Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Geld onder een matras of in een sok bewaren - verstandig of een dom idee?

Geld op de bank stallen kost momenteel meer geld dan het oplevert. Je betaalt voor je rekening en bankpas en soms betaal je zelfs negatieve rente aan de bank. Het klinkt daarom heel verleidelijk om geld contant ergens in huis te bewaren. Is dat wel zo verstandig? 

Uit angst voor negatieve spaarrente, overwegen mensen om hun geld van de bank te halen. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) waarschuwt dat geld thuis bewaren ook geld kost. Hoe dat zit, zochten we uit.

Rente krijgen over spaargeld is verleden tijd

Terwijl het vroeger de normaalste zaak van de wereld was, krijg je nu geen spaarrente meer op je spaargeld. In april 2022 komt daar verandering in, want Rabobank is de enige Nederlandse bank die hun klanten rente biedt - en wel een percentage van 0.01%. Ontzettend laag, maar iets is beter dan niets. Veel Nederlanders stappen nu over naar de Rabobank.

Flinke spaarders betalen rente over hun spaargeld

Heb je meer dan € 100.000 op je bankrekening staan? Dan betaal je sinds dit jaar negatieve rente over je spaargeld. Let op, dit wordt bekeken per rekening. Als je meer dan een ton spaargeld hebt, is het verstandig om dit te spreiden over verschillende rekeningen (en het liefst van verschillende banken). Zo voorkom je dat je negatieve rente betaalt.

Is het slim om geld in een sok of onder een matras te bewaren?

Iedereen betaalt het liefst zo min mogelijk belasting over hun (spaar)geld. Hoe doe je dat? Een ouderwetse, maar veelgebruikte methode, is het bewaren van contant geld in een sok of onder een matras. Echter is dit tegenwoordig totaal geen goed idee. Helemaal als je over grote hoeveelheden contant geld praat, is er sprake van verschillende risico’s.

Risico’s van het bewaren van contant geld in huis

1. Verzekeringen vergoeden maximaal € 1.500 bij ongevallen

Contant geld kan gestolen worden of in rook opgaan tijdens een brand. Afhankelijk van je verzekering vergoeden de meeste verzekeraars bij dit soort situaties maximaal € 1.500. Verzekeraars gaan er niet vanuit dat men hoge bedragen contant geld in huis heeft. Ook moet je bewijzen dat je het bedrag daadwerkelijk in huis had. En dat is (helaas) een moeilijke opgave. 

2. Waardepapieren vallen ook onder contant geld

Heb je waardepapieren als aandelen en obligaties in huis? Deze vallen vaak ook onder contant geld. Hetzelfde geld voor paspoorten en identiteitskaarten. De maximaal € 1.500 die vergoed wordt door de verzekering, is een som van al het contante geld. Als je paspoort gestolen wordt, valt dit ook onder deze vergoeding.

3. Je mag volgens de Belastingdienst maximaal € 560 of € 1.120 in huis hebben

Volgens de Belastingdienst mag je € 560,- euro belastingvrij in huis hebben als alleenstaande. Met een fiscaal partner loopt dit bedrag op tot € 1.120. Deze bedragen moet je officieel bij de Belastingdienst opgeven. Omdat dit niet in de vooraf ingevulde aangifte staat, is het gevolg dat je meer risico loopt om dingen te vergeten of per ongeluk fouten maakt. Dit wil je natuurlijk niet tijdens de aangifte!

4. Geld is anno 2022 het veiligst op de bank

We kunnen er heel kort over zijn: de beste plek om geld te bewaren blijft vooralsnog de bank. Mocht je toch contant geld in huis willen bewaren, doe dit dan in een goed beveiligde kluis. Als er ingebroken wordt of een brand plaatsvindt, kan je de verzekering uitleggen dat je er alles aan gedaan hebt om het geld veilig te bewaren. Een betrouwbare kluis kost wel wat! Wil je een bedrag tot € 5000 euro veilig opbergen? Dan kun je een geschikte kluis vinden vanaf ongeveer 300 euro.

TIP: Als je contant geld in een garage bewaard, zal een verzekeraar niets vergoeden. Dit is namelijk een onveilige plek. Geef ze eens ongelijk.

5. Waar heb ik mijn geld verstopt

De kans bestaat dat je geheugen je in de steek laat en je óf niet meer weet waar je geld verstopt hebt, of vergeten bent dat er ergens nog geld verstopt ligt. Er zijn genoeg situaties bekend waarbij grote geld bedragen op deze manier verdwenen als sneeuw voor de zon. 

6. Kosten voor geld storten 

Zodra je een grote aankoop wilt doen met contant geld, dien je het geld op de bankrekening te storten om de aankoop te betalen. In de meeste gevallen kost het storten van geld behoorlijk wat geld en zijn de automaten waar dit nog kan schaars. 

Het is aan te raden om grote hoeveelheden cash bij de bank te stallen. En die kleine hoeveelheid? Dat kan prima! Bewaar jij nog contant geld thuis?

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal