Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Kan je iemand traceren door zijn of haar telefoon?

Word je maar gebeld door een 06-nummer dat je niet kent? Erg vervelend. Je kunt gelukkig uitzoeken wie er achter dit onbekende nummer zit. Of ben je zelf benieuwd waar iemand zich bevindt? Je kunt ook iemand traceren door zijn of haar telefoon. In dit artikel lees je hoe je een gsm-nummer en locatie opspoort. 

Tekst gaat verder onder de advertentie

Twijfel je aan je relatie en ben je bang dat je partner vreemdgaat? Dat is zeker niet fijn! Er zijn verschillende trucjes, websites en apps waarmee je je partner kunt volgen. Als je het vermoeden hebt dat je partner vreemdgaat, kun je het beste beginnen bij het achterhalen van het telefoonnummer waar je partner contact mee heeft. Mobiele telefoons hebben elk hun eigen (privé) 06-nummer als telefoonnummer. Dat nummer zie je op je scherm als iemand je opbelt, behalve als die functie is geblokkeerd. Een telefoonnummer is verder anoniem, omdat er geen naam aan verbonden is. Toch kun je aan de hand van het nummer wel wat informatie achterhalen.

Telefoonnummer achterhalen 

Als je iemand kent en je wilt gewoon graag zijn of haar mobiele nummer hebben, is het vrij gemakkelijk om een nummer te achterhalen, door dit gewoon te vragen. Ken je diegene niet en blijf jij je maar afvragen van wie dat onbekende nummer is, kun je wat stappen ondernemen om uit te zoeken wie erachter zit. Dit achterhalen is best moeilijk, maar zeker mogelijk:

06-nummer online traceren

Ga eerst voor de makkelijkste manier: tik het 06-nummer in op Google. De kans is namelijk aanwezig dat diegene zijn of haar nummer ergens heeft achtergelaten. Dit gebeurt vaak op social media, met name LinkedIn. Let wel op, als je een profiel van iemand op LinkedIn bekijkt, krijgt diegene een melding dat jij zijn of haar profiel heeft bekeken. Zorg er daarom altijd voor dat je bent uitgelogd, voordat je iemand stiekem op LinkedIn opzoekt.

Wist je ook dat je via Facebook iemand kan traceren? Sommige mensen hebben hun Facebook via hun mobiel aangemaakt of hebben dit later gekoppeld. Wat je dan kunt doen is het 06-nummer dat je niet kent intikken op Facebook. Vergeet het streepje tussen 06 en het nummer niet. Als het goed is, verschijnt er een profiel bij het 06-nummer. Nu heb je een naam én een foto. Wat wil je nog meer?! 

Niets gevonden? Dan zijn er verschillende websites waar je telefoonnummers kunt achterhalen. Hiervoor moet de eigenaar van de telefoon zich hebben aangemeld en toestemming hebben gegeven om gevonden te worden. De kans dat hij of zij dit gedaan heeft, is erg klein. Maar óók zonder iemands toestemming of accountgegevens, kun je achter iemand zijn/haar naam komen. Dit kan met verschillende betaalde websites of apps. De eerste keer is gratis, daarna kost het je ongeveer € 1,- per keer. 

Let op: niet alle sites die dit aanbieden zijn betrouwbaar. Doe daarom vooraf online onderzoek naar referenties en gedeelde ervaringen over de site die je gevonden hebt. 

Foto van iemand achterhalen 

Werkten alle bovenstaande tips niet? Probeer dan dit trucje eens. Je kunt het onbekende nummer toevoegen aan je lijst met contacten op je mobiele telefoon. Sla deze beller op als ‘onbekend’ of andere alias naam en ga dan naar WhatsApp. Zoek tussen je lijst met contacten naar de zojuist opgeslagen naam en hopelijk heeft diegene WhatsApp. Als diegene WhatsApp heeft, klik je ‘verstuur een bericht’ aan, en als het goed is verschijnt daar de anonieme beller met zijn of haar profielfoto! Je hoeft daarvoor natuurlijk geen echt bericht te versturen. 

Locatie achterhalen

Het is ook mogelijk om iemand zijn of haar locatie te achterhalen. Dit kan handig zijn als je wilt weten waar je partner uithangt als hij of zij van huis is. Voor de iPhone-gebruikers onder ons: als je ‘zoek mijn iPhone of zoek mijn vrienden’ aanzet en koppelt met het account van je partner, kun je altijd en makkelijk inzien waar je partner op dat moment is. Het nadeel is wel dat je partner hier toestemming voor moet geven. Natuurlijk kun je dit ook stiekem doen, als je partner aan het douchen is, maar dat is natuurlijk niet de juiste manier voor een gezonde relatie.

Via de Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Belangrijke locaties ontdek je op welke plekken je partner het meeste komt. Als hier een ander adres staat dan je eigen- en werkadres en je herkent het adres niet, dan kun je uitzoeken waar dat is. 

Als je een Android toestel hebt, kun je Life360 gebruiken. Deze werkt precies hetzelfde, als zoek mijn iPhone.
Ook via Google kun je gemakkelijk iemand zijn/haar locatievoorzieningen opvragen, mits diegene een Google-account heeft. Om de locatie te achterhalen, moet je toegang tot het account van diegene hebben. Als die persoon is ingelogd op Google met zijn mobiel, kun je een tijdlijn bekijken waar diegene allemaal is geweest.

Als dit niet lukt, kun je ook gebruik maken van speciale apps en websites. Celltrack is hier een van. Het enige wat je nodig hebt is het 06-nummer van degene die je wilt traceren. Na het opvragen stuurt Celltrack je de locatie per mail. En dan maar hopen dat je in de buurt bent … De eerste keer is gratis, daarna kost het je ongeveer € 1 per keer. Ook bij andere aanbieders moet je betalen: dit kan verschillen van één tot tientallen euro’s. 

Toegang tot mobiele telefoon van een ander

Wil je meer dan alleen een locatie achterhalen? Dat kan ook. Er zijn verschillende apps op de markt, die verder gaan dan het achterhalen van je locatie of naam. Niets blijft meer geheim, alle informatie wordt door de app verzameld. Van gesprekken opnemen, GPS-tracking, inzage in alle berichten (ook WhatsApp) en het toegankelijk maken van alle foto’s en video’s. Diverse manieren om bewijsmateriaal te bemachtigen.  
FlexiSPY is een app die nog veel verder gaat dan het achterhalen van een locatie of naam. Deze app kan gesprekken opnemen, inzage in alle berichten, apps, video’s en foto’s, GPS-tracking. Het maakt niet uit of je een iPhone of een Android toestel hebt, geen enkel device is veilig voor FlexiSPY. Deze app wordt vaak ingeschakeld als iemand denkt dat zijn/ haar partner vreemdgaat. Binnen een paar uur heb je al het bewijsmateriaal in huis – en dat allemaal vanuit je luie stoel!

Beschermen persoonsgegevens respecteren

Een gewaarschuwd mens telt voor 2. Met deze 'onderzoekjes' wordt het vertrouwen en de privacy van je partner geschonden. Denk goed na of je dat wilt en of het je allemaal waard is. Zodra je partner achter jouw gespeurneus komt, is de kans groot dat het gevolgen heeft op je relatie en bij oneigenlijk gebruik strafbaar is.

Lees ook:

Wij geven tips en delen informatie, maar zijn geen officiële adviseur. Raadpleeg een deskundige voor juridisch advies over ICT, telecommunicatie en internet. 

Auteur: Ilse Bloemendal