Waar komt het spreekwoord 'it's raining cats and dogs' vandaan?

Ik leerde het spreekwoord in de 1e van de middelbare school en natuurlijk weet ik nog steeds dat dit betekend; het regent dat het giet.

Maar waarom zou iets 'katten en honden' regenen.
Hoe komen ze er op? Wat is de oorsprong van dit spreekwoord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De meest acceptabele oorsprong is nog te vinden in het feit dat de straten in het Londen van de 17e/18e eeuw erg vervuild waren met onder meer dode huisdieren. Wanneer het erg regende en stormde werden straatvuil en de dode dieren mee gevoerd door het hemelwater dat door de straten stroomde. Dit wekte de indruk dat de dieren met de neervallende regen uit de lucht waren gevallen.

Bronnen:
http://hencsblog.blogspot.com/2009/11/katt...

Ik heb ooit gehoord dat heel vroeger de huizen in Engeland van dik stro waren en behoorlijk hoog. Het waren een soort lagen stro. Tussen het stro leefden vaak katten, honden , muizen enz. omdat het daar lekker warm was. Regende het nu heel hard ( wij zeggen het regent pijpenstelen, dus van die dikke regendraden) dan werd het stro glad en gleden die beestjes naar beneden. Vandaar regende het 'katten en honden'.

Naast het zeer acceptabele antwoord van Kathlin is er nog het verhaal van Jonathan Swift, die een gedicht schreef, A Description of a City Shower, waarin het volende voorkwam: Sweeping from butchers’ stalls, dung, guts, and blood; Drown’d puppies, stinking sprats, all drench’d in mud, Dead cats, and turnip-tops, come tumbling down the flood. dertig jaar voordat hij in een boek voor het eerst de uitdrukking 'raining cats and dog's', waar hij dus naar alle waarschijnlijkheid zichzelf citeerde. Ook is er nog een verwijzing naar de mythologie, waar honden en katten als metgezellen van Odin volgens zeelui macht hadden over regen en wind. Hier is echter weinig bewijs voor. Toegevoegd na 30 minuten: Ik bedoelde uiteraard Kathlyn en na 'raining cats and dogs' is het woord 'gebruikte' weggevallen.

Bronnen:
http://www.phrases.org.uk/meanings/raining...
http://www.worldwidewords.org/qa/qa-rai1.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100