heb een gemberdrankje gemaakt met welk product kan ik de houdbaarheid verlengen en waar kan ik die kopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je zou een conserveermiddel kunnen toevoegen. Zoals sorbinezuur, priopionzuur of benzoëzuur. Maar deze staan niet allemaal als even gezond bekend (ondanks dat benzoëzuur ook veel in cranberries voorkomt). Suiker conserveert ook, maar dan moet je al snel tientallen % toevoegen. Ander is het alleen maar meer voedingsbodem voor bacterien en gisten/schimmels. Is het een zuur drankje? Een lage pH (zuurgraad) zoals in frisdranken en vruchtensappen maakt de groei van bacterieen al onmogelijk. Zonder de verdere samenstelling te kennen lijkt hitteconservering dan een goed optie: de flesjes goed afsluiten en 10min in kokend water laten pasteuriseren (of hogedrukpan). Dit dood alle gisten en schimmels waardoor je een microbieel veilig en houdbaar product krijgt. Na openen is het dan wel -erg- beperkt houdbaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100