Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom is het brood de ene keer hoog en smal en de andere keer breed en laag?

Dit kom je ook tegen bij de zelfde soorten broden.

Picture for question
een jaar geleden
2.6K
tinus1969
een jaar geleden
Op de foto staan twee verschillende soorten brood.
Amadea
een jaar geleden
Van dezelfde meelsamenstelling gemaakt, maar in een andere bakvorm.
tinus1969
een jaar geleden
Links is boerenbruin/tijger; heeft dat dezelfde meelsamenstelling als gewoon bruin.
Verwijderde gebruiker
een jaar geleden
In dit geval hebben beide een ander naampje. Dan lijkt het of je wat te kiezen hebt. De korst kan misschien een beetje verschillen. Nu is dit fabrieksbrood maar bij een betere kwaliteit brood kan je soms verschillen krijgen vanwege het rijs- en bakproces. Kan je soms hebben in een natuurvoedigswinkel.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Er zijn twee vormen van bakkersbrood:
1. Hoog brood is busbrood/blikbrood (in een bus/blik gebakken) en plaatbrood (op een plaat gebakken).
2. Breed brood is vloerbrood: brood dat op de vloer van een oven gebakken wordt (niet op een plaat of in een bus/blik).
Daarnaast is er zogenoemd boerenbrood: van oudsher het eigengebakken brood van de boeren, veelal met boekweit als bestanddeel.
Bron: Van Dale.
(Lees meer...)
een jaar geleden
Amadea
een jaar geleden
De vraag gaat echter niet over bakkersbrood, maar over fabrieksbrood dat in een supermarkt wordt verkocht.
HeerVoldemort
een jaar geleden
En het casinobrood en lampionbrood dan? Waar vallen die onder?

Andere antwoorden (2)

Omdat er nou eenmaal ooit voor is gekozen om naast de gewone hoge broodvorm ook een brede lage vorm te gebruiken en het product dat dit oplevert "boeren" te noemen. Kijk maar eens op die verpakkingen: ze heten boerenbruin, boerenvolkoren of boerenwit. Heeft het een gespikkelde korst dan komt het woord tijger erbij, maar het kan ook met sesam- of maanzaad of zonnebloempitten et cetera.
(Lees meer...)
Amadea
een jaar geleden
Antoni
een jaar geleden
@Amadea, de vraagsteller geeft aan dat hetzelfde type brood de ene keer hoog en smal is, en de andere keer breed en laag. Het zijn dus niet verschillende typen brood waar hij dit bij ziet, zo begrijp ik. Hetzelfde product ziet er steeds anders uit.
Amadea
een jaar geleden
Toch ben ik van mening - kijk maar naar de foto bij de vraag - dat het wel gaat om het verschil tussen gewoon en boerenbrood. Oorspronkelijk was boerenbrood brood van een eenvoudig recept dat mensen thuis bakten. Maar er is geen specifieke reden te vinden waarom de supermarkt daar een fabrieksversie van is gaan maken, van dezelfde samenstelling als de normale broodvorm. Zo'n reden heeft een derde vorm wél, namelijk busbrood is handig in een tosti-ijzer want dan hoef je er niet eerst randen van af te snijden.
SentWierda
een jaar geleden
@Amadea. In een bakkerswinkel heet breed brood vaak vloerbrood.
Tijgerbrood is bij voorkeur breed/laag omdat de tijgerkorst aan de bovenkant dan beter zichtbaar is.
(Lees meer...)
een jaar geleden
Amadea
een jaar geleden
Maar er zijn zoveel meer boerenbroodsoorten dan alleen tijger. Wat is daar dan de reden van de vorm?
tinus1969
een jaar geleden
@Amadea, hoe bedoel je? Tijgerbrood komt het beste tot zijn recht als het breed is, want dan is er veel ruimte voor de tijgerkorst. .

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding