Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Vorige week kreeg ik te horen dat ik slijtage aan me onderwervels heb?

Ik ben pas 26 jaar doktor zegt dat er niks aan gedaan kan worden. Weet iemand over deze slijtage meer informatie?
En de gevolgen van de slijtage ??
Ik heb elke dag pijn in me rug en straalt ook uit naar me benen en armen. Weet iemand ook hoe ik beter met de pijn om kan gaan ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Mijn advies zou zijn om even een afspraak te maken bij die dokter en anders bij je huisarts. Mogelijk kun je erger voorkomen door je houding te veranderen bijvoorbeeld.

Als de dokter zegt dat er niks aan gedaan kan worden is dat juist een uitdaging om te zoeken naar therapieën waar je wel minder last hebt. Wat dacht je van de pijnpoli. Overigens beloven ze daar vaak meer dan ze kunnen waarmaken, maar soms helpt het. Ga anders ook eens naar de Maartenskliniek in Woerden of Nijmegen, die hebben op dit gebied een goede naam.

Ik heb zelf een zwakke onderwervels, ik loop nu ongeveer 12 lessen bij de fysio. Ik zie nu al verbetering. Bij de fysio train je de spieren in je rug, dit helpt je houding verbeteren maar ook de last die je bovenwervels draagt. Ik heb dus geen slijtage maar ik denk dat dit bij jou ook zou kunnen helpen.

In de eerste lijn kunnen zowel fysio- als ergotherapeut je advies geven over hoe je met deze pijn om kunt gaan. Een fysiotherapeut kan je mogelijk oefeningen geven om ervoor te zorgen dat je spieren sterker worden zodat die de krachten op je rug beter opvangen en de wervels minder zwaar belast worden, en een ergotherapeut kan je adviseren over een goede zithouding, het vinden van een goede balans tussen belasting en ontspanning in je activiteiten, en eventueel het gebruik van hulpmiddelen (op wat voor stoel zit je, wat voor matras hebt je, wat voor fiets? Dat soort dingen.) Wanneer je daarmee niet voldoende geholpen bent en de pijn niet verder te behandelen is dmv medicatie of andere technieken (je vraag is hoe je het beste met de pijn om kunt gaan, dus dat deel sla ik even over) dan kun je mogelijk goed geholpen worden binnen een revalidatiesetting. Veel revalidatiecentra en ook ziekenhuizen met een revalidatieafdeling hebben tegenwoordig een chronisch pijnteam/afdeling. Dat is speciaal voor mensen die last hebben van pijn waar oorzakelijk en qua gerichte pijnbehandeling niet veel meer aan te doen is. De focus is dan ook het leren leven met pijn, en hoe je dat het beste kunt doen. Dus niet hoe je de pijn kunt verminderen, maar hoe je ondanks de pijn toch een leuk leven kunt leiden, zonder dat de pijn alles overheerst. Bovendien wordt de pijn ook vaak daadwerkelijk minder wanneer een goede balans gevonden wordt tussen de belasting en de belastbaarheid van de patiënt, al is dat geen doel op zich. Je kunt deze opties met je huisarts bespreken, die kan je eventueel doorverwijzen. Soms kunnen een paar adviezen van de revalidatiearts en eventueel aanwijzingen voor therapeuten in de eerste lijn je een heel eind op weg helpen, soms is intensievere behandeling nodig, dat varieert van een paar therapiesessies tot een (deeltijd)opname.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100