Waarom wordt Lodewijk Napoleon de Lamme Koning genoemd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Verrassend dat het antwoord niet bekend is bij de andere beantwoorders ! Charles Louis Napoléon Bonaparte oftewel Napoleon III kreeg deze bijnaam vanwege een simpele reden. Hij was namelijk in alles wat wij wilde (doen) volledig afhankelijk van zijn bijzonder machtige broer Napoleon Bonaparte. Lodewijk Napoleon was bovendien ook nog een grote zwijger en eenvoudig te beïnvloeden. Een slappe koning derhalve, wat hem de bijnaam de (vleugel)lamme koning van Holland opleverde. Mij is trouwens niets bekend over lichamelijke zwakheden (gezondheid) van deze Frans president.

Lodewijk kon melancholiek en tobberig zijn, deels vanwege zijn zwakke gezondheid: een slecht behandelde geslachtsziekte leidde tot verlammingsverschijnselen in zijn arm en een vergroeiing van zijn rug bemoeilijkte hem het lopen zozeer dat hij zelfs de bijnaam 'de lamme koning' kreeg.

Bronnen:
http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/arti...

Er gaat ook een verhaal rond, dat toen hij Nederland bezocht en men weinig interesse voor hem toonde men een stelletje zwervers bij elkaar riep en die instrueerde om vive 'l empereur te roepen. Maar deze mensen die al slecht Nederlands spraken, kwamen niet verder dan: vive de lammen en z'n breur. Of het verhaal waar is, weet ik niet.

Omdat hij in vergelijking met zijn broer, Lodewijk Bonaparte, een goedzak was. Zie de uitdrukking "lamme goedzak".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100