Ga naar de inhoud

Betrouwbare webshops herkennen en veilig online winkelen

Update:

In een steeds digitaler wordende wereld is het geen verrassing dat online winkelen een ongekende groei doormaakt. Met het gemak van winkelen vanuit huis en een breed scala aan producten en diensten binnen handbereik, kiezen steeds meer mensen ervoor om online aankopen te doen. Deze trend is niet alleen beperkt tot bepaalde sectoren, maar strekt zich uit over diverse industrieën. In dit blog gaan we dieper in op de opkomst van online winkelen en de impact ervan op het consumentengedrag.

Hoe weet je nou of een webshop betrouwbaar is en je veilig online kunt winkelen? Dit zijn de tips waar je op moet letten bij het online bestellen in een webshop.

1. Kijk naar het keurmerk

Met een keurmerk wordt de kwaliteit van een product aangetoond. Bij online webshops zijn er 2 keurmerken die aantonen dat een webshop betrouwbaar is, namelijk Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Op betrouwbare webshops zie je vaak onderaan de webpagina het logo van één van deze twee keurmerken. Controleer de webshops zelf controleren door op de website van Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk na te gaan of de webshop ertussen staat. 

2. Geen keurmerk te vinden?

Als je geen keurmerk kunt vinden, betekent dat niet meteen dat je op een onbetrouwbare webshop terecht bent gekomen. Webshops moeten betalen voor een keurmerk, en niet alle startende of kleine winkels hebben hier budget voor. Om er in dat geval zeker van te zijn dat je een product of dienst bestelt bij een betrouwbare webshop, kun je het best naar eerdere klantbeoordelingen kijken. Zoek bijvoorbeeld in je zoekmachine naar recensies van de webshop.

3. Controleer de naam van de betrouwbare webshop

Bij bekende, grote webshops hoef je minder na te denken over de betrouwbaarheid, webwinkels zoals Bol.com en Wehkamp. Maar neem er niet te snel genoegen mee. Het kan zijn dat onbetrouwbare webshops gebruikmaken van dezelfde naam. In plaats van dat je op de site van de Wehkamp zit, zit je dan bijvoorbeeld op een namaaksite die zichzelf zo heeft genoemd. Dit kun je controleren door naar de url te kijken. Staat er daadwerkelijk www.wehkamp.nl of komt de naam niet helemaal overeen met het merk?

4. Met meer zekerheid winkelen, betrouwbare webshops tips

Om met meer zekerheid online te winkelen, hebben we nog een aantal tips.

Als je twijfelt, kun je ervoor kiezen om een kleine bestelling te doen. Bestel niet meteen een kostbaar bed, probeer eerst eens een kussensloop uit. Zo kom je erachter of de webshop levert wat je hebt besteld, en krijg je meer vertrouwen in herhaal-aankopen.

Kies daarnaast voor betalen met een creditcard voor meer zekerheid, of voor achteraf betalen, zodat je geld niet direct van je rekening wordt afgeschreven en je het product eerst ontvangt. Let vooral op als je producten bestelt van een prijzig merk. Dit zijn de merken die nepwebshops graag namaken, omdat ze er snel een hoop aan kunnen verdienen.

In veel gevallen vertalen nepwebshops – met behulp van een vertaalsite – teksten van bestaande sites. Door goed te kijken naar het taalgebruik en eventuele taalfouten kun je ook ontdekken of het wel zuivere koffie is. Controleer ten slotte de contactgegevens. Heeft de webshop een bestaand telefoonnummer? Kan je een klantenservice mailen? Is er een fysieke locatie? Hoe meer ingangen, hoe meer zekerheid. 

Aanrader: De politie biedt een checkfunctie aan waar je kunt nagaan of er meldingen zijn gedaan over de webshop waarover je je twijfels hebt. Je kunt een controle uitvoeren op bankrekeningnummer, e-mailadres, telefoonnummer of url. Als er al eerder meldingen zijn gedaan, dan krijg je een waarschuwing te zien.  

5. Top 10 tips om een webshop te vertrouwen

1.    Keurmerk controleren
2.    Lijst Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk controleren
3.    De naam van de webshop controleren
4.    De url (link) van de webshop controleren
5.    Eerst een kleine aankoop doen
6.    De betaalmogelijkheden controleren
7.    De contactgegevens controleren
8.    Taalfouten nagaan (geen vertaalde tekst)
9.    Extreem hoge kortingen controleren 
10.  Vertrouw op je onderbuikgevoel

TIP: De redactie van Startpagina selecteert dagelijks de meest relevante en betrouwbare links. Iedere site die handmatig op Startpagina wordt geplaatst, wordt van te voren gecontroleerd op betrouwbaarheid.

Meer over: