Draai voor klassieke weergave

Hoe veilig en privé is je slimme huis?

Zelfdenkende apparaten die ook nog eens je bevelen opvolgen, wat wil een mens nog meer? Nou, een beetje veiligheid en privacy misschien. Want al die handige apparaten staan in verbinding met het internet. En de meeste zijn nauwelijks beveiligd.

Alles is mogelijk

Het is allemaal reuze handig en heel erg leuk bovendien. De deurbel die vertelt wie er voor de deur staat, de koelkast die zelf bijhoudt wat er aan boodschappen gehaald moet worden en de thermostaat die alvast de ideale temperatuur heeft geregeld voor je thuis bent. En wat te denken van het GPS-horloge dat precies bijhoudt wat – en vooral waar – je iets aan het doen bent, de sprekende pop die je kind met jouw stem antwoord geeft en de televisie die je programma-suggesties doet en je favoriete series alvast klaarzet? Helemaal fijn: de digitale assistent van Google of Amazon die jouw hoogstpersoonlijke playlist op bevel afspeelt en ook nog eens op tal van vragen antwoord geeft.

Privacy uit handen

Het zijn maar een paar voorbeelden van ‘the internet of things’, ofwel apparaten die permanent in verbinding staan met het wereldwijde web. Zo ben je niet alleen via je mobiele telefoon verbonden met de hele wereld, maar ook met je andere elektronische hebben en houwen. Maar is dat wel zo’n goed idee? Om te beginnen geef je heel veel van je privacy prijs als je al je ‘gadgets’ gewoon maar hun gang laat gaan. Alles wat jij doet, wordt geregistreerd. In megadatabases worden alle gegevens van gebruikers van connected apparatuur verzameld, herschikt, gekoppeld en zo tot een commercieel bruikbaar profiel verwerkt. Jouw profiel, en dat van miljoenen anderen.

Je gebruiksprofiel kan verkocht worden

Grote data-verzamelaars als Google, Facebook en Amazon kunnen jou daarom op maat gesneden advertenties aanbieden. Jouw gegevens zijn bovendien goud waard, want ze zijn heel goed te verkopen. Aan geïnteresseerde adverteerders, maar eventueel ook aan anderen, zoals aan dataverwerker Cambridge Analytica die met 50 miljoen van Facebook gekochte gebruikersprofielen de Amerikaanse verkiezingen probeerde te beïnvloeden. Jouw gegevens kunnen dus zomaar misbruikt worden.

Je kunt worden afgeluisterd

Inmiddels is ook gebleken dat je middels je digitale assistent, via die spreekpop van je kind en zelfs via je smartphone, afgeluisterd zou kunnen worden. Zo werd bekend dat een boodschap via zo’n spreekpop die je via een app kon inspreken, gewoon op internet voor iedereen te beluisteren was. Ook kwam aan het licht dat bijvoorbeeld Amazon Alexa mee kan luisteren met willekeurige gesprekken in huis. Officieel om ervan te leren en de digitale assistent beter te laten functioneren.

Je kunt worden gehackt

En dan hebben we het nog niet eens over kwaadwilligheid gehad. Het blijkt voor hackers heel simpel om in je connected apparatuur in te breken. Dat ligt trouwens voor een groot deel aan jezelf. Als je de fabriekscode/het wachtwoord (meestal 0000 of 1234) van je apparaat niet verandert en niet vervangt door een persoonlijke toegangscode, maak je het digitale inbrekers natuurlijk wel heel makkelijk. Maar ook fabrikanten zijn lui. Die zouden eigenlijk geen standaard wachtwoorden op hun apparaten moeten installeren.

Zelf opletten

Brits en Amerikaans onderzoek wijst uit dat smart home-apparaten kwetsbaar zijn en teveel gebruikersdata verzamelen. Je apparaat zou bij aanschaf al veilig moeten zijn, en dat is het niet. Omdat Europese wetgeving nog wel even op zich laat wachten, wil onze staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) dat er een cyberveiligheidskeurmerk komt. En de Security Raad (CSR) werkt aan een nationaal cybertestcentrum voor verbonden apparatuur, maar dat is nog niet operabel. Alle reden dus om zelf goed op te letten. En ‘the internet of things’ je huis en je privacy niet te laten overnemen.

Auteur: Sarah Saarberg