Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Ontdek een stad in eigen land: Utrecht

Je hoeft niet altijd ver te reizen om mooie dingen te ontdekken: in eigen land is er óók heel veel moois te vinden. Trek er daarom op een vrije dag eens op uit en ontdek een stad in eigen land. In deze serie zullen we verschillende steden bespreken en we beginnen met de stad Utrecht.

Een stad met historie

Utrecht is de vierde grootste stad van Nederland, wat betekent dat er een heleboel te ontdekken is. De centrale ligging van de stad in ons land maakt het de ideale plek om naartoe te gaan voor een dagje uit. En het is een stad vol geschiedenis: de beginselen van Utrecht zijn namelijk ontstaan in de Romeinse tijd, rond 50 n.Chr. De Romeinen bouwden de stad vanwege de goede ligging aan de rivier de Rijn.

Oudegracht en Nieuwegracht

Het centrum van Utrecht wordt omringd door een Singel. Van Noord naar Zuid lopen de twee meest bekende grachten: de Oudegracht en Nieuwegracht. Deze maken Utrecht meteen uniek ten opzichte van andere steden met grachten. Deze grachten hebben namelijk werven: lage kades die langs het water lopen en waar de werfkelders van de huizen aan de gracht op uitkomen. Je kunt deze werven bezoeken en er zijn vele gezellige terrasjes te vinden. 

Varen over de grachten

Extra leuk is dat je ook over de grachten kunt varen met een boot, kano, gondel of waterfiets. Je kunt dan beginnen in de Oudegracht, en vanuit hier via de Kromme Rijn naar de groene buitengebieden van de stad. Hier kom je door bossen en landgoederen, waar je onderweg heerlijk aan de kant kunt picknicken. 

Bezienswaardigheden van Utrecht

De meest bekende bezienswaardigheid van Utrecht is natuurlijk de prachtige Domtoren. Deze vind je midden in het historisch centrum op het Domplein. Maar dit is echt niet de enige bijzondere bezienswaardigheid van de stad: Utrecht telt na Amsterdam en Maastricht de meeste rijksmonumenten van Nederland. Hierbij moet je denken aan kerken, kloosters, poorten, hofjes, en andere bijzondere gebouwen. Genoeg te zien, dus!

Wandelen in Utrecht

In Utrecht kun je goed wandelen. Niet alleen door de eeuwenoude straatjes en langs de grachten, maar ook door de natuur, gewoon in de stad. Utrecht kent namelijk meerdere parken en hofjes die zeker een bezoekje waard zijn. Het Wilhelminapark en Park Lepelenburg zijn de grootste, bekendste parken waar jaarlijks allerlei evenementen georganiseerd worden. Daarnaast kun je nog door de Botanische tuin de Oude Hortus dwalen. 

Winkelen in Utrecht

Voor een dagje winkelen zit je in Utrecht ook goed. In het centrum staat een groot overdekt winkelcentrum: Hoog Catharijne. Hier vind je meer dan negentig bekende en minder bekende winkels. Rond de Oudegracht zitten meer authentieke winkels, boetiekjes en Utrechtse makers. Als laatste kun je nog terecht bij een van de vele markten die gedurende de week plaatsvinden:

  • Breedstraat op zaterdagmorgen van 8:00 - 13:00 uur (de 'lapjesmarkt')
  • Jacobskerkhof op zaterdag van 9:00 - 16:00 uur
  • Janskerkhof op zaterdag van 7:00 - 17:00 uur (de bloemenmarkt)
  • Plantage op woensdagmorgen van 9:00 - 13:00 uur
  • Oudegracht/Bakkerbrug op zaterdag van 8:00 - 17:00 uur
  • Smaragdplein op dinsdag van 9:00 - 15:00 uur
  • Van Starkenborghhof op vrijdag van 9:00 - 14:00 uur
  • Vredenburg op woensdag van 10:00 - 17:00 uur, op vrijdag van 10:00 - 18:00 uur en op zaterdag van 8:00 - 17:00 uur
  • Zamenhofdreef op donderdagmorgen van 9:00 - 13:00 uur

Wil je er een dagje op uit, maar Is het slecht weer? Lees onze tips voor dagjes uit bij kou en regen.

Auteur: Quirine Brouwer