Ga naar de inhoud

Dit betekenen alle knoppen op je afstandsbediening


 

De afstandsbediening, we kunnen niet meer zonder. Lang niet iedereen weet wat alle knoppen op de afstandsbediening betekenen. Nu kan er niet veel misgaan als je een keer een onbekende knop indrukt, maar een overzicht is wel handig. Zet je televisie maar aan: met deze knoppen bedien jij je tv als geen ander!

Sinds wanneer gebruiken we een afstandsbediening?

De afstandsbediening is een apparaat waarmee we vanaf een zekere afstand een ander apparaat bedienen en besturen. Een stuk gemakkelijker dan wanneer we continu op moeten staan om ter plekke iets aan te sturen. Inmiddels weten we niet beter dan dat we afstandsbedieningen gebruiken om een televisie te besturen. De eerste draadloze tv-afstandsbediening was er namelijk al in 1955. 

Schakelen tussen bronnen

Zie je een blauw, zwart, grijs of een sneeuwscherm op je tv? Het is mogelijk dat je tv niet op het juiste bron of kanaal staat. Op universele afstandsbedieningen zit vaak een ‘source’ knop. Source staat voor bron en brengt jou naar verschillende gegevensbronnen: AV, AUX, EXT of HDMI. De eerste bron is vaak de televisie zelf, een tweede, derde en/of vierde bron is een bron die je zelf hebt toegevoegd, zoals een HDMI-kabel of Chromecast. Als je via die externe kanalen wil kijken, ga je met source op zoek naar de juiste bron. 

Terug naar de vorige zender

Als je terug wil naar de vorige zender, kan dat in één handomdraai. Elke afstandsbediening heeft namelijk een knop die je daarnaartoe brengt. Op de ene afstandsbediening heet deze knop ‘Terug’. Eenvoudiger kan haast niet. Op de andere afstandsbediening heet dit ‘Pre-Ch’. Pre-Ch staat hier voor ‘Previous Channel’, oftewel ‘vorige zender’ of de knop heeft gewoon een simpele pijl terug. 

Knoppen-afstandsbediening

Terug naar het vorige scherm

Het kan ook zijn dat je terug wil naar het vorige scherm. Of dat nu een zender, menu of pagina was. Op sommige afstandsbedieningen is dit dezelfde knop als de knop om naar de vorige zender te gaan, namelijk ‘Terug’. Op andere afstandsbedieningen heb je hier een aparte ‘Return’ knop. Heb jij deze knop? Dan gebruik je ‘Pre-Ch’ wanneer je naar de zender wil die je het laatst hebt bekeken en ‘Return’ als je überhaupt naar het vorige scherm wil. 

Geluid in één keer uit

Wil je in één keer het geluid uitzetten zonder eerst 100 keer op het knopje te drukken om het geluid te dempen? Klik op het symbool met een microfoon  en een kruisje, een microfoon met een schuine streep erdoorheen of een toets met ‘Mute’ erop. Met deze knop ben je in één seconde van al het geluid af. Handig wanneer je de deurbel denkt te horen en het zeker wil weten voordat je opstaat.

Naar het beginscherm

Elke televisie heeft een beginscherm. Het beginscherm is een hoofdmenu met een overzicht van de functies waar jouw televisie over beschikt. Bij een smart tv (een tv die is verbonden met het internet) kies je hier bijvoorbeeld ook voor apps, zoals Netflix, NPO Start en Pathé Thuis. Hoe de knop naar het beginscherm eruitziet? Dit is het symbool van een huisje of een simpele rechthoek met een dakje. 

Naar Teletekst

Teletekst is een informatiebron op je televisie. Hiermee krijg je geschreven tekst op je beeldscherm over onder andere het nieuws, weer, verkeer en sport. Je gaat naar de teletekstpagina met de knop ‘TTX/MIX’ of ‘Tekst’ indrukken. Eenmaal op de Teletekst-pagina staat aangegeven welke cijfers je moet intoetsen om het nieuwsbericht verder te lezen. Lees je Teletekst liever vanaf het apparaat waar je nu op zit in plaats van televisie? Ga dan hier naar Teletekst.

Instellingen veranderen

Natuurlijk is er de mogelijkheid om je instellingen te veranderen. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je het licht van het beeld wil aanpassen of het beeld wil vergroten of verkleinen. Gebruik de knop ‘Settings’, ‘E-Manual’ of het symbool van een tandwiel. Vraag vooral bij een nieuwe televisie of de installateur mee wil kijken naar de instellingen. Dan hoef je eigenlijk nooit meer iets aan te passen binnen de instellingen!

De gekleurde knoppen

Met de gekleurde knoppen kies je voor verschillende opties. Meestal kun je hier niets mee tijdens het televisiekijken, maar wel wanneer je onverhoopt toch een keer in de instellingen van de tv duikt. Met de ene kleur kies je dan bijvoorbeeld voor het gebruik van letters en getallen, met de ander voor het verwijderen van de tekens die je hebt gebruikt.

Lees ook:

 

Meer over: