wat is het tegenovergestelde van "heden" of "nu" ?

Ik deed met de kinderen een spelletje wat is het tegenovergestelde van:....

Nadat we hadden vastgesteld dat het tegenovergestelde van: verleden = toekomst zaten we in onze maag met: heden. Iemand een suggestie????

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een andere tijd. Dit dekt volgens mij helemaal de lading. Het kan de toekomst zijn, maar ook het verleden. In ieder geval niet het nu.

Ik zal ook zeggen verleden... soms kan je meerdere tegenstellingen van een woord hebben

Verleden of toen. Toegevoegd na 1 minuut: Destijds zou ook nog kunnen.

verleden is het tegenovergestelde van heden...

Het heden is nu. Het betekent hetzelfde. Dus tegenovergestelde van heden/ nu is voor beiden: toekomst.

Dat zou in het verleden kunnen zijn,of in de toekomst,hoewel ze geen van beide het tegenovergestelde zijn. Ik denk,dat er eigenlijk geen tegenovergestelde van nu is.

Volgens mij hebben we hier in de Nederlandse taal niet echt een tegenovergestelde voor. Misschien dat je zoiets als 'ontegenwoordige' zou kunnen zeggen om uit te drukken wat je bedoelt, maar dat is natuurlijk geen bestaand woord.. Als je er goed over nadenkt, zijn er eigenlijk zat dingen waarvoor wij geen woorden hebben. Dat is het gebrekkige aan taal eigenlijk.. Niet alles is goed in woorden uit te drukken..

Volgens mij is er geen tegenovergestelde van heden of nu. Want vroeger is het tegenovergestelde van de toekomst.

Nu en later... Heden of ooit...

het eeuwige......

Misschien niet 100% maar: altijd

Nu of nooit? Filosofisch gesproken, als er geen nu is, dan is het nooit. Moeilijk uit te leggen, maar gevoelsmatig misschien juist?

dan.

Nooit.

het rijtje is: 'Verleden - Heden - Toekomst' waarbij voor heden zowel verleden als toekomst als het tegenovergestelde gezien kan worden.

Volgens het antoniemenwoordenboek moet het tegenovergestelde van 'heden' het woord 'verleden' zijn. Zelf ben ik het daar ook mee eens.

Bronnen:
http://www.mijnwoordenboek.nl/antoniemen/heden

Ik denk dat het heden in deze een gewaarwording van de toekomst is. Dus heden mag bij toekomst gerekend worden. Dus het tegenovergestelde van heden is verleden. Toegevoegd na 7 minuten: Na het antwoord van wilma gelezen te hebben ben ik er uit. Verleden is alle dingen die gebeurd zijn. Toekomst is alle dingen die nog niet gebeurd zijn. Daarom zijn ze tegenovergesteld. Nu is het gebeuren van dingen. Nooit is het niet gebeuren van dingen.

NU is NU. Niets is belangrijker....... dan NU. VERLEDEN en TOEKOMST bestaan niet...... ( nog niet ....of niet meer...) ----------------------------------------------------------------- wat een mooi spelletje een goede keus... NU nog weten "hoe het te spelen"....!!! Geef ze de dikste vetste KUS o.i.d. ( "vermoord ze BIJNA"... terwijl je ze kust)... en ze zullen in de toekomst, die dan verleden ZAL ZIJN, maar die NU, nu is,.... nooit meer vergeten ---------------- dat er geen toekomst en geen verleden IS. ALLEEN MAAR : NU !!! Dikke KUS !!!

In het heden en in het verleden houd/hield ik van jou, of dit in de toekomst nog zo zal zijn weet ik op dit moment niet.

Verleden, heden en toekomst horen bij elkaar. Het tegenovergestelde van toekomst is inderdaad verleden, maar het tegenovergestelde van verleden is heden en ook toekomst. Het is raar, maar het is zo. Heden is nu, en wat is het tegenovergestelde daarvan? Ik denk straks of later (toekomst). Maar ook vroeger of toen (verleden)... Lastige vraag! Toegevoegd na 1 minuut: Dit is ook zo met altijd, nu, nooit... Nu zit overal tussenin omdat het in het heden is. Er is nog niks anders gebeurd dus kun je er gewoon geen tegenstelling voor vinden.

Geweldige vraag. Dankjewel. Goed denkwerk van verschillende beantwoorders. Hartstikke goed. Volgens mij is er niets anders dan het NU. Verleden zijn herinneringen en toekomst verwachtingen - beide in het de het besef van mensen in het NU. Tijdreizen is denkbaar maar niet mogelijk. Het NU is onontkoombaar - . Het tegenovergestelde dus onbestaanbaar. Toch is het verschikkelijk moeilijk helemaal in het NU te zijn. Dan moet je wel heel erg verlicht zijn. Soms kan je niet in het hier en nu zijn en raak je vervreemd. Misschien is dat wel het tegenovergestelde van NU - vervreemd zijn.

Bronnen:
De kracht van het NU, Eckart Tolle

Ik zou kiezen voor : vroeger. Het heden is nu-- het verleden is vroeger.

Ja, dat is een moeilijke vraag, en ik denk dat het ook heel moeilijk te beantwoorden is omdat iedereen er anders over denkt. Want verleden is het misschien wel het tegenovergestelde van toekomst, maar er is een rijtje, wat ik trouwens al eerder bij deze vraag gezien heb: Verleden-heden-toekomst Heden zit er nu net tussenin... Dus ik denk dat er geen tegenovergestelde van is.

op een ander moment

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100