Als het gaat om voedselveiligheid kan je, waar je ook zoekt naar informatie, alleen maar het absoluut veilige advies vinden. In de praktijk ligt het vaak heel anders: de opgegeven houdbaarheidsdatum is altijd de datum waarop het gegarandeerd nog goed is, daarna kan het vaak nog lange tijd ook 'goed genoeg' zijn. Voor een dergelijke gehakt cordon bleu van de slager moet je gewoon je verstand gebruiken: ruikt het nog helemaal goed, dan kan je het gewoon klaarmaken en, als het dan nog steeds goed ruikt, ook opeten. Let wel goed op: de cordon bleu bevat ook kaas die zijn eigen geur heeft, let dus goed op bij het ruiken of het nog goed is dat je de geur van de kaas niet verwart met de geur van vlees dat niet meer goed is.
Nee, die kun je niet meer eten. De houdbaarheid is slechts één dag (tenzij er een houdbaarheidsdatum op staat).
Voedingscentrum
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.
Goed doorbakken van het gehakt zorgt weliswaar dat de bacteriën worden gedood, maar de kans is groter dat tijdens het bereiden van het gehakt keukenoppervlakken en gebruikte materialen besmet worden. Hierdoor kun je alsnog ziek worden.
Bronnen van slagers:
https://www.slagerijvandenbroek.nl/nl/content/hoe-lang-kan-ik-vlees-bewaren
https://www.slagerijveurink.nl/eetinspiratie/bewaren/
https://bader.keurslager.nl/home/met-goud-bekroond/bewaartips/
etc.
Zou wat zijn als je vlees maar ene dag kunt bewaren. Voedselverspilling.
15 december 2019 12:13
Varkensvlees 1-2 dagen. Gehakt 1 dag. Je kunt het wel voedselverspilling vinden, maar dat verandert niets aan de houdbaarheid van vers gehakt. Verifieer het morgen maar bij je slager.
Manonnetje, ik zou het risico niet nemen.
Eerst goed er aan ruiken,
Vind je het zonde van het geld, dan zou ik zeggen bereid het een proef een heel klein stukje. Maar je kunt er beroerd van worden.
Ook of zelfs rundergehakt van 5 dagen oud !!! is echt te lang.
Ja ik ging plots buiten de deur eten. Was de bedoeling m vrijdag soldaat te maken maar helaas... Ik gooi m dan wel weg. Zo de maar risico ziek te worden neem ik liever niet.
15 december 2019 12:09
Herkenbaar , planning , het loopt inderdaad wel eens anders. Als je er de volgende keer aan denkt even in de vriezer leggen. Maar ja :)
Rauw varkensvlees bederft snel. Rauw varkensvlees kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 ℃.
Bereid varkensvlees is 2 tot 3 dagen te bewaren in de koelkast bij een temperatuur van 4 ℃.
Varkensvlees kan tot 4 maanden in de diepvries bewaard worden bij een temperatuur van -18 ℃.
Vries het varkensvlees in op de dag van bezorging wanneer u wenst het varkensvlees langer dan 2 dagen te bewaren.