Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zo maak je mooie foto’s met je telefoon, van landschappen tot selfies

Foto’s maken? Dat doe je tegenwoordig met je telefoon. Heel handig, aangezien je geen camera meer nodig hebt om altijd en overal een plaatje te kunnen schieten. Maar hoe maak je nu een goede foto? Met deze tips word ook jij handiger in het maken van foto’s met een smartphone. 

1.    Ontdek de camerafuncties

Ontdek de functies bij het openen van het camerasymbool op je smartphone. Het camerasymbool is een zwart fototoestel met de tekst camera eronder. Boven het beeldscherm vind je diverse opties. Je kunt onder andere kiezen of je met of zonder flits wilt fotograferen. Deze functie is te herkennen aan de bliksemschicht. 

Foto met zelfontspanner maken

Op sommige mobiele telefoons zit een zelfontspanner, waarmee je de foto na een aantal seconden kunt laten maken. Ideaal wanneer je een groepsfoto wil waar je zelf ook opstaat. Zet je telefoon tegen een vaas - of ander voorwerp - in de camerastand en schuif aan bij de rest terwijl je smartphone aftelt. De zelfontspanner aanzetten doe je via het symbool dat te herkennen is aan het aflopende klokje (rondje met pijltje erin). 

Of kijk eens naar de HDR-functie. Deze functie zorgt ervoor dat je camera meerdere foto’s tegelijkertijd maakt vanuit verschillende belichtingen. De foto’s worden vervolgens gecombineerd tot één foto waarvan je camera denkt dat het de beste belichting is. Deze functie is te herkennen aan: het woord HDR on of off. Probeer de functies uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

Top 10 functies smartphone camera

  1. Flits 
  2. Zelfontspanner (voor een timer)
  3. HDR (voor belichting)
  4. Panorama (voor landschappen)
  5. Dag- en nachtmodus
  6. Sportstand (voor beweging)
  7. Portretfunctie 
  8. Omgedraaid (voor een selfie)
  9. Effecten (kleur tot zwart-wit)
  10. Scherpte instellen (door op je scherm te klikken)

2.    Probeer niet in te zoomen

Inzoomen is bij veel camera’s op smartphones geen goed idee. De kwaliteit gaat razendsnel achteruit. Een reiger op afstand fotograferen wordt dus wat lastiger. Het beste dat je in deze situatie kunt doen is proberen om zo dichtbij mogelijk te komen, en de foto naderhand bij te snijden. Hij wordt dan misschien wel minder groot, maar het resultaat blijft zo scherp mogelijk. Als je de foto na het maken vanuit je galerij opent, kun je het resultaat natuurlijk wel inzoomen om te kijken wat er allemaal opstaat.

Foto's_met_je_smartphone_maken

3.    Zorg voor stabiliteit

Zorg voor genoeg stabiliteit om geen bewegende of scheve foto’s te krijgen. Een goede optie is een smartphone statief, maar je kunt ook op zoek naar het dichtstbijzijnde muurtje om je armen op te laten rusten terwijl je een foto maakt. Sta je midden op het strand en kun je je nergens ondersteunen? Pak je telefoon met beide handen stevig vast om een stabiele foto te maken. Als het je lukt om met één arm een foto te maken, kun je de andere arm gebruiken om je elleboog vast te pakken. Maak de foto’s in ieder geval niet met een gestrekte arm. Dat is het moeilijkst om stil te houden.

4.    De ideale selfie maken

Een selfie maken? Appeltje eitje als je het jongeren vraagt die op Instagram en Snapchat zitten. Nu wil jij eens een recente foto sturen, maar hoe? Gebruik de functie om je camera om te draaien, die rechtsonder zit en herkenbaar is aan de twee pijltjes. Je ziet jezelf nu van onder, of recht van voren. Houd de camera iets boven je hoofd. Kijk of de achtergrond niet afleidt, zoals een rommelige schuur. Houd je mobiele telefoon met je ene hand vast en klik met de andere hand op je scherm. Of gebruik de duim van de hand, waarmee je je camera vasthoudt om de foto aan te klikken. Onthoud vooral, oefening baart kunst.

Nu je je smartphone hebt gebruikt om mooie foto’s te maken, is het tijd om zowel je lens als je scherm eens goed schoon te maken! Nog meer tips om steeds wijzer met je mobiele telefoon te worden? Bekijk ook dit artikel over een mobiele telefoon traceren.

Bronnen: Fotografille, Seniorweb
Auteur: Anouk Bruel