Wat betekent "planmäßige Abfahrt"?

Ik was in Duitsland. Daar werd op het treinstation een spoorwijziging omgeroepen. De melding was iets in de trant van "Der Regional-Express nach XXX, YYY und ZZZ, planmäßige Abfahrt 17:53, wird heute abfahren aus Gleis 3."

Ik vroeg me af wat met "planmäßige Abfahrt" werd bedoeld:

a)  Volgens de dienstregeling zou de trein om 17:53 moeten vertrekken. (Maar of dat werkelijk zal gebeuren, weten we op dit moment nog niet.)

b)  De trein rijdt volgens de dienstregeling en zal (dus) om 17:53 vertrekken.

Welke van deze mogelijkheden werd bedoeld?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Planmaßig: geplant, nach [Fahr]plan, ordnungsgemäß, plangemäß, programmgemäß, regulär, vorgesehen, wie abgesprochen/geplant, wie vereinbart/vorgesehen In Nederland zeggen ze “vertrektijd”, waarbij je maar moet hopen dat dit ook de echte tijd is. De Duitsers geven aan dat de geplande tijd 17.53 uur is. Of de trein echt op dat tijdstip zal vertrekken, valt uit dit bericht niet op te maken (dus keuze a).

Bronnen:
http://de.wikipedia.org/wiki/P%C3%BCnktlic...
https://www.duden.de/rechtschreibung/planmaeszig

Geen van beide antwoorden word hier bedoelt ,er word een trein omgeroepen die volgens de dienstregeling (planmäßige Abfahrt) de regionaalexpress die om 17:53 moet vertrekken vanaf spoor X, nu vetrekt de trein niet van spoor X maar vanaf Spoor 3 .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100