Draai voor klassieke weergave

Winterwandelen: 7 prachtige bestemmingen om te wandelen in de winter

Wandelen in de winter is niet alleen een garantie voor rode wangen en een frisse neus, het is ook goed voor lichaam en geest. En het is erg leuk en gezellig, want wat dacht je van een warme chocomelk met speculaas na afloop? Dit zijn de 7 mooiste winterwandelingen in Nederland.

Kleed je warm aan, neem een volle thermosfles mee, en ga aan de wandel. Dat de bomen kaal zijn en de lucht grijs is, betekent namelijk niet dat winterwandelen saai is. De natuur in de winter is soms nog mooier dan in de zomer. Zo zag je het Nederlandse landschap nog nooit! 

1. Genieten van de natuur tijdens deze wandelingen op de Veluwe 

Wandel je graag in de bossen? Ga dan eens wandelen op de Veluwe, in het Nationaal Park Veluwezoom. Je start in het plaatsje Dieren, hier wandel je over de heuvels van de ‘Onzalige Bossen’. Deze bossen behoorden vroeger tot het jachtdomein van de Prinsen van Oranje. Al snel verandert het landschap in indrukwekkende heidevelden bij de Postbank en de Zijpenberg. 
TIP: neem hier een pauze en een warme kop chocomelk bij Pannekoekenhuis Strijland. 
Als je weer bent opgewarmd, kan je aan het einde van deze heidevelden afslaan bij verschillende stations. Sla je af bij Rheden, dan heb je 11 kilometer gelopen. Wil je iets langer wandelen? Sla dan af bij Velp, dan loop je in totaal 14 kilometer. 

2. Winterse wandeling bij de Utrechtse Heuvelrug

Het landschap van de Utrechtse Heuvelrug is prachtig. Van dichte naaldbossen tot majestueuze beuken- en eikenlanen, tot akkers en graslanden. Je start deze bosrijke wandeling van 19 kilometer in Maarn. Tijdens deze wandeling passeer je verschillende, prachtige landschappen. De Utrechtse Heuvelrug heeft zijn naam te danken aan het heuvelige terrein. Zo passeer je het Henschotermeer en de bekende Pyramide van Austerlitz, een eerbetoon aan Napoleon uit 1804. 

3. Geniet van een afwisselend landschap door de Waterleidingduinen 

Wil je genieten van verschillende landschappen? Ga dan eens wandelen in Zandvoort. Hier wandel je door de loofbossen, duinen en het strand. Vanaf het station wandel je een stukje door het centrum van Zandvoort. Geniet van een heerlijk kopje koffie in één van de restaurantjes en wandel vervolgens door het noordelijke deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Als je mazzel hebt, kom je onderweg herten, reeën, vossen en aalscholvers tegen. Tot slot geniet je van de mooie duinen en eindigt deze wandeling van 16 kilometer op het strand.

4. Geniet van de zeehondjes en de prachtige natuur van Ameland 

Je start deze wandeling van 12 kilometer in Hollum. Tijdens deze wandeling passeer je de fonkelende Waddenzee, stuivende duinen en het bekoorlijke Hollumerbos. Ook kan je genieten van de 55 meter hoge vuurtoren, een prachtig historisch dorpje en de zeehondjes. 

Hoewel deze wandeling op de vierde plek staat, is dit zeker één van de mooiste winterwandelingen. Het is misschien wat ver om alleen voor een wandeling helemaal naar het westpunt van Ameland af te reizen: combineer deze wandeling met een weekendje weg. Een aanrader!

5. Ervaar ultieme rust tijdens deze winterwandeling in Drenthe

Deze wandeling is voor de echte rustzoekers onder ons. De wandelroute van 15 kilometer is namelijk niet erg bekend. Best bijzonder, want tijdens deze route is er ontzettend veel te zien. Je passeert namelijk dekzandruggen, zwerfstenen en graspiepers. Ooit gehoord van tjiftjaf? Je kunt tijdens deze wandeling genieten van verschillende, prachtige uitzichten. Je loopt via Hoogeveen via Stuifzand naar Siberië. Dit is een uiterst onherbergzaam gebied. Dit gebied is extra mooi in de winter. Je wandeling sluit je af met een warme punt appeltaart; met slagroom bij 't Klooster of de Lekkernij.

6. Geniet van bijzondere planten en dieren van het Nationaal Park De Maasduinen

Je vindt het Nationaal Park De Maasduinen tussen de Maas en de grens met Duitsland. Dit is een groot natuurgebied dat ooit werd doorkliefd door de Maas en de Rijn. Nu is het een gebied vol bijzondere planten en dieren. Ook vind je er tijdens de 17 kilometer lange wandeling verschillende grafheuvels, kasteelruïnes en loopgraven. Als je er toch bent, bezoek dan de bedevaartplaats Kevelaer in Duitsland. Zeker een bezoekje waard! 

7. Schaf een duinkaart aan en geniet van de prachtige natuur van Noord-Holland

Dit is een prachtige wandeling door één van de grootste natuurgebieden van Nederland: het Noord-Hollands Duinreservaat. Dit gebied bestaat uit strand, duinen, bossen en oude dennen. Zorg wel dat je een duinkaart aanschaft, omdat je hier anders niet mag wandelen.

TIP: kies een wandeling uit in de buurt van Gasterij Het Ruyterhuis. Hier kan je heerlijk en gezellig opwarmen tussen de rondlopende varkentjes en de stallen. 

Waarom wandelen in de winter goed voor je is:

•    Het zorgt voor stressreductie;
•    Groene landschappen maken je gelukkig;
•    De frisse buitenlucht bevat meer zuurstof;
•    Meer vitamine D;
•    Een positief effect op bloeddruk en bloedvaten;
•    Je blijft op gewicht of raakt sneller gewicht kwijt;
•    Je valt sneller en beter in slaap.

Lees ook

  • Dat wandelen goed voor ons is, weten we allemaal. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten, spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal door op vooruit.
    In dit artikel lees je 7 voordelen van wandelen in de natuur.
     
  • Met wandelen blijk je meer calorieën te verbranden dan gedacht, zo toont een Amerikaanse studie aan. Wie flink doorstapt, zou volgens de onderzoekers met een uur wandelen een groot stuk appeltaart met slagroom (zo’n 450 kilocalorieën) verbranden.

Bronnen (en eigen ervaring):
Wandeling 1, 2, 3: holland.com 
Wandeling 4, 5, 6: ANWB routes
Wandeling 7: bewust naar buiten - o.a. de gele route 

Auteur: Ilse Bloemendal