijkt en die na 24 uur weer verdwijnen. Je kunt in een Facebook story verschillende foto’s en video’s achter elkaar uploaden, zodat ze samen een ‘verhaal’ vormen. Ze worden namelijk automatisch achter elkaar afgespeeld. Volgens Facebook zijn deze Facebook Stories dé toekomst en zal de ‘feed’ – het overzicht van berichten waar je verticaal doorheen scrollt, langzamerhand gaan verdwijnen. Als je nog niet weet hoe je een Facebook Verhaal maakt, is het de hoogste tijd om je erin te verdiepen om te kijken of het iets voor jou is.

Stappenplan: hoe gebruik je Facebook Stories?

Facebook Stories zijn foto’s en video’s die je voor 24 uur deelt. Dat is dan ook het verschil tussen een bericht en een story. Berichten blijven voor altijd staan en Stories zijn maximaal een dag op Facebook te bekijken.

Maak je eigen Facebook Verhaal met het volgende stappenplan:

Stap 1: Klik op je verhaal

Je kunt op elk apparaat een Facebookverhaal maken. Van een telefoon tot een computer, alles is mogelijk. Je vindt deze functie links bovenaan je scherm. Je ziet je profielfoto staan in het klein, met daarbij een blauw plus icoontje. Klik hierop.

Stap 2: Klik op de camera om beelden vast te leggen of selecteer een bestaand beeld

Heb je op het camera icoontje geklikt? Dan kan je zelf beelden schieten of bestaande foto’s en/ of video’s uploaden. Let op, op de computer krijg je deze keuze niet. Omdat je met een computer geen foto’s en video’s kan maken, krijg je gelijk de keuze om een fotoverhaal of een tekstverhaal te maken met opgeslagen beeldmateriaal. Een fotoverhaal is een verhaal met foto’s en een tekstverhaal is een verhaal met alleen maar tekst. Op een tablet of een mobiele telefoon kan je kiezen uit een verhaal met tekst, foto’s of muziek. Ook heb je keus uit een Boomerang (een korte video die zich constant herhaalt), een stemming (hoe vrolijk ben jij vandaag?) en een poll (een korte enquête). Voor het gemak kiezen wij nu voor de meest populaire variant: de foto/ video variant.

Stap 3: Kies eventueel een filter en voeg zelf een tekst, tekening of smiley toe

Als je op Facebook een foto of video in je Story wilt zetten, kan je kiezen uit al bestaande foto’s uit je camerarol of kan je ter plekke een foto of video maken. Als je een foto of video hebt gekozen of gemaakt, kan je stickers toevoegen. Dit zijn allemaal grappige (bewegende) plaatjes en effecten. Je kunt denken aan een emoticon, een klok of een locatie. Ook kan je mensen taggen. Als je dit doet, verschijnt zijn/ haar naam ook bij jouw bericht. Dit is leuk als zij ook op de foto of video staan en alleen dan kunnen ze het verhaal delen.

Tot slot kan je een tekst toevoegen, heb je de mogelijkheid om jouw verhaal te tekenen en kan je effecten toevoegen. Let op, foto’s maken is alleen mogelijk met een tablet of smartphone. Wat een keus, he? Je bent er in ieder geval even zoet mee.

Stap 4: Verzenden maar!

Heb je een heus meesterwerk gemaakt en ben je helemaal tevreden? Klik dan op de verzendknop. Je kunt nu nog kiezen om de foto direct naar een (geselecteerde) vriend te sturen of hem toch als bericht te plaatsen. Maar als je op de ronde knop drukt, deel je hem met al je volgers. Je verhaal is 24 uur lang te bekijken, daarna is hij niet meer te zien. 

Facebook-verhalen-maken

Vragen over het gebruik van Facebook Stories

Hoe bekijk je een Facebook Verhaal?

Wil je een Facebook Verhaal van een vriend bekijken? Tik op de profielfoto van degene in het gedeelte ‘Verhalen’ bovenaan je scherm. Terwijl je het verhaal bekijkt, kan je op de linkerkant van het scherm tikken om achteruit te gaan. Zo bekijk je de video/ foto opnieuw. Als je op de rechterkant tikt, ga je vooruit en zie je de rest van het verhaal. Wil je het beeld iets langer bekijken? Leg dan je vinger op het scherm en laat deze niet los. Zo pauzeer je het verhaal en kan je de foto/ video iets langer bekijken. De maker van de Facebook Story, kan zien dat jij hun verhaal hebt bekeken.

Hoe reageer je op een verhaal op Facebook?

Je kunt ook op een verhaal reageren. Tik terwijl je een verhaal bekijkt, dan kan je klikken op ‘Schrijf een direct antwoord op [naam]’. Hier kan je een reactie schrijven of een smiley sturen. Deze reacties zijn te vinden in de Direct-sectie van de Facebook-app. Alleen jullie 2 kunnen deze berichten lezen.

Hoe werkt Facebook Direct?

Waarschijnlijk vroeg je je af wat en waar de Direct-sectie te vinden is. Het klinkt weer nieuw en lastig, maar gelukkig is dit heel makkelijk te gebruiken én vinden. Als je foto’s en video’s met specifieke vrienden deelt in plaats van via een verhaal (dus met al je vrienden), heb je te maken met Facebook Direct. Met Facebook Direct, zoals de naam al een beetje zegt, kan je foto’s en video’s direct met specifieke vrienden delen. Deze functie is geschikt als je een verhaal met bepaalde vrienden en familie wilt delen, maar niet wilt dat de rest van je Facebookvrienden dit zien. Facebook Direct vind je in de messenger app.

Hoe maak je gebruik van de video-effecten?

Als je ervoor kiest om een foto te maken, kan je uit verschillende video-effecten kiezen. Lachbuien gegarandeerd. Wat dacht je van konijnenoren, hartjesogen of een compleet nieuwe haarcoupe? Je (klein)kinderen zullen het geweldig vinden. Als je op je mobiel of tablet een foto wilt maken, zie je op je scherm effecten staan. Als je hierop klikt en de camera op jezelf richt (selfie-stand), zie je vanzelf verschillende effecten staan. Denk aan kaders, maskers en andere interactieve filters die op foto’s en video’s kan toepassen. Bijvoorbeeld muizenoortjes, een baard of een bril. Daarnaast heb je effecten zoals sneeuw, disco en theater. Omdat je de effecten zich aanpassen aan de omgeving, heb je altijd een grappige foto. Zo kan je je (klein)kind echt aan het lachen maken. Je kunt deze video-effecten ook toepassen op bestaande foto’s uit je filmrol.

Wie kan mijn foto’s en video’s zien?

De foto’s en video’s die je met Facebook Verhalen deelt zijn alleen voor je vrienden op Facebook zichtbaar. Na 24 uur worden de foto’s automatisch verwijderd uit je verhaal en zijn deze niet meer zichtbaar. Zelfs jij kan ze niet meer zien! Het is niet mogelijk om deze verhalen op te slaan. Wel is het mogelijk om een screenshot (schermafbeelding) te maken, waardoor de ontvanger de foto of video wel kan bewaren.

Waarom zijn Facebook Verhalen zo populair?

  • Ze zijn meeslepend: door Facebook Verhalen doe je nieuwe ervaringen op.
  • Ze zijn authentiek: je voelt je er meer door verbonden en bent beter op de hoogte.
  • Ze betrekken je erbij: ze zorgen ervoor dat je je een onderdeel voelt van de community.
  • Je krijgt er niet snel genoeg van: het is nog vrij nieuw en blijft spannend in gebruik.

Meer over: