Ga naar de inhoud

Veilig een online aankoop doen? Zo werken de verschillende betaalmethoden

Update:

Er zijn een heleboel mogelijkheden om een online betaling te voldoen. Van iDEAL, PayPal en Tikkie tot achteraf betalen met Klarna en Afterpay. Wat houden al deze betaalplatformen in en wat zijn de voor- en nadelen?

Hoe werkt iDEAL?

De online betaalmethode iDEAL kan alleen worden gebruikt met een Nederlandse bankrekening (IBAN). Het platform staat voor een vertrouwde, veilige en gemakkelijke manier van online betalen. Je hoeft je namelijk niet te registreren. Zodra je voor de betaalmogelijkheid iDEAL kiest, krijg je een overzicht van verschillende banken. Je hoeft alleen jouw bank te kiezen, om vervolgens via internetbankieren het bedrag aan de online webshop over te maken. Het voordeel is dat het bedrag direct wordt overgemaakt en je bestelling na de betaling vaak zo snel mogelijk wordt verstuurd. Het nadeel is dat je de betaling niet kunt terugdraaien. Als je het product niet wilt houden, moet je dus zelf het bedrag terugvragen. Maar geen zorgen, dit is bij de meeste webshops goed geregeld.

Wanneer gebruik je PayPal?

PayPal is, in tegenstelling tot iDEAL, naast nationale betalingen ook gericht op internationale betalingen. Als je een aankoop wil doen bij een buitenlandse webshop, kun je vaak kiezen tussen de opties PayPal of creditcard. Voor PayPal moet je je wel registreren. Het kan een paar dagen duren voor je aanmelding is geregistreerd. Vervolgens kun je er zelf voor kiezen of je geld op je PayPal-account zet, zodat je aankopen kan doen met een PayPal-saldo. Of dat je het account koppelt met je bankrekening of creditcard. Het voordeel van deze betaalmethode is dat het makkelijk en veilig is. PayPal biedt jou als koper bescherming en geeft geld terug als je het product niet ontvangt en een claim indient. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat er per betaling een bedrag wordt ingehouden. Een van de meest veiligste bethaalmethoden die er is.

Wat is een Tikkie?

Tikkie is een platform – bedacht door ABN AMRO – om een betaalverzoek te versturen naar je vrienden. Bijvoorbeeld omdat je iets hebt voorgeschoten of hebt afgesproken om bepaalde kosten te splitten. Je hoeft overigens niet bij ABN AMRO te zitten om er gebruik van te maken. Het is een gratis app waarmee je een betaalverzoek aanmaakt en deze via WhatsApp of e-mail doorstuurt naar de ontvanger. Het voordeel is dat er geen handmatige rekeningnummers ingevoerd hoeven worden om de betaling over te boeken. Daarnaast krijg je bij Tikkie direct een melding wanneer het geld door de ontvanger is overgemaakt. De meeste banken bieden tegenwoordig ook de mogelijkheid om zo’n betaalverzoekje te sturen vanuit de app van jouw bank. 

Let hierop bij het gebruik van betaalmethoden zoals Tikkie

Het enige waar je bij Tikkie op moet letten, is dat oplichters het weleens voor elkaar krijgen om een zelfgemaakte Tikkie-omgeving te creëren. De verkoper vraagt eerst vaak om 1 cent via Tikkie over te maken, om er zeker van te zijn dat het bij het goede rekeningnummer terechtkomt. Vervolgens krijg je een Tikkie voor de rest van het bedrag en zit je dus in een ‘neppe’ omgeving. Van hieruit is het voor een oplichter makkelijker om aan je bankgegevens te komen, en je rekening leeg te halen.

Achteraf betalen met Afterpay

Dankzij de mogelijkheid om achteraf te betalen met Afterpay, kun je jouw bestelling thuis eerst rustig bekijken en ervaren. Het voordeel is dan ook dat je pas betaalt op het moment dat je tevreden bent met je aankoop. Net als in de winkel. Een goede reden om AfterPay te gebruiken is om er een veilig gevoel aan over te houden, omdat je weet dat je geld nergens naartoe gaat zonder dat je bestelling binnen is. Het nadeel is dat je een onafgerond gevoel aan je aankoop kan overhouden. Je weet immers dat er nog iets moet gebeuren: de betaling. En wanneer je vergeet te betalen, worden er kosten in rekening gebracht. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat sommige webshops extra kosten – variërend tussen €0,95 en €1,99 – in rekening brengen wanneer je met AfterPay wil betalen.

Wat is Klarna?

Een andere manier om achteraf te betalen is Klarna. Je betaalt dan op een later moment via de veilige weg van iDEAL. Nadat het product binnen is, heb je 14 dagen om de betaling te voltooien. Het voordeel van Klarna is dat je jouw factuur in termijnen mag overmaken. Zo heb je direct plezier van je product, maar hoef je niet het hele bedrag klaar te hebben liggen. Vooral bij grote, onverwachte uitgaven kan dat een ideale uitkomst zijn. Het nadeel is tegelijkertijd dat geld lenen altijd geld kost, en in termijnen betalen dus ook. Ondanks dit is het een van de populairste betaalmethoden ooit.

Nu je weet hoe de verschillende online betaalmethodes werken, kun je met een gerust hart online aankopen doen. Dit zijn de vijf voordelen van online winkelen. Koop jij naast online producten weleens een toegangskaartje via een website? Dit is waar je op moet letten bij het kopen van online tickets.

Bronnen: Seniorweb, Financer

Meer over: