overpad verlenen,mag dat zomaar opgezegd worden?

Ik heb eeen schuurtje en mijn buurman verleent mij al jaren overpad dit is nooit ergens vast gelegd,nu word de ene schuur verkocht en nu wil de oude eigenaar de overpad opzeggen.Maar dan kan ik niet meer achter mijn schuur komen voor bijv onderhoud.Kan hij dit zomaar opzeggen mijn schuur word hier door ook veel minder waard.
Na hoeveel jaar is het overpad meer maar gewoon voor altijd?

Weet jij het antwoord?

/2500

De buurman moet je (in overleg) altijd toegang verlenen voor onderhoud. Het paadje voor je fiets, kruiwagen of vouwwagen mag hij je ontzeggen, tenzij het langer in gebruik is dan (15?? ik weet niet precies hoeveel) jaar.

Het overpad kan alleen maar voor altijd ontstaan door verjaring als je 20 jaar juridisch eigenaar bent en er dus zolang ook gebruik van hebt gemaakt. Een huurder is afhankelijk van de met de eigenaar gemaakte afspraak. Dus heeft de eigenaar het recht dan geldt dit ook voor de huurder. Een persoonlijk verleend recht kan worden opgezegd want zit aan de persoon vast. Dit geldt niet voor een zakelijk recht, dit volgt de zaak. Maar blijkbaar heb jij een persoonlijk recht want je schrijft: "dit is nooit ergens vastgelegd". Maar ook bij een juridische eigendom heb je niet zonder meer het recht van overpad. Eigenlijk dient dit in de vorm van een erfdienstbaarheid te zijn vastgelegd. Om het recht af te dwingen zit er niets anders op dan een rechtszaak bij de kantonrechter te beginnen als de oude eigenaar niet voor rede vatbaar is. Iets anders is als je onderhoud wilt plegen, daarvoor geldt het zogenaamde ladderrecht daarin bepaalt de wet dat de eigenaar altijd toestemming moet geven om onderhoud (door bijv. een ladder op de eigendom van een ander te moeten plaatsen) te kunnen plegen. Veroorzaakte schade moet wel worden vergoed. Toegevoegd na 14 uur: Automatisch recht voorkomen Verjaring van een recht van overpad kan sinds het van kracht worden van het nieuwe Burgerlijk Wetboek op 1 januari 1992. De verjaringstermijn is twintig jaar, en daarom verjaart in veel bestaande situaties het recht van overpad op 1 januari 2012. Tenzij u eerder maatregelen neemt om verjaring te voorkomen.

Bronnen:
http://www.weka-financieel.nl/verjaring-re...

Is uw schuur niet anders bereikbaar dan door het overpad dat uw buurman u verleent dan heeft uw buurman niet het recht om het overpad op te zeggen. Is het overpad enkel benodigd voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden moet uw buurman dit ongehinderd verlenen na het maken van een afspraak (u mag niet zomaar zijn terrein betreden). Ook kan dit geen invloed hebben op de waarde van de schuur, iets wat wettelijk vastgelegd is kan u niet afgepakt worden en kan dus ook geen verandering brengen in de waarde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100