Kan je geweigerd worden bij een opleiding met een bepaald ziektebeeld?

Is het mogelijk dat je geweigerd wordt bij een opleiding waarin sociale vaardigheden belangrijk zijn als je bijvoorbeeld (lichte vorm van) pdd-nos hebt? Ook als je die diagnose hebt maar op dat gebied weinig problemen hebt?

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe hoor je bij dergelijke zaken puur op je kwaliteiten beoordeeld te worden. Alleen wanneer je besmettelijke ziekten zoals hepatitis B of HIV hebt en er een vergrote kans op bloed-bloedcontact bestaat, kan dat een reden zijn voor bepaalde opleidingen om je te weigeren. Je hoeft zoiets als PDD-NOS ook niet te melden, dus je komt er vanzelf achter n.a.v. je prestaties of je wel of niet geschikt bent.

Ze mogen je op basis van een ziektebeeld niet per definitie weigeren. Wat ze wel kunnen doen is je een advies geven om een bepaalde studie wel of niet te doen. Het is vervolgens aan jou om dit advies wel of niet op te volgen. Er zijn wel een aantal uitzonderingen, maar zelfs hierbij mag een ziekte niet doorslaggevend zijn. Als je gezondheid een factor kan is bij het werk waarvoor je wordt opgeleid en er derhalve ook daarnaar wordt gekeken voordat je aan de opleiding kan starten moeten ze dat melden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan conditietests bij de politieacademie, psychologische tests bij de luchtverkeersleiding etc. Als uit je studie en stageresultaten blijkt dat je aan de norm voldoet, mogen ze je niet op basis van een ziektebeeld van een opleiding verwijderen of je een diploma weigeren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100