Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

De leukste en meest magische winteractiviteiten in én buiten huis

De winter komt eraan, brr. Dat betekent niet dat we geen activiteiten meer kunnen ondernemen. Deze activiteiten zijn namelijk het leukst in de winter. Van winteruitjes in je eigen huis tot aan de meest magische dagjes uit buitenshuis. Welke activiteit laat jij deze winter niet aan je voorbijgaan? 

Overnacht in een tiny house

Tiny houses zijn populairder dan ooit en inmiddels op meerdere plekken te vinden in eigen land. Niet alleen om te kopen, maar ook om als vakantieganger te huren op de meest magische plekken. Zo’n tiny house is niet alleen ontzettend knus. Je draagt meteen je steentje bij aan het milieu door de duurzaamheid van het vakantiehuisje. Zoek op het internet naar een klein vakantiehuisje in jouw omgeving of een plek waar je juist nooit eerder bent geweest. En maak van een dagje uit een overnachting of een weekend weg. Hoor je het brandhout in de kachel al knetteren? En staan je winterlaarzen al voor de deur? 

Naar een light festival

Gedurende de winter en vaak rondom de jaarwisseling vind je ze in verschillende steden: light festivals. Het festival waarbij steden worden omgetoverd in paradijzen van licht. Je neemt wandelroutes via de verlichte paden en loopt langs historische gebouwen die eenmalig zijn verlicht. Om uit te komen op een plek waar een lichtshow wordt gehouden. Dit is de leukste winteractiviteit tijdens de schemering in de avond. En meteen ook een winteractiviteit die leuk is voor een date!

Een winterse vaarroute

Ga het water op. Bootverhuurbedrijven staan in de winter net zo goed als in de zomer te popelen om een boot aan jou te verhuren. Kijk naar een overdekte boot of een rondvaart met een verwarmingstoestel aan boord. Ga je zonder schipper op pad? Neem een thermosfles mee met een warme drank of leg de boot onderweg ergens aan om in de buurt op te warmen bij een café. Echte winterse vaarroutes zijn bijvoorbeeld een deel van de route van de Elfstedentocht, IJssel en Kampen en een vaarroute door Roermond. 

Een rondje schaatsen

Of ga het ijs op. Mocht het zo hard vriezen, pak je natuurlijk je schaatsen om het natuurijs op te gaan. Maar er zijn genoeg winters waarbij dat helaas niet kan. Ook dan is dit een magisch winteruitje om op kunstijsbanen te beleven. Rotterdam heeft een overkoepelde schaatsbaan, waar je schaatst onder een wolk van kleurrijke lichtjes. Ideaal wanneer er regen is voorspeld. In de winter wordt het Spoorwegmuseum in Utrecht soms ook omgetoverd tot schaatsbaan. Een schaatsbaan in de buitenlucht vind je jaarlijks onder andere op het Museumplein in Amsterdam.

Een online wijnproeverij

Toch liever thuis? Een online wijnproeverij is het winteruitje als je niet naar buiten wilt. Je blijft daar waar je de temperatuur al naar wens hebt ingesteld: thuis. Nodig een aantal vrienden of familieleden uit om online mee te doen en laat een wijnkenner alles over de smaak en afkomst vertellen. Zorg dat iedereen de wijnen thuis laat bezorgen. Je proost en kletst erover via je scherm. Alleen even oppassen dat je niet per ongeluk met de wijn over je tablet of computer knoeit. Zo houd je gegarandeerd een top 3 wijnen over die tijdens jullie eerstvolgende afspraken niet mogen ontbreken. 

Los een moordzaak op 

Een andere activiteit die je eenvoudig vanuit je eigen huiskamer doet, is het oplossen van een moordzaak als rechercheur of detective. Via Crimibox ‘bestel’ je namelijk een moordzaak. Je krijgt een box opgestuurd met objecten van het plaats delict. Maar ook wanneer je op het laatste moment beslist dat je je speurneus wil inzetten, krijg je nog een moordzaak toegewezen. Je bestelt ze namelijk ook online, waarna je direct toegang hebt. Samen met een slimme chatbot ga je door het bewijs, de dossiers en struin je het internet af op zoek naar antwoorden.  

Lees ook:

Auteur: Anouk Bruel