Welke plant is dit ?

Hij is helaas inmiddels volkomen uitgebloeid en het is stikkedonker in de tuin, dus kan er geen foto meer van maken, maar ik ben (voor het herbarium van mijn dochter) dringend op zoek naar de naam (en eventueel een afbeelding) van de volgende plant :

Vrij lage plant met grote, hoefijzervormige, donkergroene bladeren. Groeit in groepen en lijkt zichzelf uit te zaaien.
De bladeren zijn aan de onderzijde paars, en in de schemering krullen ze op om de volgende dag weer uit te vouwen (maar niet zo erg als een Calathea-achtige)
Aan het eind van de zomer gaat hij ook nog even bloeien met wat 'rommelige' gele bloemetjes.

Is er toevallig iemand die die plant herkent, er de naam van weet en er eventueel zelfs een foto van kan vinden ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn niet zo veel planten met hoefijzervormige bladeren. natuurlijk zijn er 4 soorten hoefblad, maar die bloeien niet in de zomer. En dan ook nog blad met een paarse onderkant en 'rommelige' gele bloemen in de zomer, dan kom je uit bij Ligularia, dan klopt alles, maar dit is geen vrij lage plant, maar een vrij forse plant. Kan nog zijn, dat de plant erg droog staat, het is eigenlijk een moerasplant, maar op droge grond blijft hij kleiner en lager, komt bij dat dit voorjaar en begin zomer ook erg droog waren, ook daardoor zou het hem kunnen zijn. Er zijn heel veel soorten, kijk even bij afbeeldingen Ligularia.

Ik moest denken aan deze: Ligularia dentata - Kruiskruid, maar volgens de beschrijving heeft die roze bloemetjes. Volgens mij heb ik ze ooit ook wel in 't geel gezien.

Bronnen:
http://www.tuinadvies.be/plantengids.php?id=815

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100