Ga naar de inhoud

Contant geld moet blijven? 90% van de Nederlanders zegt ja

Update:
Contant geld

Het contante betalingssysteem staat onder druk. Ruim 87 procent van de Nederlanders geeft aan dat contant geld overal in Nederland geaccepteerd moet worden. Dat blijkt uit een representatief enquêteonderzoek van informatieplatform Bank.nl.

Om de onderzoekuitkomst te duiden ging het platform in gesprek met de Kamerleden Mahir Alkaya (SP) en Chris Stoffers (SGP) die zich inzetten voor een acceptatieplicht voor contant geld.

Kamerleden pleiten voor acceptatieplicht contant geld

Ondanks de toenemende mate van contactloos betalen en de afnemende hoeveelheid pinautomaten, blijft de gemiddelde Nederlander veel waarde hechten aan contant geld. De oudere respondenten hechten het meest aan een eventuele acceptatieplicht van contant geld, ook de jongste leeftijdsgroep schaart zich hier met een meerderheid achter.

SP-Kamerlid Alkaya: “De acceptatie van contant geld neemt af. Zelfs bij essentiële voorzieningen zoals apothekers, bibliotheken en parkeergarages. Zo kan er bij 16% van alle parkeerautomaten al niet meer met contant geld betaald worden. Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland gebruiken om uiteenlopende redenen vooral contant geld voor hun alledaagse betalingen. Voor hen, maar ook voor de rest van de Nederlanders, mag contant geld niet verdwijnen.”

Aanwezigheid van pinautomaten is essentieel

Kamerlid Chris Stoffer (SGP) over de resultaten van het onderzoek: “De aanwezigheid van voldoende pinautomaten is essentieel om de positie van contant geld te borgen. Los daarvan is het noodzakelijk om de toegang tot geld voor deze 1,5 miljoen mensen, maar ook voor anderen te behouden. Natuurlijk zien we risico’s. Om plofkraken te voorkomen is het soms nodig dat pinautomaten verdwijnen. Maar dat mag niet ten koste gaan van de toegang tot cashgeld.”

Invloed op vertrouwen maatschappelijke gebeurtenissen

Er werd niet alleen onderzoek gedaan door Bank.nl naar de relatie tussen Nederlanders en contant geld, maar ook naar de invloed van maatschappelijke gebeurtenissen op het vertrouwen in de euro. Daaruit blijkt dat ruim 3/4 van de Nederlanders minder vertrouwen heeft in de euro sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Is contant betalen straks niet meer mogelijk?

Nederlanders kopen steeds meer online, en daar komt geen contant geld aan te pas. Koop je wel iets in de winkel, dan is even afrekenen met je pinpas een stuk sneller en handiger dan betalen met biljetten en muntjes. Veel winkeliers willen het liefst alleen digitale betalingen accepteren. Dit maakt het minder aantrekkelijk voor overvallers van winkels. Toch is het verdwijnen van cashgeld en het sluiten van steeds meer bankkantoren problematisch is ook de mening van De Nederlandsche Bank (DNB), en met name problematisch voor kwetsbare groepen zoals ouderen.

Samenleving zonder biljetten 

Hoe denken Nederlanders over een samenleving zonder contante betalingen? De jongere generatie denkt anders dan de oudere. Het is eigenlijk heel makkelijk, want je kunt alles online doen. Je hoeft geen geld meer in je portemonnee te hebben en je kunt alles gewoon via internet regelen. Je hoeft niet eens meer naar de bank om geld op te nemen. Ruim de helft van Nederland denkt dat contant geld voor het jaar 2030 helemaal uit de samenleving verdwenen is. Mensen boven de 60 jaar zijn wat terughoudender en slechts 1 op de 5 denkt dat contant geld zal verdwijnen. 

Pinautomaten verdwenen in Nederland

In Nederland zijn heel veel kantoren van banken en hun geldautomaten verdwenen, waardoor mensen geen toegang meer hebben tot hun eigen geld. De automaten zijn door de banken zelf verwijderd. Dit is voornamelijk gedaan uit veiligheidsoverweging met het oog op plofkraken en als kostenbesparing omdat de automaten simpelweg minder werden gebruikt de afgelopen jaren.

Toekomst contant geld

Met de komst van nieuwe technologieën, zoals cryptovaluta, is het mogelijk dat contant geld steeds minder relevant wordt. Het is ook mogelijk dat contant geld een rol zal blijven spelen in de samenleving, maar dan in mindere mate of in een andere vorm. DNB, SP en de SGP blijven pleiten voor harde afspraken met partijen, om zo de mogelijkheid tot betalen met munten en briefgeld te consolideren.

Bron: Bank.nl

Meer over: