Ga naar de inhoud

10 leuke lunch ideeën om mee te nemen onderweg


Thuis eten maken voor onderweg, is dat duf of ouderwets? Deze 10 verrassende meeneem-hapjes laten zien van niet. Geen kleffe kadetjes of geplette krentenbollen, maar echt lekkere tussendoortjes, die nog handig mee te nemen zijn ook.

Denk je – bij een lunch voor onderwerg – dan aan je broodtrommel van vroeger, met twee bruine boterhammen met zwetende kaas en een beurse appel? Logisch dat je dan bij een dagje uit niet op het idee komt om zelf wat in te pakken voor onderweg. Maar elke keer een terrasje is een dure hobby en zelf iets lekkers uit je rugzak toveren is echt verrassend en bespaart vaak tijd.

De mooiste lunchboxen voor volwassenen

1. Pakjes drinken in de vriezer

Stop de avond van tevoren alvast pakjes vruchtensap of plastic flesjes water in de vriezer. Die diepgevroren drankjes kunnen dan in je tas werken als koelelement. Bonus: een fris drankje bij je meegenomen lunch. Ben je toch aan het inpakken: vochtige doekjes in de tas zijn handig om je handen en gezicht schoon te maken, en met een paar extra servetjes of zakdoekjes grijp je niet mis.

2. Verse fruitsalade

Spoel wat seizoenfruit af en snij het in kleine stukjes. Lekker in een fruitsalade voor onderweg: knapperige groene appels, druiven, stukjes meloen en aalbessen. Aardbeien en frambozen kneuzen snel, die kun je beter thuis laten, en bij citrusfruit zoals mandarijn of sinaasappel zit je met die velletjes en pitjes. Sprenkel wat citroensap over de appels, dan verkleuren ze niet. Vergeet geen vorkje in te pakken!

3. Couscous-salade

Couscous hoef je niet te koken, alleen maar te wellen in heet water. Breng de gare korreltjes op smaak met zout, peper en wat ras el hanout, een Marokkaans kruidenmengsel, en doe ze in een afsluitbare kom. Op de couscous leg je de smaakmakers: wat verkruimelde feta, verse kruiden zoals peterselie of koriander, geraspte wortel, rozijnen, pistachenootjes, gedroogde abrikozen, stukjes tomaat of blokjes komkommer. Maak een dressing van citroensap, olijfolie en honing en bewaar die apart. Tijd voor de lunch? Giet de dressing over de salade en schep alles door elkaar.

4. Zelfgemaakte ijsthee

IJsthee uit de supermarkt is best zoet, als je ‘m zelf maakt kun je je eigen smaak volgen. Zet sterke zwarte thee en verdun die met bruisend mineraalwater. Voeg er verse munt aan toe, als je dat lekker vindt, of doe er gember in. Goed op smaak? In een drinkbeker kun je de ijsthee makkelijk meenemen, maar een lege frisdrankfles werkt ook prima.

5. Knapperige broodjes met zelfgemaakte eiersalade

Zachte broodjes worden geplet in je rugzak, omdat die fles ijsthee er tegenaan botste of de couscoussalade er bovenop kwam. Koop je harde broodjes, dan is dat niet zo’n ramp. Besmeer de broodjes met een beetje mayonaise, dat werkt beter dan boter, en beleg ze dan met een frisse zelfgemaakte salade.

Afbakbroodjes zijn niet zo’n goed idee, die worden taai als ze afkoelen. Ben je bang dat de broodjes door je tas gaan zwerven? Steek er dan een prikkertje doorheen, en pak ze goed in servetjes of een stuk bakpapier met een postelastiek erom.

6. Plakjes cake of mini-cakejes

Een zoet hapje onderweg, altijd een goed idee. Alleen een punt appeltaart doet het niet zo lekker in je koelbox of in de rugzak. Bak je kleine cakejes, dan kun je die op elkaar stapelen in een trommeltje en makkelijk meenemen. Chocolade, hoe verleidelijk ook, is niet zo fijn voor onderweg: het kleinste beetje zon of warmte en de chocolade(pasta) zit overal. Bak de cakejes met kaneel, met wat diepvriesfruit of nootjes, dat gaat een stuk beter.

Bewaren in handige vershoudbakjes

7. Wraps met salade

Krentenbollen raken geplet en broodjes drogen uit, maar wraps zijn ideaal om mee te nemen. Koop ze kant-en-klaar en besmeer ze met een lekkere salade, bijvoorbeeld tonijnsalade. Verdeel er wat rauwkost overheen, rol ze strak op en pak ze goed in, bijvoorbeeld in een stukje huishoudfolie.

8. Kleine snacks

Ga je een stuk wandelen of fietsen? Dan is het fijn om wat kleine hapjes mee te nemen die je op kunt knabbelen terwijl je beweegt. Een bakje met gemengde noten hapt lekker weg, wat gedroogde dadels of abrikozen geven snel weer energie en als het warm is, zijn een paar zoute olijven ook een prima opkikker.

9. Yoghurt met zelfgemaakte granola

Natuurlijk drink je water of die zelfgemaakte ijsthee, maar als je een dag weg bent, heb je na een tijdje trek in iets vullends. Kleine bakjes yoghurt zijn makkelijk mee te nemen en ze kunnen wel een stootje hebben, ook qua temperatuur. Heb je echt energie nodig, pak dan ook wat (zelfgemaakte) granola of cruesli in, en roer dat door de yoghurt als je even pauze hebt.

10. Quiche

De held van het verjaardagsbuffet, de koning van de Amerikaanse feestjes: de quiche. Die kun je niet alleen lekker warm eten, maar koud smaakt ‘ie ook goed. Zelfs een simpele quiche lorrainne met gerookte spekjes, uien en kaas, is echt een culinaire verrassing uit de koelbox. Snij de quiche alvast in puntjes, dan kun je ‘m zonder bestek zo weghappen.

Extra tasje voor de rommel

Ongelofelijk dat er nog zoveel rommel in de berm, in het bos en zelfs in de stad rondslingert. Dat gaat je natuurlijk niet gebeuren. Neem een extra tasje mee waar je servetjes, zakdoekjes en lege flesjes in kunt stoppen om thuis in de vuilnisbak te gooien. In de natuur laat je alleen voetstappen achter, toch?

Lees ook:
– Een dagje weg, maar waar naartoe? Deze zomeruitjes zijn hartstikke leuk (en corona-proof) 
– Een dagje weg met het hele gezin – en met flinke korting 

Meer over: