Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Hoe werkt parkeren met een parkeerapp en welke is het beste?

Na een rit je auto ergens parkeren kost tegenwoordig wel wat. Hoe kom je toch voordeliger uit met parkeerkosten? Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van parkeerapps: hoe werken ze en wat zijn de voor- en nadelen van mobiel parkeren? Met deze tips kun je veilig en gemakkelijk betaald parkeren. 

Welke parkeerapp kan ik het best gebruiken?

Er zijn een heleboel parkeerapps. Van Parkmobile en Stadsparkeren tot Yellowbrick en EasyPark. Welke app voor jou het voordeligst is, hangt ervan af. Ben je bijvoorbeeld ANWB-lid? Dan kun je met korting gebruikmaken van Yellowbrick, de app die samenwerkt met de ANWB. Je betaalt dan geen registratiekosten. 

  • Parkmobile: richt zich vooral op particulieren (registreren is gratis)
  • MKB Brandstof: richt zich op zzp'ers, ondernemers en boekhouders
  • On the Go app: daarmee kun je parkeren én tanken (met achteraf betalen)
  • Yellowbrick: biedt mobiel parkeren aan als Bricken. Naast mobiel parkeren op straat kun je ook in Q-park garages parkeren
  • ANWB onderweg: de samenwerking tussen ANWB en Yellowbrick
  • Parkline: deze parkeerprovider is een bekende naam onder zakelijke (lease)rijders. Ze bieden ook een garagekaart, waarmee je kunt parkeren in 400+ parkeergarages.

Hoe werkt mobiel betalen met een parkeerapp?

Als je gebruik wilt maken van mobiel betalen met een parkeerapp, download je één van de apps en maak je een account/profiel aan. Bij het aanmelden wordt gevraagd om je betaalgegevens. Aan het einde van de maand schrijft de aanbieder van de parkeerapp het door jouw verschuldigde bedrag af. Vaak per creditcard of automatische incasso. 

Stappenplan gebruikmaken van een parkeerapp

  1. Nadat je je wagen hebt geparkeerd, open je de parkeerapp op je mobiele telefoon;
  2. Voer de code van de parkeerzone in. Deze verschijnt automatisch op je beeldscherm -, of de code handmatig invoeren (staat op de dichtsbijzijnde parkeerautomaat);
  3. Voor je wegrijdt en je de parkeerplek verlaat, open je de app opnieuw;
  4. Het enige dat je nu hoeft te doen is de stopknop in te drukken en de parkeertijd te beëindigen.

Wat zijn de voordelen van betalen met een parkeerapp?

Parkeren met een parkeerapp wordt met de dag populairder. Waarom? Het grootste voordeel is dat je geen kleingeld meer uit je dashboardkastje vandaan hoeft te toveren, of je pinpas nodig hebt. De betaling wordt gekoppeld met je mobiele telefoon. Daarnaast hoef je niet in de rij te staan bij een parkeerautomaat, zijn er steeds meer plekken waar het mogelijk is om met een parkeerapp te betalen en is het eigenlijk heel eenvoudig. Nog een bijkomend voordeel voor veel mensen is dat je je parkeerkosten aan het eind van de maand in één keer betaalt: heel gemakkelijk en overzichtelijk. 

 Wat zijn de nadelen van betalen met een parkeerapp?

Naast voordelen, heeft betalen met een parkeerapp een aantal nadelen. Zo moet je er rekening mee houden dat je je in de app moet afmelden. Het gebeurt regelmatig dat een bestuurder vergeet om de parkeertijd te beeindigen en er onnodig parkeerkosten betaald worden. Bovendien kan de app niet raden dat jij je auto in een zone hebt geparkeerd waar je maar tot 19.00 uur betaalt. De app stopt niet automatisch met betalen. Om dit te voorkomen stel je van tevoren een eindtijd in. Dit is bijvoorbeeld bij Parkmobile en EasyPark mogelijk.

Lukt het niet om de parkeeractie te stoppen? Het kan een keer voorkomen dat de app vastloopt. In dat geval kun je altijd naar de aanbieder bellen. Daarnaast moet je je parkeerzone goed controleren. Wanneer je de verkeerde zone hebt aangeklikt, betaal je niet voor de juiste plek en loop je kans op een boete. 

Wat zijn de meest voordelige manieren van parkeren?

Ondanks de komst van parkeerapps, zijn parkeerkosten nu eenmaal hoog. De Randstad kun je beter vermijden. Wat als je er toch naartoe moet? Dan kan het voordelig zijn om je reis te combineren door je auto naar de rand van de stad te rijden en verder te gaan met het openbaar vervoer. Er zijn P+R terreinen (Park and Ride) die hiervoor zijn ingericht en waar je niet hoeft te reserveren. Afhankelijk van de locatie en of er evenementen plaatsvinden, betaal je 1 euro per 24 uur. Mits je natuurlijk gebruik hebt gemaakt van het openbaar vervoer. Daarnaast zijn er parkeerplaatsen waar je voor ongeveer 8 euro per dag kunt staan, zoals ParkBee.

Lees ook

Bronnen: Consumentenbond, Ik Vergelijk Het 
Auteur: Anouk Bruel