Hoe krijg ik een redelijke schadevergoeding na scheur in jas door spelende hond?

Vanmiddag sprong er een enthousiaste hond tegen me op en beet in mijn jas. Gevolg: een scheur en wat kwijl op de jas. De hond was aangelijnd en werd kort gehouden omdat hij erg speels is. Tcoh is dit heleaas gebeurd.
De eigenares heeft met haar verzekeringsagent gebeld, hij zei: laat ze de jas maar naar een kleermaker brengen en stuur de rekening maar.
Ik ben het hier niet mee eens, je zult het altijd blijven zien. Het is een Tensonjas, twv ca. €170.
Ik wil graag de hele jas vergoed.
Wat is redelijk, en gebruikelijk?
Ik moet in ieder geval die vrouw schriftelijk aansprakelijk stellen, en wat gebeurd er dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Alleen als het onzichtbaar gerepareerd kan worden moet je daar mee akkoord gaan. Als het niet onzichtbaar gerepareerd kan worden, moet de hele jas vergoed worden. Het zou dan wel handig zijn als je het bonnetje nog hebt, of een afschrift van je bankrekening. Maar ook zonder deze papieren moet je een redelijke vergoeding krijgen. Dan wordt de waarde (restwaarde) geschat.

Het probleem is, dat die Tensonjas geen 170 euro meer waard is, want hij is gebruikt. je hebt recht op vergoeding van de dagwaarde, en waarschijnlijk alleen het verschil oude-nieuwe dagwaarde (dus met/zonder schade). Toegevoegd na 1 minuut: Aanvulling; die dagwaarde is dus veel lager, en vraag me af of je meer dan pakweg 60 euro zult krijgen (1/3 van de nieuwwaarde). Kijk evt bij tweedehandswinkels wat een vergelijkbare jas nog waard is.

Ga naar een zaak die gespecialiseerd is in dit soort kleding, bijvoorbeeld de winkel waar je de jas hebt gekocht. Tegenwoordig kan dat heel goed gerepareerd worden. Je zult de eerste niet zijn met een scheur in een buitensport-artikel. Je scheur wordt dan niet gewoon dichtgenaait, zoals bij de kleermaker om de hoek, maar er wordt ook gekeken naar het soort stof (waterdicht?) om dat te herstellen. Toegevoegd na 2 minuten: Je kunt alleen de hele jas vergoed krijgen als blijkt dat reparatie meer kost dan vervanging.

Zoals wat JC54 zei; laat de jas repareren. Als het zodanig gerepareerd is dat de schade niet meer zichtbaar is, dan is het daarmee afgedaan. Ga je de jas ergens repareren, vraag dan na of het daarna in oorspronkelijke staat terug gebracht kan worden (tenminste, dat het zo oogt), zo niet, dan ga je naar een andere (lees: duurdere) kleermaker die daar wel voor kan zorgen. Als je bij verschillende (minstens 3) duurdere kleermakers bent geweest en ze beweren allemaal dat het niet meer zo kan worden zoals hoe het eerst was, kan je de naam en adres van deze kleermakers op internet zoeken en aan de verzekering doorgeven dat je het hebt getracht en dat het niet lukt om te repareren (in zo een staat zoals hoe het was) bij die-en-die kleermakers. Als er écht helemaal geen uitweg is, vergoeden ze wellicht de jas MITS je 1.) hier een bon van hebt en 2.) deze recent is aangeschaft (want er gaat ook nog afschrijvingswaarde van af) én 3.) deze bon staat ook echt op jouw naam. Want je kan hem net zo goed 2de hands hebben gekocht van iemand met bon. Vooral duurdere/exclusieve jassen leveren ze met bon/factuur op naam ivm. oa. verzekering. Verzekering vraagt dat met alles wat je vergoed wilt hebben; of de bon/factuur op jouw naam staat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100