Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe weet je waar de klemtoon zit?

Hmmm altijd moeite mee gehad. Weet iemand van jullie het misschien?

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
in: Taal
1.8K
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
https://nl.wikipedia.org/wiki/Klemtoon
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Zie ook hier: https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_phonology#Stress en hier: https://en.wikipedia.org/wiki/Secondary_stress

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Door de beschikking te hebben over een grote woordenschat. Dat weet je vanzelf dat het klémtoon is en wóordenschat. Jij heet Maríska en ik Amadéa. (Waar de klemtoon op komt heb ik met een ′ aangegeven).
Hoe kom je aan een grote woordenschat: onder andere door veel te lezen en vaak te luisteren naar informatieve gesprekken (bijvoorbeeld het journaal en documentaires).
- - -
En wat je moet doen als je tijdens het lezen een woord tegenkomt waarvan je niet weet waar nou de klemtoon op ligt: zoek het op in een woordenboek. Want in een woordenboek staat de klemtoon altijd aangegeven. In de gratis online Van Dale door middel van een streep onder die letters. Zie bijvoorbeeld https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/woordenschat
(Lees meer...)
Toegevoegd op 21 november 2018 18:21: tekst
Amadea
5 jaar geleden
SentWierda
5 jaar geleden
Prima reactie van Amadéa. Wel met een kanttekening: er zijn veel woorden die een klemtoon kunnen hebben op verschillende lettergrepen. Een bekend voorbeeld is: vóórkomen en voorkómen.
En ook kan een klemtoon een geheel andere betekenis geven aan een zin.
Bijvoorbeeld:
Wáár gaat dit over?
Waar gáát dit over?
Amadea
5 jaar geleden
En het kan ook nog zijn: Waar gaat dit óver? Bijvoorbeeld als je psoriasis (klemtoon op de eerste i) zou hebben dan is het antwoord: in de Dode Zee.
SentWierda
5 jaar geleden
En ook is de nadruk op 'dit' mogelijk...
Een zin van vier woorden: met vier klemtonen vier betekenissen.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding