Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ik woon en werk in Duitsland. Ik wil een spaarrekening in Nederland openen. Waar betaal ik belasting mbt vermogen/rente die in NL wordt gegeneerd?

nvt

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
979

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Het zou met internet gemakkelijk moeten zijn om in Nederland te kunnen sparen vanuit een ander land (Duitsland) Toch is dat vaak niet zo gemakkelijk. Het hangt van je situatie af wat de mogelijkheden zijn. Een spaarrekening openen in Nederland terwijl je in het buitenland woont, is in principe niet mogelijk. Banken stellen namelijk als voorwaarde voor het openen van een spaarrekening dat je in Nederland woont. Een aantal banken maakt een uitzondering als je een betaalrekening hebt in Nederland.

Een betaalrekening kan je alleen openen als je je persoonlijk identificeert bij de bank. Heb je dus geen betaalrekening, dan zal je naar Nederland moeten komen om een betaalrekening te kunnen openen.

Nederland heeft als bronland het eerste recht van belastingheffing over het spaargeld. Maar als buitenlands belastingplichtige wordt meestal wel de onroerende zaken zoals een vakantiewoning belast, maar de Nederlandse bankrekening, of een in Nederland afgesloten lijfrenteverzekering en dergelijke, blijven buiten beschouwing voor belastingheffing Box. Vandaar natuurlijk ook uw vraag.

Weliswaar is In Duitsland de vermogensbelasting in 1997 afgeschaft. Maar de renteopbrengsten boven het vrijgesteld bedrag van 801 euro zijn wel belast.
http://www.gutefrage.net/frage/muss-man-auf-erspartes-steuern-zahlen

http://www.geld.nl/sparen/service/sparen-vanuit-het-buitenland
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/fiscale_regelingen/wonen_buiten_nederland_en_inkomsten_uit_nederland/buitenlandse_belastingplicht/inkomsten_in_meerdere_boxen/bezittingen_in_box_3
http://www.gutefrage.net/frage/muss-man-auf-erspartes-steuern-zahlen
(Lees meer...)
fisbel
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding