Ga naar de inhoud

Zo maak je veilig gebruik van een openbaar wifi-netwerk


Altijd en overal bereikbaar zijn; het wordt steeds makkelijker. Bovendien kun je op veel plekken gebruik maken van (gratis) openbare wifi. Ontzettend handig! Heel veilig is dit echter niet. Wij geven je tips om de risico’s bij het gebruik van openbare wifi-netwerken te beperken.

Risico’s openbaar wifi-netwerk

Of je nou in de bibliotheek, in de lobby van een hotel, in de supermarkt, op de camping of op een terras bent; tegenwoordig kun je op heel veel plaatsen gebruik maken van een gratis openbare wifi-netwerk. Soms hoef je niet eens in te loggen en heb je zonder wachtwoord toegang tot het netwerk. Erg fijn als je nog wat wilt werken of voor je tent even snel een overboeking wilt doen. Waar je waarschijnlijk niet bij stilstaat, is dat het een groot risico met zich meebrengt en je persoonsgegevens binnen een mum van tijd op straat kunnen liggen. Hackers, die zich met het grootste gemak toegang verschaffen tot onbeveiligde apparaten hebben namelijk ook toegang tot het openbare wifi-netwerk.

Hoe gaan hackers te werk?

Met de toename van openbare hotspots is cyberfraude ook toegenomen. Eén van de grootste risico’s van een openbaar wifi-netwerk, is dat een hacker met een speciaal apparaatje tussen jou en het verbindingspunt kan gaan zitten om jouw gegevens op te vangen. Jij denkt rechtstreeks met de hotspot te ‘communiceren’ maar in werkelijkheid gaat het internetverkeer dus eerst via die hacker. Afhankelijk van waar jij op dat moment mee bezig bent, heeft hij of zij opeens toegang tot je mail, wachtwoorden of bankgegevens, wat onder andere identiteitsfraude tot gevolg kan hebben. Ook kan jouw e-mailadres gebruikt worden om mailware te verspreiden.

Tips om veiligheidsrisico’s te beperken

Hackers slaan het liefst zo snel mogelijk toe. Houd dus rekening met de volgende punten, om de veiligheidsrisico’s te beperken en het de hacker een stuk lastiger te maken.

1. Zorg dat je op het goede netwerk surft

Controleer altijd de naam van het netwerk en let daarbij op de spelling. Vraag desnoods aan een medewerker om samen te controleren of je wel op het juiste, veilige netwerk zit. Hackers kunnen namelijk ook heel eenvoudig een eigen netwerk opzetten met een zelfverzonnen naam. Dus ook met een neppe naam die lijkt op de naam van het desbetreffende restaurant, hotel of de winkel, met als gevolg dat zij al jouw gegevens kunnen onderscheppen. Een slimme, maar zeer effectieve manier. Heb je het gevoel dat er iets niet klopt aan het netwerk waarmee je verbinding wil maken, is het inlogscherm bijvoorbeeld anders dan anders? Log dan vooral niet in.

2. Maak gebruik van een VPN-verbinding

Als je vaak onderweg op het internet surft, dan is een VPN-verbinding eigenlijk wel een vereiste. Met een VPN leg je een versleutelde verbinding aan tussen jouw apparaat en het internet. Er zijn verschillende VPN-aanbieders. Vaak hoor je wel dat het internet door de VPN-verbinding iets trager werkt, maar de online veiligheid gaat er in ieder geval wel flink op vooruit!

3. Zet de optie ‘delen’ uit

Zodra je het netwerk gecontroleerd hebt en je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk, zet dan de optie voor het delen van bestanden uit. Wanneer je dit ‘delen’ aan laat staan, wordt het voor hackers namelijk eenvoudiger om in te breken op jouw apparaat. Je kunt deze instellingen aanpassen in je configuratiescherm of in de systeemvoorkeuren.

4. Zorg dat je URL begint met https

Bezoek alleen websites die beginnen met https, dan ben je er zeker van dat je een beveiligde verbinding maakt en dat je gegevens privé blijven. Je herkent deze websites aan het slotje linksboven in beeld. Let goed op dat dit ook het geval is bij webshops, of sites waarop je iets bestelt, betaalt of persoonlijke gegevens achterlaat.

5. Maak niet automatisch verbinding met hotspots

Schakel het ‘automatisch verbinding maken met wifi-netwerken’ uit. En heb je onderweg ergens gebruikgemaakt van een wifi-netwerk? Verwijder dat netwerk nadien van je tablet of laptop, zodat je een volgende keer als je in de buurt bent, niet automatisch inlogt.

6. Maak gebruik van 3G/4G/5G voor privacygevoelige zaken

Ondanks bovengenoemde maatregelen zijn de betaalde mobiele netwerken veiliger dan onbekende en openbare wifi-netwerken. Kortom, wil je via je mobiel geld overboeken, rekeningen bekijken of andere privacygevoelige zaken regelen, verbreek dan toch even de verbinding met het wifi-netwerk en zet je mobiele data aan.

Lees ook:

Meer over: