Hoe werken de regels met de haakjes (....)?

Bijvoorbeeld:

Een rare kerel is Jantje (de vriend van Pietje.)

Waar moet in deze zin dan de . staan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De punt moet na het laatste haakje. Als het een losse zin betreft, dan moet de punt voor het haakje komen, zie voorbeeld (2) hieronder. "Ronde haakjes worden ook wel parenthesen genoemd. Ze kunnen om een deel van de zin of om een hele zin worden gezet. De notatie is als volgt: (1) U kunt uw komst bevestigen bij het secretariaat (maandag tot en met donderdag). (2) (Na aanmelding is geen restitutie van het inschrijfgeld mogelijk.) Hieronder geven we een overzicht van de gevallen waarin ronde haakjes worden gebruikt. 1. Tussen haakjes wordt een verduidelijking, verklaring of toevoeging gezet. (3) De commissiebijeenkomst was verschoven naar september (in verband met de vakantietijd). (4) Jannie van der Schar (94) is de oudste garnalenpelster van Zeeland. (5) De NZf (Nederlandse Zorgfederatie) heeft nauwe betrekkingen met het ministerie van VWS. Soms wordt tussen haakjes een (bij)zin ingevoegd. Deze begint dan met een kleine letter, en eindigt zonder punt. Een eventueel vraag- of uitroepteken wordt wel toegevoegd: (6) De holdingdirecteur (die nog altijd ziek is) meldt zich af voor de vergadering van de raad van commissarissen. (7) Over een maand (of is dat te laat?) is het project volgens planning afgerond. Als ze om tussenzinnen worden geplaatst, zijn haakjes een alternatief voor gedachtestreepjes of komma's. Bijvoorbeeld: (...) 2. De haakjes worden ook gebruikt voor literatuurverwijzingen of andere verwijzingen in de tekst. (9) De auteur heeft dit standpunt al eerder geïllustreerd (De Vries, 1988). (10) Ook in de teksten van Jansen (1998) komt dit thema aan de orde. (11) Het waterpeil in Oost-Groningen daalt schrikbarend (zie kaart 5). 3. De haakjes geven een tweede mogelijkheid aan; ze hebben de betekenis 'of': (12) Gezocht: stagiair(e) (13) een leraar (lerares) Nederlands Als een deel van een samenstelling tussen haakjes staat, komt er geen spatie: (middel)groot, (afdelings)hoofd, (West-)Friesland, (debiteuren- en) crediteurenadministratie. 4. In Nederlandse telefoonnummers worden haakjes om het netnummer gezet: (14) (020)444 64 20 5. De haakjes kunnen in combinatie met het beletselteken (drie opeenvolgende puntjes) ook aangeven dat een gedeelte uit een citaat is weggelaten: (15) In een artikel van De Vries wordt gesteld: 'De AOW als oudedagsvoorziening is (...) te beschouwen als een van de belangrijkste verdiensten van de verzorgingsstaat.'"

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/72...

De punt komt na het haakje, dus ). (dat is het einde van de zin. Toegevoegd na 1 minuut: En dan doe ik nu ook iets fout, want ik had ook een haakje moeten gebruiken voor de punt. ;)

De '.' komt altijd na de haakjes. Dus: Een rare kerel is Jantje (de vriend van Pietje).

Leestekens komen altijd na de haakjes, dus bijvoorbeeld: 1. Piet heeft een hond (die Kees heet). 2. Piet heeft een hond (die Kees heet), waarmee hij vaak gaat wandelen. 3. Piet heeft een vervelende hond (die erg erg is)! 4. Heeft Piet een hond (die Kees heet)? De haakjes kunnen in bovenstaande zinnen ook vaak vervangen worden door een komma, dus: 1. Piet heeft een hond, die Kees heet. Etc. (Maar dat is nu je vraag niet ;-))

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100